Насловна Мозаик Милорад Мандић Манда с оне стране дуге

Милорад Мандић Манда с оне стране дуге

0
ПОДИЈЕЛИ

Глумац Милорад Мандић Манда преминуо је јуче у 56. години након што му је позлило током извођења представе „Петар Пан“ у УК Вук Караџић, потврдио је за Тањуг уметнички директор позоришта „Бошко Буха“ Милан Караџић.

Караџић је иначе режирао представу „Петар Пан“ у којој је Манда тумачио лик Капетана Куке.

Милорад Мандић рођен је 3. маја 1961. на Душановцу, а одрастао је на Новом Београду, са мајком домаћицом и оцем који је био војно лице.

Електротехнички факултет напустио је после прве године, а Факултет драмских уметности одлучио је да упише пошто је упознао свет глуме кроз Драмско-експериментални студио аматерског позоришта.

„Ношен том идејом ушао сам у ужи избор, и на моје одушевљење био сам примљен. И одмах затим избачен из куће, али су родитељи ипак прихватили моју одлуку“, написао је Мандић у својој биографији на интернет презентацији позоришта „Бошко Буха“.

Након дипломирања на Факултету драмских уметности у Београду, постао је члан београдског дечијег позоришта „Бошко Буха“, за чијег директора је именован почетком године.

По сопстевеном признању, нема никог с ким није желео да ради, нити оних који нису хтели да раде са њим.

Он је дочекао бројне улоге у филму, серији и позоришту, међу којима ће се памтити његови ликови и реплике у филмовима „Лепа села, лепо горе“, „Ивкова слава“, „Мртав ладан“, „Пљачка Трећег рајха“, „Точкови“, „Три палме за две битанге и рибицу“, „Браћа по матери“, те у серијама „Село гори, а баба се чешља“, „Равна гора“, „Јагодићи“, „Бољи живот“.

Знатан део своје каријере посветио је деци, и данас се памте емисије „Бајка за лаку ноћ“ и „С оне стране дуге“ која се емитовала на Трећем каналу националне телевизије.

manda 1

„По мени је суштина да направиш нешто што ће да остане генерацијама. Не као узор или икона, него да буде идеја на којој ће се после градити. И као човек и као глумац морам да будем искрен и отворен, нема никаквих тајни, нема скривених намера. Бити лицемер у овом послу је катастрофа. Или га радиш или не радиш. Кад ме сретне неко ко је пре двадесет година пратио дечју емисију коју сам радио, прво ме забрине колико сам матор, а онда ме врати у то време кад сам био млад, и буде ми драго. Видим да је и он запамтио нешто, јер сам несебично делио своја искуства са свима,“ написао је Мандић о себи.

 

Мандина смрт потресла пријатеље и колеге

Изненадна смрт глумца Милорада Мандића Манде затекла је бројне колеге и пријатеље.

„Он је један од најбољих људи које сам познавао, а ког сам одлично упознао током снимања филма ‘Лепа села лепо горе'“, каже Булић, који је писао сценарио за филм који је режирао Срђан Драгојевић, а Манда глумио лик Виљушке.

„Памтим га још из његових тинејџерских дана, док је био у Драмском експерименталном аматерском позоришту на Новом Београду, близу редакције у којо сам тада радио, и гледао сам га док је био млад и у пуној снази“, сећа се потрешен због смрти пријатеља писац и новинар Вања Булић.

Глумац Бојан Перић каже да је остао без текста када је чуо вест.

„Стварно сам затечен. Отишао је херој мог детињства, мог одрастња. Манда је био једина позната личност с којом сам се сликао као мали, он и Бранко Коцкица су били јунаци мог детињстава“, изјавио је Перић Тањугу.

Редитељ Срђан Драгојевић замолио је путем Твитера медије да му дозволе да у миру оплаче свог пријатеља.

„Није прошло сат времена од смрти мог драгог пријатеља, а новинари не престају да зову. Најлепше Вас молим, моја жалост је моја приватна ствар“, написао је Драгојевић.

Бројне колеге поздрављају се од Мандића путем друштевних мрежа.

Речима „с оне стране туге“ Бранислав Трифуновић изразио је свој жаљење за колегом.

Глумица Маријана Мићић написала је на свом твитер профилу: „Боже, има ли краја?!“

 

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here