Насловна Мозаик Миловом тиму исплаћују 230.000 евра, а штеде на мајкама

Миловом тиму исплаћују 230.000 евра, а штеде на мајкама

2
ПОДИЈЕЛИ

Из државне касе у наредних годину бившем премијеру Милу Ђукановићу и његовом тиму, највјероватније ће бити исплаћено око 230.000 евра, док је с друге стране, нова извршна власт одлучила да терет штедње пребаци на најугроженије.

Да је тако потврђује Предлог закона о измјена и допунама Закона о социјалној и дјечјој заштити по коме ће накнаде за мајке смањити за чак 25 одсто, док ће примања функционера, која су претходно повећана и до 50 процената, бити умањења за свега осам одсто.

Образлажући потезе нове владе Душка Марковића, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем (ДПС) Милутин Симовић је изјавио да се предлогом закона накнада за мајке која је досад била 336 еура смањује на 264, док досадашњих 192 накнаде смањују на 144 еура.

С друге стране, бивши премијер и његови сарадници нијесу се одрекли привилегија које их следују сходно Закону о зарадама у јавном сектору. Бившем премијеру и његовим блиским сарадницима, који још нијесу или неће бити распоређени на нове функције, у складу са важећим законом о зарадама запослених у јавном сектору, годину дана по престанку функције ће из државног буџета бити исплаћено око 230.000 евра. Само Ђукановићу ће у наредних годину бити исплаћено 26.664 еура, иако не обавља ниједну јавну функцију, након што је поднио оставку на мјесто посланика у Скупштини. Ђукановићу је последња премијерска плата износила 2.222 евра.

Закон о зарадама у јавном сектору прописује да функционер „има право да након престанка функције једну годину прима накнаду у висини зараде коју је примао у последњем мјесецу прије престанка функције, уз одговарајуће усклађивање.

Milo Djukanovic 707За Ђукановићеве савјетнике који у међувремену нијесу распоређени на нове функције, уколико не добију нова задужења, биће исплаћано око 135.000 евра по истом основу. Тренутно се за осам Ђукановићевих савјетника не зна да ли ће и које функције покривати у скоријој будућности.

Избором нове владе и састава скупштине остала су нераспоређена три бивша министра и то некадашњи челници ресора одбране, економије и здравља Милица Пејановић Ђуришић, Владимир Каварић и Будимир Шегрт. Они ће, уколико искористе законом загарантовано право из државног буџета добити око 68.000 евра, иако можда неће бити нигдје ангажовани.

Пејановић Ђуришић је по новом закону о зарадама запослених у јавном сектору, према последњим доступним подацима, примала око 1.900 евра, што значи да јој на годишњем нивоу припада око 23.000 еура. Њен колега Каварић је имао плату од око 1.700 еура, односно за годину око 20.000 евра.

Доскорашњи челник здравственог ресора Будимир Шегрт је примао министарску плату од 1.900 евра. Уколико искористи законско право, он ће од државе на име неколико мјесеци обављања министарске функције грађане коштати око 23.000 евра.

Што се тиче Ђукановићевих савјетника, пореске обавезнике ће вјероватно највише коштати Милан Роћен, који је примао савјетничку плату од 1.830 евра. Уколико тај износ прерачунамо на годишњи ниво, испада да Роћену из буџета следује 21.960 евра.

Следећи по висини зараде од некадашњих Ђукановићевих савјетника је Ранко Миловић којем је плата била 1.773 евра, Војин Влаховић 1.516, Андријана Вукотић 1.439, Рајко Ковачевић 1.379, Јован Којичић 1.374, Снежана Шљукић 1.200 и Горан Јоветић 1.176 евра.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Klele su majke Duska i Mila:
  „Takve nijedna ne rodila !“
  Ne sto su losi bez ostatka
  No sto se ne isplati od takvog Dodatka

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here