Насловна Друштво Милић: Грађани ускраћени за више од 10 милиона евра прихода од продаје...

Милић: Грађани ускраћени за више од 10 милиона евра прихода од продаје горива

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе се запетљала у покушају да оспори чињенице: а то је да би по основу неуставне таксе за гориво држава приходовала умјесто девет више од 18 милиона евра; да постоје фирме које се баве увозом, дистрибуцијом и продајом нафте и нафтиних деривата које таксу од седам центи не уплаћују у Буџет већ задржавају приходе по том основу; да постоји и даље на територији Црне Горе нелегална продаја нафте и нафтиних деривата; да и даље не постоји контрола квалитета горива којег купујемо код овлашћених продаваца и, на крају, да се по различитим основама грађани Црне Горе остављају ускраћени за више десетина милиона евра прихода од промета нафте и нафтиних деривата, казао је лидер СНП-а Срђан Милић.

srdjan-milic

Влада Црне Горе је 16. априла донијела Уредбу о допуни Уредбе о начину образовања максималних малопродајних цијена нафтних деривата, која се примјењје од 20. априла.

Из СНП-а је у петак саопштено да је Влада Црне Горе, само у првих 40 дана од примјене Уредбе о накнади за гориво од седам центи, приходовала 1,8 милиона евра, што указује да ће извршна власт преко овог неуставног намета узети много више новца од грађана Црне Горе, него што је прокламованих девет милиона евра, казали су у Социјалистичкој народној партији.

Јуче је Министарство финансија обавијестило јавност да је СНП навео нетачне податке. Они су скренули пажњу да информација која је пласирана у медијима, а тиче се висине остварених прихода, није тачна у дијелу који се односи на обрачунски период. Наиме, објашњавају у Министарству, наведени приходовани износ остварен је у периоду од 20. априла закључно са 15. јуном, односно за 55 дана, а не 40 како је пренешено у медијима.

Милић је на данашњој конференцији за медије казао да су све информације које су пласирали у медијима настале на основу званичних докумената Владе Црне Горе и независних регулаторних тијела.

„Ако постоји грешка онда је она резултат очигледно „накнадне памети“ некога из Владе Црне Горе“, истакао је Милић.

Он је навео, како је казао, математичке, логичке грешке по Буџет Црне Горе.

„Уколико се узме да је за 55 дана, како каже Министарство финансија, приходовано 1.800.000 евра онда је просјечни дневни приход био 32.727,27 евра. Уколико то помножимо са 70 дана трајања ове неуставне Уредбе (20. априла-1. јула) онда би приход требао да буде 2.290.908,90 а не 2.004.159 евра. Разлика по том основу је 286.749,00 евра“, објашњава Милић.

Наравно, додаје он, са једне стране Влада Црне Горе инсистира да имамо повећање броја туриста, имамо и већу цијену горива од 15.јуна али једино што нам приход од продаје горива пада.

„Једноставно речено, Влада Црне Горе се запетљала у покушају да оспори чињенице: а то је да би по основу неуставне таксе за гориво држава приходовала умјесто девет више од 18 милиона евра; да постоје фирме које се баве увозом, дистрибуцијом и продајом нафте и нафтиних деривата које таксу од седам центи не уплаћују у Буџет већ задржавају приходе по том основу; да постоји и даље на територији Црне Горе нелегална продаја нафте и нафтиних деривата; да и даље не постоји контрола квалитета горива којег купујемо код овлашћених продаваца и, на крају, да се по различитим основама грађани Црне Горе остављају ускраћени за више десетина милиона евра прихода од промета нафте и нафтиних деривата“, тврди Милић.

Он је казао да је прошле године у Црној Гори било регистровано 55 фирми које су се бавиле увозом, дистрибуцијом и продајом нафте, нафтиних деривата и ТНГ-а.

„Када се само продата количина нафтних деривата у 2014.години, у дијелу Крајње потрошње, помножи са неуставном таксом од седам центи очекивани приход државе би био изнад 18 милиона евра“, наглашава Милић.

Лидер СНП-а истиче да су подаци добијени од надлежне институције која се бави пословима регулације овог тржишта.

„Уколико буде било потребно можемо заинтересованим доставити и податке аналитички за све нафтне деривате и ТНГ“, казао је Милић.

Очекује да Влада Црне Горе и надлежни државни органи изврше контролу укупне количине увезених нафтних деривата и ТНГ у Црној Гори за 2014. и првих шест мјесеци 2015. године.

„По овим подацима, фирма Адриатиц Маринас Сервицес доо Тиват је продала 12.381.576 литара нафтних деривата на своме продајном мјесту или просјечно дневно 33.922 литра. Сходно Одлуци Владе та фирма нема обавезу обрачунавања акцизе и ПДВ-а, тако да је на годишњем нивоу само за званично евидентирану продату количину Буџет Црне Горе остао ускраћен за више од пет милиона евра“, истакао је Милић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here