Насловна Политика Милиони евра за лобирање

Милиони евра за лобирање

1
ПОДИЈЕЛИ

У тренутку  када НАТО промотери у Црној Гори чине све не би ли привољели што више грађана да се окрену њиховој опцији, неочекивано је стигла порука Викторије Нуланд, помоћнице америчког државног секретара, која их је прилично забринула. Као један од услова, чије би испуњавање могло значајно да допринесе да Црна Гора крајем године добије позив за НАТО, јесте да више од половине грађана подржи чланство у Алијанси.

crna_gora-nato

То је тренутно за режим у Подгорици и пропагандисте тог савеза немогућа мисија. Сва независна истраживања показују да подршка грађана чланству у НАТО не прелази црту од 35 одсто, упркос томе што представници власти „машу“ и са 40 процената, па чак и више.

Прије него што одлучимо о чланству, морамо бити сигурни да нису само виши званичници и политичари ти који то желе, већ да је то нешто што грађани желе. Тако да пратимо да ли имате праву дискусију на нивоу нације и да ли подршка НАТО расте и постаје већинска„, рекла је Нуланд за ТВ Вијести.

Оно чему се надам је да они у Црној Гори који желе да ова земља испуни веома високе стандарде за чланство у НАТО, наставе да раде тежак посао, да ову земљу учине довољно јаком, чистом и демократском, да добије позив и да грађани између себе одлуче да ли је то оно што желе. И ако дођете до закључка да више од половине грађанства то жели и постигнете напредак у складу са захтјевима, онда ћете имати чврсту позицију када се буде одлучивало о позиву крајем године„.

Да је ова изјава само њен лични став око кога не треба паничити, сматра Александар Дедовић, предсједник „Алфа центра“, једне од НВО које пропагирају чланство Црне Горе у Алијанси.

sizif-nato-crna-gora-milo-djukanovic

Ову причу сам доживио као добру препоруку даме која покрива изузетно важно мјесто у САД. Међутим, то није став ни Стејт департмента, а ни НАТО. Очекивати је да црногорске политичке елите које промовишу чланство у Алијанси на крају тог пута дођу до натполовичне подршке грађана. Ако тога не буде, мораће да сносе одговорност„, каже за „Новости“ Дедовић.

Координатор националног Савјета за чланство у НАТО Веселин Гарчевић вјерује да ће владина кампања, ипак, до краја године убиједити што већи број грађана да је чланство најбољи избор.

„Већина држава, које су последњих година ушле у НАТО, прескочиле су подршку од 51 одсто позива за чланство. До тада су имали подршку отприлике као ону коју сада ужива Црна Гора“, каже Гарчевић.

Гојко Раичевић, предсједник Мировног покрета „Не у рат – Не у НАТО„, истакао је:

ne-u-nato 08

Изјава Нуландове за нас је још једна у низу наручених од стране режима. Та њена прича нема никакав значај, осим да замајава јавност. Званична политика Црне Горе је у огромним проблемима, јер режим додатно оптерећује неријешено питање граница и то са земљама у којима су смјештене НАТО трупе. Хашим Тачи и Албанци из окупиране јужне српске покрајине траже дио, Хрвати траже Превлаку, док једино са Србијом нема проблема.“

Милиони евра за лобирање

Милиони евра протеклих година прешли су границу Црне Горе и завршили на рачунима лобистичких компанија преко Атлантика и њихових промотера који заступају „вруће“ црногорске државне и политичке интересе. Углавном се новац троши за кампању позива у чланство у НАТО. Само од 2008. до 2012. ђетићи су потрошили око два милиона евра за лобирање, док је у периоду до 2014. лобистима требало да „легне“ још 850.000 евра, а до данас вјероватно и преко тог износа!

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    35% = muslimani + siptari.

    PS. procenat srpskih poturica („muslimana“) koji su protiv nato je manje od 1% (da se ne varamo)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here