Насловна Насловна Милић: СНП неће са ДПС, а Марковићева влада неће дуго трајати

Милић: СНП неће са ДПС, а Марковићева влада неће дуго трајати

5
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Социјалистичке народне партије Срђан Милић поручио је да је непристојно тражити од те странке да потпише да у Котору неће у коалицију са Демократском партијом социјалиста.

У интервјуу за „Дан“ подсјећа да је заједно са лидерима Демоса и Грађанског покрета УРА, Миодрагом Лекићем и Жарком Ракчевићем, још прошле године потписао документ којим се обавезују да неће улазити у било какве коалиције са ДПС-ом.

Истиче да нема потребе да послије њега било ко из СНП-а потписује сличан документ.

Милић поручује да је за СНП неприхватљив позив Душка Марковића дијелу опозиције за улазак у извршну власт и процјењује да нова Влада неће дуго издржати.

Циљ опозиције су, каже предсједник СНП-а, нови парламентарни избори на којима ће доћи до промјене власти.

Како коментаришете проблеме у конституисању опозиционе власти, прије свега у Котору, гдје постоје неслагања између СНП-а и СДП-а, али и у Будви, гдје опозиција, такође, има већину?

– И Будва и Котор морају добити нову власт. Власт која не може бити оптерећена било чиме, укључујући и покренуте поступке код надлежних државних органа против појединаца који су били и остали репрезенти владајућих партија и у Будви и у Котору. Персонализација кривице, али и политичка одговорност оних који су обављали власт у Будви и Котору неопходна је како би се, без хипотека прошлости, обезбиједило нормално функционисање нове власти. С друге стране, недостојно је коментарисати оне који данас непристојно траже од СНП-а да потпише да неће сарађивати са ДПС-ом, ако сам као предсједник СНП-а још 26. априла 2016. године са колегама Миодрагом Лекићем и Жарком Ракчевићем то већ потписао. И да одмах буде јасно свима нема потребе да послије мене још неко из СНП-а то потписује. Знам у чему је проблем и дајем ријеч да се неки више неће финансирати из средстава значајних локалних фирми. Да неће бити у прилици да на свечане сједнице скупштина општина Котора и Будве зову оне које су навикли и да отпуштају људе само зато што су чланови или симпатизери СНП-а или неке друге партије.

Опозиција не признаје резултате парламентарних избора, на основу којих је конституисана и нова Влада. Вјерујете ли да извршна власт може функционисати до краја четворогодишњег мандата?

Велики Валтазар Богишић је казао: „Што се грбо роди, вријеме не исправи, и то је можда најприкладнији коментар тренутне Владе Црне Горе. Нажалост, ни десети избори од увођења вишепартијског система у Црној Гори нијесу донијели слободно изјашњавање грађана, већ управо супротно. Никада као 16. октобра нијесмо имали обесмишљен изборни процес. Говорити о слободном и фер изјашњавању грађана у условима активираног сценарија ванредног стања, односно атмосфере „државног удара“ више је него неозбиљно. Инаугурисање насиља као средства доласка или очувања власти недопустиво је. Влада Црне Горе је изабрана на начин који не може и неће обезбиједити политичку стабилност и стриктно спровођење принципа владавине права у свим сегментима.

milicКонцепт глас или мандат више поново нашу државу враћа у претполитичко доба, гдје су сви сценарији могући. Све што сам говорио у кампањи – остварује се. Зато домете кабинета на адреси Карађорђева бб у центру Подгорице најбоље осликава она пошалица „Неће она ниђе“, која у случају тренутне Владе Црне Горе може да гласи и „Неће она дуго“.

Да ли је за СНП прихватљив позив премијера Душка Марковића за улазак дијела опозиције у извршну власт?

Не. Већ сам рекао да Марковићева влада неће дуго. Црној Гори је потребна нова, функционална, кредибилна и одговорна власт. Политика „Друже Мило, ми ти се кунемо да са твога пута не скренемо“ свакако је последње што треба Црној Гори. Данас у Црној Гори имамо рекордну незапосленост, јавне финансије на климавим ногама, огромни јавни дуг као баласт развоја, а мафијашки обрачуни на удицама црногорских градова по суровости и учесталости дебело су бацили у засјенак гангстерске сукобе у Чикагу из 30-их година прошлог вијека. Црној Гори је хитно потребна промјена система владања, јер ту лежи основни проблем наше државе. Појам социјалне правде је одавно заборављена ријеч у Црној Гори, а распродата земља осуђена је да моли за своју основну егзистенцију. Зато се под хитно морамо вратити поштеном раду и коначно домаћински управљати државом. Грађани Црне Горе имају право да живе слободно, без страха од прогона и дискриминације, заштићени од корупције и од организованог криминала. Да напокон живимо као сав остали нормалан свијет.

Које модалитете ванпарламентарног дјеловања опозиције можемо очекивати у наредном периоду?

– Извјесно је да ће опозиција бити активна по свим питањима. Циљ је организација нових парламентарних избора, чији ће резултат бити формирање власти која ће имати неспоран изборни легитимитет. Очигледно је да опозициони бојкот Скупштине Црне Горе опасно жуља ДПС. Зато очекујем даље синхронизовано дјеловање опозиције како бисмо зауставили даљу метастазу атмосфере „државног удара“ и креирали услове за фер и слободне изборе.

srdjan milic 603Да би се то и остварило, у првом плану не смију да буду било чији дневно-политички интереси. Све опозиционе странке треба да буду посвећене коначном циљу политички стабилној, економски јакој, социјално праведној и безбједносно сигурној Црној Гори. Неко ће рећи тежак задатак. Можда јесте тежак, али није немогућ.

У јавности се чују оптужбе на рачун опозиције да није принципијелна јер признаје локалне, али не и изборе на државном нивоу. Како то коментаришете?

– На тему како признајемо локалне изборе, а не признајемо оне на државном нивоу, одговарам на следећи начин. Да су били фер и демократски услови на локалним изборима, разлика би била кудикамо већа у корист партија које нијесу биле на власти у тим општинама.

Мањинске партије прокоцкале шансу за промјене

Сматрате ли да је одлуком мањинских странака да Владу форнирају са ДПС-он пропуштена шанса за демократску смјену власти?

– Жалим због одлуке политичких представника мањинских народа везано за њихову подршку ДПС-у, јер је сваким даном све јасније да је изгубљена прилика да побиједимо, прије свега, себе и своје предрасуде, а онда и проблеме којима је оптерећена Црна Гора. Зато и захваљујем Орхану Шахнановићу на храбрости да пређе рубикон политичких подјела у Црној Гори. Али, како каже једна пословица „пусти оно што је могло бити и држи се онога што мора да буде“. Вјерујем да, јер је то интерес грађана Црне Горе, неће проћи много времена до поновљених избора, који овог пута неће бити одржани у атмосфери страха и неизвјесности. Након тога ћемо приступити формирању нове извршне власти, без ДПС-а, а у којој ће партије мањинских народа имати значајно мјесто.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Добро је чоче.Кад нећеш направи власт у Котору,пушти ту патетику око потписа.Само дијелима се доказује ово шта причаш.

  2. 0
    0

    Naravno da nece SNP sa dps-om. U cekanju novih izbora, ocistimo prasinu, zasucimo rukave i krenimo da vratimo stari sjaj Partiji. Prije toga procesljajmo redove, nije svako dobronamjeran niti odan ideji.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here