Насловна Политика Милачић: Неутралне земље безбједније од чланица НАТО

Милачић: Неутралне земље безбједније од чланица НАТО

0
ПОДИЈЕЛИ

Концепт неутралности најпрагматичнији је за Црну Гору, а искуства шест неутралних земаља Европске уније ЕУ показују и да је ријеч о најбезбједнијем спољнополитичком оквиру, имајући у виду да су те државе неупоредиво мање рањиве од НАТО чланица, било да је ријеч о терористичким нападима, било на друге начине, рекао је извршни директор Покрета за нутралност Марко Милачић на састанку са амбасадором Мађарске Кристијаном Пошом.

Milacic_1

То је, казао је Милачић, резултат политике немијешања и несвртставања у глобалне сукобе.

Милачић је истакао да Покрет за неутралност својим програмом има зацртане циљеве, који се огледају у промоцији Црне Горе као оазе мира и стабилности, земље која ће имати најбоље могуће односе са свима, што је и те како могуће и видљиво кроз примјер осталих неутралних земаља.

Он је истакао да у Црној Гори не постоји кампања за улазак у НАТО већ да је ријеч о пропаганди.

“С тим у вези, нагласио је да је култура дијалога на веома ниском нивоу, и да је прокламовани дијалог, и јавна дебата, замијењена монологом са највиших државних адреса. Тако имамо прилику да се ни од стране Владе, али најчешће ни од стране великог броја гласила, не пружа равноправан третман обијема странама – оној која заступа НАТО и онима који се критички односе према атланским интеграцијама. То је, казао је Милачић, погубно по црногорско друштво, које тиме свакодневно бива манипулисано”, саопштено је из Покрета за неутралност.

С обзиром на то да је Мађарска амбасада у Црној Гори контакт амбасада за НАТО интеграције, Милачић је Поши говорио о патологијама црногорског друштва, “при чему се издвајају организовани криминал са центром у врху власти, корупција на највишем нивоу, низак степен владавине права, као и очајна социо-економска ситуација”.

Састанку са амбасадором Пошом присуствовао је и предјесдник Скупштине Покрета за неутралност Огњен Јововић који је акценат ставио на дезинтегрисаност црногорског друштва, истичући да би евентуални улазак Црне Горе у НАТО продубио међуетничке подјеле.  

Јововић је указао амбасадору Поши да је неутралност за мале државе напрагматичније рјешење, поготово због тога што се савремени геополитички свијет налази у напетој ситуацији великих центара моћи.

“Чињеница је да је мултицентричност атрибут савременог свијета и да би Црној Гори било који облик сврставања само нанио штету. Свој став Јововић је бранио користећи слику свијета у биполаризму, чиме је, такође, констатовао да је садашње вријеме почетак рехабилитације међународног права”, наведено је у саопштењу.

Јововић је упознао амбасадора Пошу са моделом војне неутралности који би био за Црну Гору најпогоднији.

Нагласио је да су за неутралност потребне извјесне гаранције великих сила или гаранције међународних организација.

Осврћући се на интеграције Црне Горе у ЕУ, Јововић је акценат ставио на исрски модел неутралности, којем тежи Покрет за неутралност.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here