Насловна Насловна Мило доживљава позивницу као опрост грехова

Мило доживљава позивницу као опрост грехова

5
ПОДИЈЕЛИ

Земље чланице НАТО-а, међу којима су и оне које припадају кругу старих европских демократија, биће на великом испиту приликом евентуалног упућивања позива Црној Гори за чланство У НАГО-у, сматра посланик ДЕМОСА Горан Даниловић. Како је казао, о владавини права је речено све, као и о недостатку праве борбе против организованог криминала и корупцији на виском нивоу.

NATO karikatura

„Мјерљиви резултати су слаби и никакви. Забрињава, међутим, и чињеница да се прећуткује суспензија основних демократских и изборних правила у Црној Гори на неодређено вријеме. У овом тренутку и до даљњег није могуће организовати изборе у Црној Гори, па ни референдум, у складу са Уставом и законима. Једина смо европска земља која је у таквој ситуацији. Државна изборна комисија још није функционална и у фази је конституисања. Опрема за електронску идентификацију бирача биће комплетирана тек у фебруару наредне године годину и дуже него што је законски рок. Агенција за антикорупцију, неопходна и за праћење и примјену Закона о финансирању политичких субјеката, почеће са радом тек 2016.године, а скупштински одбор за надгледање и примјену изборног законодавства још није формиран“, казао је Даниловић за „Дан“.

Он је додао да бирачки списак није комплетиран, нити га је у овом тренутку могуће пропустити кроз Афис систем, јер ни тај дио обавеза неће бити завршен у скорије вријеме.

„Земља која вољом Владе није спремна да спроводи законе темељног демократског и уставног карактера заслужује прозив извршне власти а не позив. Чак и да постоји већина у Скупштини спремна да затражи референдум, тако нешто је немогуће до краја године, а вјероватно и до средине наредне“, истакао је Даниловић.

Како је додао, с тим чињеницама је упознао и заинтересоване представнике међународне заједнице, експерте за изборно законодавство.

„Потпуно је јасно да непримјењивањем закона и законских рокова Влада уводи тихи и пузајући пуч, суспендујући основна људска права и слободе. Слично стање у било којој од европских држава нити је могуће, нити би било толерисано. Упутити позив за чланство у НАТО Црној Гори, а на адесу Владе, било би огољено изигравање свих правила и начела демократије„, указује функционер Демоса.

Он позива представнике Европске комисије у Црној Гори и амбасада прате владавину права да се изјасне о овој теми и саопште шта је у једној, макар по Усгаву, парламентарној демократији важније од права да бирамо и будемо бирани.

„Премијер Мило Ђукановић доживљава позивницу за чланство у НАТО-у као опроштајницу грехова, манипулишући и са међународним институцијама“ наглашава Даниловић.

Он је позвао колеге из парламентарне делегације у Савјету Европе да с тим чињеницама упознају своје колеге, и то отвореним писмом, које ће, како је навео, ваљда потписати и шефови свих опозиционих посланичких клубова, јер се ради о непобитним чињеницама.

ПС ОЕБС-а пала на испиту због Русије

По оцјени Горана Даниловића, Парламентарна скупштина ОЕБС-а није положила испит зрелости и одговорности на последњем засједању у Хелсинкију.

На четрдесетогодишњицу великог хелсиншког договора Америке, Совјетског савеза и западноевропских држава изостао је дијалог на теме европске безбједности, тероризма, разних облика трафикинга. Руска делегација није добила визе, или их је добила у пет до 12, па смо невјешто глумили да одлучујемо о важном и пуноважно.

„Вјерујем да је и домаћин том приликом пао на испиту. Прошле јесени у Женеви и у фебруару у Бечу домаћини су били на висини и наша скупштина је била смислена парламентарне делегације су биле комплетне. Наивна је представа да се сукоб у Украјини и општа нестабилност може ријешити без дијалога са Руском Федерацијом. Паралелно, тих дана је управо кроз дијалог ријешено иранско питање, без имало гадљивости према било којој преговарачкој страни„, указао је Даниловић.

По његовом мишљењу, Скупштина ОЕБС-а је показала дефицит самосталности, па и политичке снаге. Даниловић напомиње да, ни изблиза није био једини посланик међу више од 50 делегација који, имајући ово у виду, није гласао ни на пленарном дијелу приликом усвајања резолуције, ни у матичном комитету.

5 КОМЕНТАРИ

  1. НАШИ - РУСИЈА,ЦРНА ГОРА,СРБИЈА,СРПСКА,МАКЕДОНИЈА,АЛБАНИЈА,ГРЧКА
    0
    0

    Ви мали издајници Црне Горе купите пелене јер ће те ускоро само у њима какити….амери су направили дил са Русијом да вас чисте од грехова..

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here