Насловна Политика Милан Стаматовић: За све Србе у ЦГ – српско држављанство и бирачко...

Милан Стаматовић: За све Србе у ЦГ – српско држављанство и бирачко право у Србији!

1
ПОДИЈЕЛИ

Свим Србима у свету који Србију сматрају својом матичном државом – па и за 200.000 оних који се у Црној Гори изјашњавају као Срби, односно за свих 300.000 оних који говоре српским језиком – мора се, по хитној процедури, омогућити стицање двојног (дакле, и српског) држављанства, али и бирачко право на изборима тако што би Срби у расејању чинили посебну изборну јединицу која би давала посланике у Народној скупштини Србије – захтева Милан Стаматовић, кандидат за председника Србије и председник општине Чајетина, истичући да изван граница Србије живи чак четири милиона Срба, односно 40 одсто од укупног броја припадника српског народа.

Стаматовић подсећа да је изборним законом Хрватске, примера ради, предвиђено да бирачи (тј. сви хрватски држављани са навршених 18 година) који немају пребивалиште у Хрватској, бирају заступнике на посебној изборној јединици, а право на деобу посланичких места остварују листе са освојених најмање пет одсто гласова.
Од нама суседних земаља чланица ЕУ, и Мађарска је својим држављанима који живе изван граница матичне државе, Законом о двојном држављанству, од пре две године омогућила гласање за страначке листе (осим у већинском делу избора). Процењује се да је тренутни број двојних држављана Мађарске у Србији око 90.000 и да је њих 10.000 већ искористило право да по том основу гласа на изборима за мађарски парламент. Слично је и у Бугарској, која такође дозвољава гласање особама са двојним држављанством – каже Милан Стаматовић. (крај)

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Biće te želja srbine pa se vuči u Srbiju i tamo ga traži! Kako bi željeli jadovi da se ponovi 1918! E bez toga ste budite sigurni a ima nas više nego vas! Pa viđite na koji način bi tu pustu želju pretvorili u stvarnost.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here