Насловна Насловна Мило, „Синерџи“, „Хидра“ и ми

Мило, „Синерџи“, „Хидра“ и ми

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Небојша Поповић

На једној од последњих сједница Владе Црне Горе, којом је предсједавао Мило Ђукановић, сада бивши премијер није пропустио да компанији свог сина Блажа Ђукановића „ББ хидро“ потпише концесију за изградњу мале хидроелектране. Истом уредбом Влада је одлучила да сваки произведени киловат буде субвенционисан од стране државе, то јест из џепа грађана. Читав пројекат изградње мини-хидроелектрана у Црној Гори званично је правдан „вишим разлозима и општим интересима“, па се држава потрудила да максимално поједностави процедуру и скрати рокове приликом добијања дозвола за њихову градњу.

Причи је такође придодата и „филантропска“ димензија, па је све представљено и као прилог опоравку посрнулог сјевера Црне Горе. Како се у јавности такође могло чути, изградња малих електрана представља веома значајну подршку развоју породичног бизниса на сеоском подручју, као и развоју неразвијенијег дијела државе и уравнотежењу регионалног развоја.

Но, како се чини, изгледа да је онај дио у којем се говори о развоју „породичног бизниса“ Ђукановић схватио мало буквално, па је концесије за обављање тог бизниса одреда подијелио члановима уже и шире породице, својим кумовима и „пословним партнерима“.

Тако је бивши премијер након потписивања концесије на 30 година сину Блажу, односно фирми „ББ хидро“, концесију на 30 година за изградњу мини-хидроелектрана такође додијелио и за фирме „Синерџи“ и „Хидра“, при чему је један од акционара фирме „Синерџи“ Ђукановићев кум Вук Рајковић, док је власник 98 одсто капитала „Хидре“ премијеров брат од ујака Милован Максимовић. По свему судећи, овај посао је био нарочито атрактиван из разлога што је уредбом Владе одлучено да се сваки киловат произведен у будућим малим хидроелектранама откупљује и то по цијени која је два до три пута већа од оне по којој се откупљује од осталих произвођача електричне енергије. Наравно, све је правдано еколошким разлозима и очувањем животне средине и наводним европским путем, гдје се Црна Гора у процесу европских интеграција обавезала да ће до 2020. године остварити циљ од 33 одсто удјела у укупној потрошњи енергије из обновљивих извора.

И све поменуто би чак неко и могао да прогута да се не зна да паралелно постоји већ разрађен план извоза електричне енергије путем подводног кабла за Италију, који подразумијева изградњу великих хидроелектрана на Морачи уз успутно потапање кањона те ријеке, који би потенцијално девастирао не само цјелокупну животну средину, већ би реализација једног таквог пројекта вјероватно довела и до промјене самих климатских услова у добром дијелу Црне Горе, а сигурно и у главном граду Подгорици.

Све изречено потпуно обесмишљава аргументе о изградњи малих хидроелектрана на начин како се то до сада промовисало, а зна се да управо због намјере реализације тог пројекта и потапања кањона Мораче црногорске власти отворено срљају у изградњу ауто-пута од Подгорице до, засада како видимо, једино Колашина, и то по суманутим условима реализације тог подухвата. Дакле, рекло би се да промоцију изградње мини-хидроелектрана у Црној Гори за сада једино можемо да посматрамо из два угла.

Први нам говори о алавости актуелних црногорских властодржаца који планирају да њихов бизнис производње електричне енергије „помажу“ грађани путем увећаних мјесечних рачуна за струју. Не зна се засигурно, али постоје процјене да би једна мини-хидроелектрана могла да приходује између 300 и 400 хиљада евра на годишњем нивоу.

Други угао посматрања тог феномена такође је веома занимљив. Наиме, објављено је да су концесије за експлоатацију малих ријека одобрене на период од 30 година, што по свему судећи, с обзиром на одабрани рок за тај бизнис, упућује да се Ђукановић понаша као да ће бити на власти у Црној Гори доживотно. Не би било згорега да црногорска опозиција држи ту чињеницу на уму када следећи пут „улети“ у преговоре са ДПС-ом о „слободним и фер изборима“.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Nista nije za cudjenje, nista!
  I Broz je odavna mrtav, a ziv !?
  Jos uvijek vlada nama, satrap komunisticki.
  Pozvudijen titici vladaju, ispod sinjela njegovog izdjiklali.
  Zivi nijesu dok nas ne dokrajce i nacisto satru.
  Rodjeno u komunizmu da vjecno zivi!
  Taman kao i ovo nase grdilo.
  Smrti njemu nema!

 2. 0
  0

  elita ,ili kao bi nasi rekli cvijet ,bilo cega.Kod nas je od svega toga najaca „politicka elita“samoizabrani i nikada od naroda smijenjeni,a kada smo ih mijenjali po principu su opet oni dolazili.
  Ovdje imamo jedan proces kao u drugom zakonu termodinamike gdje toplota prelazi samo s toplijeg na hladnije tijelo,ako se taj zakon malo dublje prouci i razvije na svu vasionu dolazi do toplotne smrti vasione,duga je to prica i nikad zavrsena ,na koju su pokusali da se nadovezu ovi eko fasiti ,ali zaboravljauci osnovne principe ovg zakona.medjutim to nije tema ,ali je dobro poredjenje sta nam se trenutno desava.Stremljenje nasih politickih vodja nazvani elta i njihovih naslednika nama sijedi nestanak na ekonomskom i naravnom socijalnom planu.Kada ta dva subjekta u jednoj drzavi nestau imamo ovo sto mi danas u Montenegro imamao -sirotinju koja polaze nade u ovakvu politicku elitu,iza koje slijedi bioloski nestanak i raseljenje naroda s ovih prostora,kao posledica i fakticko stanje vec danas.
  Kad kitikujes u nasem drustvu over politicare u vecini slucajeva dobije s odgovor „zar ti nebi to isto radio da si na vlast“,znaci vecina naroda je saglasna sa onim sto oni rade,stekla je misljenje da nikako ne moze biti bolje,nego gore i da je ovo stanje dobro kavo ce doci,jer put u sunovrat nema pravo niko da sprecava,cak i Gospod
  To je misljenje vecine stanovnika i stnovnica ovog provizorijuma nazvan Montenegro,i nije slucajno ono drustvo iu Cetinja islo kod mila da ga moli da se proglasi kraljem,i tako stvori kraljevinu Montengro.
  Struja jedini resur ove drzave je u rukama stranaca,sada je veliko pitanje ko su ti stranci ,cijim novcem su kupili akcije i ko iza toga stoji,jer mi placamo struj tim strancima debelo ,placamo i Bazove proizvodne kilovate,ali sve mi se cini da na karju njemu ili njima placemoi kompletnu struju,jer oni su vlasnici banke vlasnici elektrane i buducih solarni kolekotra ,vlasnici vjerovatno i vjrtra gdje cese graditi buduce vjetrenjace.drzava je ovdje izumrla kao sto bi vasiona kada bi se Drugi zakon termodinamike preniolna citvu vasionu i da se u njoj nalazi stanje kao kod nas u Montenegro.

 3. 0
  0

  Ovo ponasanje novokomponovanog gospodara Crne i njegovih satrapa podsjeca me na ponasanje gospodara koji se pocetkom proslog vijeka zakraljio i u sve sto je u Crnoj vrijedjelo ugradio sa svojom blizom i daljom porodicom. Mnogo se bio zaigrao i na kraju sve izgubio.
  Najvise je izgubio nesrecni narod Crne koji je ginuo i gladovao, a posebno poslije njega se pod austrougarskim okupatorom gladovalo i umiralo kao nikad u istoriji Crne. Zaboravilo se da se jela kopriva i korjenje.
  Zaludjene glave su za njim ginule i poslije njegovog odlaska.
  Dok su njegovi vojvode i serdari cuvali ovce i uz verige i ognjiste sastavljali kraj sa krajem On i njegovi su zivjeli u raskosi koja i danas privlaci paznju.
  Ovaj podanicki narod je srecan sto ima gospodara, jer sta bi on bez njega.

 4. 0
  0

  @Cvorak

  Kad jedan zna, svi znaju!
  I kad nece znaju.
  Vjeseli me da si podsjetio na propast okupacijsku, kada je Crna Gora i bukvalno umirala od gladi.
  BIlo, neponovilo se!
  A da valja, valja podsjetiti, kako ti je i sve drugo u komentaru valjano argumentovano i pametno.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here