Насловна Поглед Милачић: Ја сам Црногорац какав је био Његош, а то значи Србин!

Милачић: Ја сам Црногорац какав је био Његош, а то значи Србин!

53
ПОДИЈЕЛИ

Режимска „Побједа“ се, видим, брине – путем наводних неименованих извора – откуда ја на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем у Новом Саду. Како то да сам се појавио тамо, а није неки „аутентични представник Срба“ из Црне Горе. Зашто сам позван, а „изјашњавао сам се као присталица црногорске независности“. Како то да сам ја „национални Црногорац представљао Србе“. Коначно, и то и са насловнице: „Од када сам Србин?,“ реаговао је данас лидер Отпора безнађу и новинар Марко Милачић поводом недавног текста објављеног у „Побједи“ и нагласио: Ја сам управо такав Црногорац, какав је Његош био Србин!

„Сада сам им, дакле, Црногорац, а до јуче, до овог састанка који им је засметао због своје тежине и значаја, сам им био Србин, четник, великосрбин, путинофил и тако у недоглед. Сада сам им ‘национални Црногорац’, а до јуче сам ‘рушио Црну Гору’. Сада сам ‘присталица црногорске независности’, а до јуче ‘мрзитељ свега црногорског’. До овог састанка ‘Побједа’ – и остала медијска послуга режима – писала је у духу: ‘Од када је Милачић Црногорац?’.

Да скратим причу: Срећан сам због тога! Јер сам и једно и друго, истовремено, јер другачије и не може бити! То сам и казао – и само то ћу саопштити од свега изреченог на том значајном састанку који је био интерне природе: ‘Званична црногорска политика намеће атмосферу и дух да си већи Црногорац, што си мањи Србин, док су у Његошево вријеме Црногорац и Србин били синоними. Ја сам управо такав Црногорац, какав је Његош био Србин’. Свједоци за ово су ми Александар Вучић, Милорад Додик, патријарх Иринеј, Ивица Дачић, Ана Брнабић, Никола Селаковић и сви присутни на том састанку,“ нагласио је Милачић и додао:

„‘Побједа’ пише, спина ради, и да ‘нијесам желио митрополита Амфилохија на анти-НАТО протесту, али да ми сада није сметао патријарх Иринеј’. Ријеч је о потпуно различитим поводима и форматима, али је то, да ипак кажем, дјелимично, тачно. Међутим, не због различитих ставова са митрополитом, већ због мог виђења стратегије и борбе за заједнички ствар, у том случају неутралну Црну Гору. Вјерујем да је борба за неутралност универзална вриједност, не ексклузивитет нити једног народа, нити конфесије, а да Црква може, и треба(!), да се бори против уласка у НАТО, али својим методама и путевима, који нужно не морају да се увијек поклапају са нашим, политичким.

Дакле: искључиво питање стратегије и тактике борбе, о чему сам и лично, веома отворено и критички, више пута говорио митрополиту Амфилохију, којем све то није сметало да ме крсти, мене и мога Вука. Напротив: блиски смо.“

Вјековни је циљ атлантистичког духа неслободе да истински слободан народ збуни, ослаби и уништи

„Још нешто: ни ја ни предсједник Србије нисмо одбили да издамо пасош ни Андрији Мандићу ни било ком Србину из Црне Горе, што је застиђе режима и ‘Побједе’, која нетачно пише, а режим диктира, уз омаловажавање, да сам на састанак позван накнадно. Ни тада ни данас нисам био резерва и замјена за било кога, нити сам икада дозволио да будем замјена било коме, иако је то нормално, логично и очекивано за полтронистички дух ‘Побједе’ и званичне Црне Горе,“ напоменуо је лидер Отпора безнађу и истакао:

„Дубоко вјерујем, знам, да сам био аутентични представник Срба на том састанку, исто као што сам био и аутентични представник Црногораца: исти смо народ! Управо је вишедеценијски, рекао бих и вјековни, циљ атлантистичког духа неслободе и њему сличних анти-духова, да се тај истински слободан народ, као најбројнији на овим просторима, збуни, ослаби и уништи. Моја жеља и дугогодишња борба јесте, између осталог, побуна управо против тога, на један, чини ми се, другачији, модеран, принципијелан и универзалан начин.“

Коначно, наводи Милачић у свом посту, „пита се ‘Побједа’: Зашто сам позван на овако важан састанак?

Најбоље процијените сами,“ поручио је он.

53 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Milacicu ne mozes biti veci crnogorac sto si manji srbin ili veci englez dto si manji amerijanac. Ili si jedno ili drugo. Mozes da volis i jedne i druge i trece ali vsljda imas svoju domovinu, kakvu takvu. Bojim se ds ti ivo ne mogu razjasniti. To bi bilo kao da te ubhedjujem da oravoslavlje ili katolicizam nije nsdljedno vec se postaje krstenjem. Prije bi shvatio da si iz katunske nahije.

 2. 0
  0

  Koncetracija na vlast to je prvi i jedini zadatak svakog rodoljuba i gradjanina i razumnog bice,sve drugo je trosenje u prazno,zato treba da se radi da se lopovi tjeraju u zatvor.
  Zato pocnes dan ovako ,dobro jutoro komsija ,sto ima novo gdje mislite kad Milonja ode zelite ili sa nama zivjeti,razmislite malo ,zelim vam lijepi dan.U prodavnicu u apoteku svuda tako,da vidte kao cese Milovi glasaci promijeniti za jedan mjesec.Znaj komsija nema pra ukinuli su ove penzije zenama sa troje djece a brzo ce i ove zaradjen mimo postelje rzmisli malo,ko zna kao si je dobio mozda se i to preispita,novca ionako nema kredita ne daju ,lijepi dan vam zelim.
  Dobro jutro rodjace kao ide ,dobro do jedne ure a i ona vi je blizu nego malo primiri rzmisli dosta je bilo DPS LOPOVA necmo bas sve gledat ali LOPOVE hocemo,rzmisli sledeci put koga ces glasti,ijepi dan vam zelim.Dobro jutro striko direktore skole,mislisi i dalje u skoli raditi i predavti jezik govedara,malo spusti loptu ,skintu kokosu sa skole nijesmo u Albaniju ,malo se spusti na zemlju ima maldih dosta bez posla ,za penziju si malda a za drugu rabotu nijesi ako si i za ovu.Eto to je to i to im treba otvoreno reci ,treba unositi strah medju tu bagru ,zasto ne,ne moraju Vam to stranke govriti,tako se bagri prijeti ,ne mora svaki dan jednom u 15 ili jednom mjesecno,dost je to njima.
  Dobrojuto barte Srbine ,kako bi bilo da dodjes malo do Crkve ,najvise si po kafana ,spijajes radis za njh znamo mi to,nemoj sad da nijesi, zanmo da jesi,ima vremna da se iskupis ,idu izbori a ovi ce svi u zatvor.Dobrojuto gazda kako bi bilo da i nama das para za kampanju mogli bi ti valjti porez ne palces a bogme ces morati,e sad hoce si u zatvor zavisi koliko si duzan ,pamet uglavu.
  Rzmislite malo o ovome ,to je za njih lijeki kakava kavga ,pizde su to!

 3. 0
  0

  Pametan i razuman ovaj Marko M.Razborit i borben idejom .Ako mu ne udje voda u uši.Nadam se da neće.Na početku karijere mnogi behu takvi dok nisu zajahali.U svakom slučaju ima Marko budućnost.

  • 0
   0

   Дукљанска мисао.Машја је типичан представник дукљанизма.Дукљанизам-негација свега што почиње са „С“,да не дај Боже не асоцира на Србе.Убише се из петних жила да докажу да нису оно што јесу,по имену и презимену,по вјери,обичајима и крсним славама, пасовима и по гуслама,а и по генима.Срби и нико други.Под утицајем блиског им Загреба и Језуита не да нису Срби него више нису ни Словени(хисторичари Ћоске,и Растодер који је у барској гимназији имао 1-цу из историје 🙂 ),већ Илири,као Арнаути.
   Кажу 100 посто нису Срби али вјероватно јесу Хрвати,и то Црвени.Само су их „геноцидни окупатори Немањићи мало посрбили и мало словенизирали“.Тај никад покорени и никад освојени јуначки дукљански народ.Али Хрвати имају област „Славонију“ (додуше до 90-тих махом насељена Србима)па се Дукљанима то мало коси са „званичним“ илирском поријеклом, али нема везе,пролази то,јер већина Дукљана је скромно образована,а много их то и не интересује,само их смара да мисле о томе,јер ако газда Ломи каже да су они Хрвати или Илири,има да буде тако.Ако данас није петак но субота,а газда тако каже,има да буде субота!
   Газда мисли ,а они гласају ! Само ни једном странцу не пролази и никако да нађе границу између Срба и Црногораца,сем оне на Добракову !Али ко шиша странце и како их они виде,битно је да су они чоче своји на своме !А и вала нека нису Срби.Јер отпад не служи ничему.

 4. 0
  0

  Ма ко сте ви питам ја вас ако нисте Срби?Албанци Хрвати су вам браћа !Браво Марко!

 5. 0
  0

  Kada je najteže,kada svako montenegrinsko pašče na tebe laje,kada počnu da te terorišu,kada ti prijete i kada ti sve ukinu,kada te izbrišu iz svih knjiga,e tada se u tebi javi Srbin,tada iz tebe Njegoš progovori.
  Može svako biti šta hoće ali Crnogorci mogu biti samo čisti Srbi!
  Milačiću samo hrabro i pošteno!

 6. 0
  0

  Срамно је и идиотски када један Куч каже да је истовремено Србин и Црногорац. Којом логиком се жртва геноцида у Кучима поистовјећује са геноцидном црногорском нацијом?

   • 0
    0

    Масја, сви паметни људи из Црне Горе, који су нешто значили су били Срби. По томе ти сигурно не можеш бити Србин. Можда си ти Албанац, који говори као неписмени Србин.

    • 0
     0

     E ako mi to sad nije novo jad me zna !
     Ja sve mislio kako sam pametan kad ono ispade drukče , znači ko nije srbin taj nije pametan , e ako mi to sad nije novo jad me zna ?
     A ja se sve čudim kako to da ste vi ovdašnji ćetnici tako pametni , reko ijete kakve bunike pa vi utiče na ganglije , ili da imate kakvu vremensku mašinu pa se teleportujetr od prije vijek u ovo naše doba …kad ono dovoljno je da rečeš da si srbin i odma si pametan , e pi đe ja to ne mogu izgovoriti đa’oli me znali , nijesam ti ja šetlja petlja naćas ovo śutra ono , e pi vala baš .

 7. 0
  0

  Dostojan kuckog plemena. Ne trebaju nam patrioti/idioti, vec ljudi od sustine kakav je Milacic. Svaki posteni Crnogorac i Srbin odlicno razumije sta Milacic zbori. Ko ne zeli da razumije nek ide kod psihijatra.

 8. 0
  0

  Evo ja da ti odgovorim Ma$a , takvi ka TI ste ,NIKO I NISTA, OD NISTA. Tebi i takvima Nacija zavisi od dubine KORITA iz kojega locete. Zato takvi ka TI brukaju svakoju Naciju za koju se upisu.

  • 0
   0

   Oj sirotno srpstvo ugašeno , crnogorski mač opitaše Nemanje , Murati i Bonaparte , svi oni biše pa preminiše , a Crna Gora osta u slobodi ….
   Eto , i ja sam crnogorac ka’ Njegoš !

 9. 0
  0

  „Izgleda i izgledace cudno i u potonja vremena, da je mala Crna Gora sama ratila, sa velikom, silnom Carevinom Turskom. A ja sam taj rat prihvatio lako, bezbrizno, rado i s velikim odusevljenjem. Jedna zelja preovladjivase sve druge: da mi je CIJELO PRIKUPLJENO SRPSTVO ZAGRLITI, DA MI JE SVE NJEGOVE NEPRIJATELJE SPRZITI.“

  -Kralj Nikola

 10. 0
  0

  „Zivio drug srbin Pavle Đjurišic. Sloboda Narodu!!!“

  Cetnici se poceli da oslovljavaju sa „DRUZE“?

  UDBASU uhvatis nas sve za ‘druga’! 🙂

 11. POSLIJE MLADIH ,LIJEPIH I PAMETIH UVUNJENIM DJEMPERIMA EVO NAS MLADIH ,PAMETNIH I LIJEPIH U CRVENIM MASNJAMA,OJ HA!
  0
  0

  ZA AVETNOG MASJU JEDNO PUTANJE ,DALI SU AUSTRIJANCI NJEMCI ?ODGOVORI AVETI POTURCENA!

 12. 0
  0

  Ја сам управо такав Црногорац, какав је Његош био Србин!

  Ова реченица и наслов се не поклапају. За нас нема дилеме да је Његош Србин, али да ли г. Милачић тако мисли о Његошу, ми не знамо – он се не изјашњава о том питању. Другим ријечима, ако г. Милачић мисли да је Његош Србин, онда је наслов тачан. Ако г. Милачић Његоша не сматра Србином (што је, наравно, бесмислица, али то Дукљане никад не задржава), онда ни он није Србин.
  Ако анализирамо реченицу дословно, ствари стоје још горе: ако је Марко Црногорац колико је Његош Србин, онда то може да значи да је Марко онолико Црногорац (не-Србин) колико је Његош Србин.

  Ми смо се на разним формама Црногораца (несрба и „помало – понекад- понеђе“ Срба) не једном опекли. Немојмо у значење нечијих ријечи учитавати своје жеље и расположења да не буде да нам је ђаво крив кад се разочарамо. Немам ништа против да неко свој национални идентитет доживљава овако или онако, да буде помало Србин и помало Црногорац, али је дјеловање таквих људи у политици, чак и кад је вођено добром намјером, наносило штету српској ствари. А често није било вођено добром намјером.
  Ја овако душе своје ради.

  • 0
   0

   Pavicevicu, Milacic je bio jasan da smo mi isti narod i da se on Izjasnjava kao Crnogorac a to u sustini znaci da je Srbin. Jasno kao dan. Kamo srece da je vise ovakvoh politicara koji od srpstva ne stvaraju biznis.

   • 0
    0

    Ми нисмо исти народ.
    Славко Перовић се изјашњава као Црногорац. Да ли то значи да се тиме Славко Перовић изјашњава и као Србин? Не бих рекао.
    Допуштам да сте Ви паметнији од мене, па да видите нешто што мени промиче, али доста ми је од оних што могу и на струју и на батерије. У политици, наравно. У другим областима живота ми то нимало не смета- њихова ствар.
    Бизнис се стварао и од српства и од црногороства, то је тачно, али је још тачније да се понајвише уновчавао дуални идентитет (оно: Србин на Дедињу, Црногорац на Цетињу и томе слично).

    • 0
     0

     Svaka vam je na mjestu g Pavicevic.
     Ladna glava je cudo.
     Meni se licno milacic cini kao montiran lik. Nesto se ne sjecam da je ikad rekao nesto u odbranu srba od kad ga ima u medijima i politici, a imo je prilika i povoda zisto.

  • 0
   0

   Vladimire, Milacic ima pravo da se izjasnjava kako god zeli. Tu pametnome nista nije sporno u tome da se za crnogorce podrazumijeva da su srbi. Prije Milovog preobrazenja, to je bila cinjenica koju je svako u CG i van nje prihvatao. Ako Milo kaze da je nebo crveno, a more zuto, moram li pristati na njegove dekrete i novu „stvarnost“? Crna Gora se pomocju Tita i Mila transformirala u sizofenicno drustvo, dje crnogorci mrze srbe a srbi mrze crnogorce. I jedni i drugi su srbi i crnogorci. Dobro vam je josip broz pobrkao pojmove.

   Sljedeca teorija veliki titogorski umova ce biti da S500 nije Mercedes zato sto je S500.

   • 0
    0

    Ја Марку Милачићу, као, уосталом, ни било коме другом, не спорим право да се изјашњава како год жели. Чак и не мислим да се он уопште изјаснио као Србин – ово што је он рекао је, најблаже речено, двосмислено. Мени смета то што ми ствари гледамо као дјеца – у складу са нашим жељама а не са чињеницама. Онда ће нам Марко бити крив кад процијени да му је политички опортуно да опет рашири „кокошку“ испред неког обелиска.
    Марко је политичар, не заборавите.
    Мени је споран политички моменат, видите у претходном коментару, да се не понављам.
    За друге не знам, ја не мрзим никога и ничије ми национално опредјељење, само по себи, не представља проблем.

    • 0
     0

     Ако дозволите, мислим да те ствари не треба посматрати као нешто статично. Барем у Црној Гори би то била велика грешка. Историја, нарочито новија, нас томе учи.

     Остаје чињеница да се појмови „Црногорац“ и „Србин“ односе један према другоме као врста према роду и да људи који кажу за себе да су „национални Црногорци“ заправо људи недовршеног идентитета и још увек у фази лутања.

     То се односи и на М. Милачића и на С. Перовића и на остале. Не зато што су добри или лоши људи или зато што су сви Срби добри, него зато што „Црногорац“ без Српства нема на шта да се ослони. Нема културни код, духовно наслеђе, идеју, историјски циљ. Врбују га ови или они, према потреби, често се користе о његово урођено херојство, жилавост и интелигенцију.

     Ово причам без икакве мржње и ниподаштавања, само анализирам феномен, по коме је „Црногорство“ тако видно изникло из левичарских идеја, које значај националне културе поричу. „Црногорство“ је реакција и пркос, противљење, а не нација.

     Тако, „национални Црногорци“ хоће своју Цркву, али оспоравају значај Цркве као такве, диче се Његошем а ругају се суштини његовог дела, славе своје битке, а смеју се разлозима за исте, и хвале се и стиде своје историје, истовремено.

     У том смислу, с обзиром да „национални Црногорци“ ту фазу лутања морају да превазиђу, ми не знамо како ће пут г. Милачића да се заврши. У принципу, мислим да ће сви „национални Црногорци“, пре или касније, морати да постану нешто друго, веће, свеобухватније, више везано за шири контекст – Срби, Хрвати, Албанци… тек, нешто друго.

     Можда се и варам, али тако ми се чини.

     • 0
      0

      Ви сте у праву и потпуно се слажем са Вама.
      Међутим, ова изјава г. Милачића је политичка и ја се њоме као таквом и бавим.
      Сва та несређеност духа код Дукљана ме се не би тицала, кад не имала лоше политичке посљедице за Србе.
      Марко Милачић је политичар и све што он каже или уради треба у том кључу тумачити.

 13. 0
  0

  Milačić je samo jedan samodeklamovani fićfirić neukorijenjen u bilo kakvom identitetu koji ima hipertrofiran ego a svijest mu je obojena u crvenu revolucionarno-komunističku boju. Pravi Srbin nikada ne bi sjedio sa veleizdajnikom Vučićem. Isto mislim i za Mandića i za Daku Davidovića. Sve je to ista bagra. Jedini Srbin koji je ostao u Srbiji još je Boško Obradović iz Dveri. Sve ostalo se prodalo a ovaj jad iz Crne Gore se slizao sa izdajnicima.

  • 0
   0

   Samo sto Bosko Obradovic slusa Brana Micunovica.I nije jedini.To ti je muka.Dobar je ovaj Milacic i jasno je rekao ko je i sta je.Sve je ostalo bzv filozofiranje.Odlican Milacic,svaka cast.

 14. 0
  0

  Krajnji Milačićev životni i politički domet je da isprovocira svoje privođenje i da ga odmah sutradan puste kao potpuno nebitnog i bezopasnog lika. Toliko im je nebitan i neinteresantan da ga svaki put isprate sa-„Ajde mali,nećemo te ni dirati ni ništa! Okači malo koju sliku na fejs čisto da se zna da smo te privodili ali napravi revolucionarnu facu da bi dobio više lajkova.“

 15. 0
  0

  Мени је национално српско опредељење Марка Милачића одавно познато. То он није ни тајио!

 16. 0
  0

  Е у лепо си се друштво увалио Србине! вучић…дачић…бурнабич…селаковић… све сам шифтар и фукара! Ако су они мерило српства онда свако то може да буде…

 17. 0
  0

  Господине Милачићу, срамота је бити у таквом друштву, ако су вам намере часне- склоните се да се не упрљате.

 18. 0
  0

  E ovakvi su iznjeli nezavisnu Crnu Goru na referendumu.Salim se.Mozes naravno biti Sto mislis I osjecas,Ali nemoj mi govoriti o demokratskim kapacitetima DF-a.A I kod Vucica ti je isto ko da si bio kod Mila,samo Malo manje.Ako si htio na glavno mjesto ono ,to je na Sv.Stefanu,slava my I milost…Znás li adresu?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here