Насловна Издвојено Милова кртица у БИА монтира аферу „Државни удар“

Милова кртица у БИА монтира аферу „Државни удар“

11

Више никоме није спорно да су дјелови БИА дубоко укључени у режију лажног државног удара у Црној Гори, односно да су максимално на услузи црногорској АНБ и режиму Мила Ђукановића.

Та чињеница је неспорна још од тренутка када је објелодањено да је БИА, свог сарадника Сашу Синђелића, као убицу и осуђеника за низ кривичних дјела, чувала од последица правоснажних судских одлука, дајући му комплетну заштиту, па чак и обезбиједила пасош.

Такође, из БИА су ”процуреле” фотографије ка британском Телеграфу, на којима се види Синђелић са лицем које је наводно Едуард Шишмаков, припадник руске тајне службе ГРУ. Подсјећамо да су управо британски медији и њихове службе у више наврата помпезно писали о ”државном удару”, правећи медијски притисак на убрзавање приступа Црне Горе НАТО-у.

Портал ИН4С упутио је допис новоименованом директору БИА Братиславу Гашићу у којем је затражен одговор на питање да ли је та служба званично достављала било коме фото-материјал везан за праћење Саше Синђелића, свједока сарадника у афери „Државни удар“ у Црној Гори.

Допис Гашићу упућен је у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја Републике Србије.

Да ли је БИА, у претходном периоду, званично доставила било ком трећем субјекту фото-материјал везан за, или добијен коришћењем посебне доказне радње „Тајно праћење и снимање“ над Сашом Синђелићем, свједоком сарадником у монтираној афери „државни удар“ у Црној Гори“, наводи се у питању упућеном Гашићу.

Уколико је одговор на ово питање потврдан, онда Гашић треба да саопшти којим субјектима су достављени ти материјали и по ком основу.

Уколико БИА није званично доставила поменуте материјале било ком, да ли сте у међувремену покренули истрагу на који начин су дати британским медијима, пошто је недвосмислено да су снимљени материјали од стране оперативаца БИА били искључиво у вашем посједу“, стоји у питању упућеном Гашићу.

Подсјећамо, у Извјештају БИА упућеном Вишем суду у Шапцу од 28.10.2016, а који је потписао Гашићев претходник, наводи се да је та служба, поред пресретања телефонске комуникације, спровела и посебну доказну радњу „Тајно праћење и снимање“ над Сашом Синђелићем.

Неколико познатих европских медија пренијели су фотографије које су сачињене приликом праћења, уз напомену да је иста процурела од стране једне обавештајне службе.

Такође, у истом Извјештају је пописано шта је БИА предала поступајућем судији, али међу тим материјалама нијесу фотографије. Сходно томе, истих нема ни у спису Вишег суда у Подгорици.

У образложењу питања упућеном Гашићу наводи се да се „у Црној Гори тренутно води јавни судски поступак поводом лажне афере „државни удар“. Као што Вам је познато, у овом монтираном процесу више држављана Србије је оптужено, па је бјелодано да постоји изузетан интерес јавности, како у Црној Гори, тако и у Србији, да одговорите на постављена питања. У току живог поступка, „цурење“ информација и докумената, а нарочито службе ранга БИА могу имати далекосежне последице на његов ток и исход, поготово ако се исти не користе у поступку, гдје пред јавношћу могу бити анализирани и оспоравани, већ тајним каналима завршавају на медијском небу држава Запада“.

Тиме, додаје се, постоји и Ваша законска обавеза да спријечите да дешавања или злоупотребе у агенцији којом руководите утичу на ток овог поступка, поготово што јавност већ одавно изражава сумњу да је читава афера једним дијелом настала и дјеловањем неких ваших високопозиционираних службеника.

Иначе, у јавности се спомиње име замјеника директора БИА Ивана Тодорова као главног оперативца бившег црногорског премијера и актуелног предсједника ДПС-а Мила Ђукановића задуженог за монтажу афере „Државни удар“.

Ђукановић је у неколико наврата похвалио безбједносне службе Србије за „кооперативан“ однос када је у питању афера „Државни удар“.

Јасно је да је та афера „крупан залогај“ за црногорску АНБ и да је у њеном монтирању имала помоћ са стране, како од србијанске БИА, тако и безбједносних служби појединих НАТО држава.

„Што је најважније, захваљујући сарадњи са истражним органима Србије успјели смо реконструирати комплетан мозаик и прикупити важне доказе за судски процес“, похвалио се Ђукановић.

За име Тодорова, како преносе београдски медији, вежу се бројне афере, а посебно је индикативна она да је учествовао у масовном прављењу фиктивних досијеа запослених у БИА са исфабрикованим лажним подацима ради њихове компромитације, уколико не буду играли како Тодоров свира.

Очигледно је да је ово богато искуство у фалсификовању и подметању несебично ставио на услузи Ђукановићу приликом монтирања афере „Државни удар“.

Многи наводе да је Тодоров, користећи службену позицију, направио мрежу криминалца, преко којих је желио да преузме нарко тржиште Србије, али и да „ради“ и развија нарко бизниси у иностранству. Некима од најоданијих сарадника из подземља дао је и службене легитимације БИА, а неке је примио у стални радни однос.

Свака сличност са идентичним активностима црногорске АНБ је, вјероватно, случајна.

Тодоров је, такође, довођен у везу са пословима главном нарко боса са ових простора Дарком Шарићем, који је био један од главних стратешких инвеститора Владе Црне Горе, док су из ДПС-а за Шарића имали само ријечи хвале.

Овом високом функционеру БИА, како наводе београдски медији, није била страна ни продаја повјерљивих информација којима је располагала та служба. Тодоров је, иначе, једини функционер БИА који има дупло обезбјеђење, стално га прате бар два возила и већи број тешко наоружаних пратилаца.

Ради се, дакле, о особи која се идеално уклапа у Ђукановићев миље, тако да наводи о његовој умијешаности у монтирање афере „Државни удар“ имају пуну оправданост. Поготову ако се подсјетимо како се Саша Синђелић преко ноћи авионом Владе Црне Горе обрео у Подгорици и постао свједок сарадник, односно како су појединци из Амбасаде Србије наговарали невино осумњичене да признају кривицу и потврде Катнићеву оптужницу, а за узврат биће ослобођени.

11 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Тодоров није сам у БИА. Тек ће да се одмотава.

  Жао ми је због јада српског безбједносног апарата које контролише Ђукановић скоро у потпуности.

 2. 0
  0

  Pa nije Todorov to mogao sam sve da uradi. Morao je imati podršku i to od tadašnjeg direktora izvjesnog Đorđevića koji je smijenjen jer čovjek nema blage veze sa ovim poslom. Inače radi se o pripravniku kod Guberine i kasnije njegovom partneru u kancelariji. Sada provejava priča da će raditi u Kabinetu Predsjednika Vučića za poslove nacinalne bezbjednosti. Taj isti Đorđević je za sobom povukao izvjesni broj kolega advokata i postavio ih na značajna mjesta u BIA. Koji po samoj prirodi stvari advokatskog posla takođe nemaju blage veze o ovim poslovima. Čini se kao da je namjerno sve urađeno da se služba onesposobi odnosno da ovakve montirane, podle aktivnosti Todorova (Bebe) prođu. Mogao je to da provuče jer nije imao stručni nadzor jer su dovedeni počev od direktora pa do operativaca (advokata) potpuno nesposobni ljudi za taj posao. U prilog ovoj tvrdnji ide činjenica kada je sve odrđano došlo je do ”čistke”? Ne znam možda giješim ali sve upućuje da je ta postava u BIA bila za jednokratnu upotrebu?!

 3. 0
  0

  Todorov je vjerovatno etnički Bugarin tako da od njega i ne treba očekivati lojalnost prema Srbiji! Za sve ovo najveći krivac je Aleksandar Vučić i njegov marionetski režim koji je dobrim dijelom finansiran iz Podgorice!

  • 0
   0

   U pravu si. Pa valjda nismo zaboravili čijim novcem je finansirana kampanja Vučića i Tome. Na žalost Milo ima Ful kontrolu nad vlasti u Srbiji.

 4. 0
  0

  Mafijaško krilo BIA,medu kojima su Katnićevi prijatelji iz bivše KOS , i dio ANB , su napakovali aferu “ drzavni udar“ i “ terorizam“.Cilj je da se omogući nastavak funkcionisanja veze tih službi i narko mafije,pod patronatom dukljanskog režuma.To donosi velike pare.
  Samo budale to ne vide i ne priznaju da je tako.

 5. 0
  0

  Мушика Дујовић, Борис Савић, Радомир Ивановић, Милић Међедовић – имена која треба добро упамтити. Доћи ће вријеме да се неко постиди због оног што су радили. Они неће сигурно, јер не посједују ништа људско, а што је услов да се неко постиди.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here