Насловна Издвојено Милов „стручњак“ за безбједност о Даркнету: Не може се контролисати нешто што...

Милов „стручњак“ за безбједност о Даркнету: Не може се контролисати нешто што је неконтролисано

5
ПОДИЈЕЛИ

“Даркнет је најљепша ствар коју су терористи могли да добију у руке, организовани криминалци и сви они који желе да злоупотријебе интернет (…) Број регистрованих корисника Даркнета није познат, јер како можете да контролишете нешто што је неконтролисано?! Даркнет је најбоља платформа за све оне хакере који желе да буду невидљиви“, објашњава за ЦдМ режимски „експерт“ и професор безбједности Дарко Трифуновић.

Трифуновић, који је иначе врло ангажован у афери „државни удар“, каже да је Даркнет опасност за сваку државу – „организација оних који стоје иза тамне стране интернета увијек је корак испред оних који покушавају да је разбију“.

“Код нас су још увијек актуелне традиционалне убице, припадници разних служби и слично, који у другим сусједним државама врше кривична дјела“, тврди он и наглашава да се у Црној Гори сајбер-простор више користи за криминалане и терористичке радње, као и да је за сада Црна Гора „мирна по питању Даркнета, али је велика пријетња“.

„Питање је на који начин можемо да им се супротставимо, јер на жалост Црна Гора нема јединицу за сајбер криминал, или ако је има, то су људи, нажалост, јако слабо подучени“, отворено каже „експерт“.

„Стравични подаци“ – виртуелне џамије

ЦдМ наводи да је овај „стручњак за безбједност“ током истраживања тероризма и употребе интернета у терористиче сврхе, дошао до „стравичних података по питању Даркнета“. Између осталога, дошао је, каже, до сазнања да на Даркнету постоје виртуелне џамије у којима примате лекције Бин Ладена, Багдадија и осталих.

“То су странице, рецимо, Анотхер лифе, са које ви не можете да уђете као обичан корисник. Сам израз ‘анотхер лифе’ – други живот, гдје ви креирате у виртуелној реалности другог себе. Код тероризма, морате поћи на Даркнет да бисте ушли на сајт Анотхер лифе. А да би дошли до тога, они вас тестирају – дају вам лозинке, шифре, тестове, да ли знате арапски, ако знате одакле сте, разна питања попут оних да ли вјерујете у Алаха. Имате виртуелне џамије у којима примате лекције Бин Ладена, Багдадија и осталих“, објашњава Трифуновић.

„Стручњака“ провалили на шестом нивоу

Истражујући тероризам и интернет у сврху истог, Трифуновић је имао помоћ џихадисте чије име је познато редакцији ЦдМ-а.

“Да би вас прихватили, рецимо у џихадистичку страницу Анотхер лифе, они вас тестирају. Ја сам дошао до шестог нивоа, јер сам имао поред себе џихадисту који је био припадник Ал Каиде, који ми је на арапском језику одговарао на тест питања, јер је то једини језик на који одговарате. И на неком шестом нивоу су ме провалили. Има доста нивоа провјера. Иду тест питања, разговори са вама, имају затворену чат групу на коју користе своје инкрипције“, прича Трифуновић.

Трифуновић: Схватио сам преплитање тероризма и организованог криминала

Са појавом Исламске државе интернет је добио потпуно нову димензију. Јер, док се није појавила Исламска држава, и док им Анонимуси нијесу објавили рат, велики број хакера били су Муслимани.

“Трагајући за исламистима све вријеме сам видио да су они корак испред нас – у инкрипцијама које користе и систему заштите, као и у комуникацији. Схватио сам да се ту преплиће тероризам и организовани криминал, јер су они од организованих криминалаца покупили управо та знања“, истиче Трифуновић.

5 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here