Насловна Политика Мићуновић: Односи Црне Горе и Србије најбољи од успостављања

Мићуновић: Односи Црне Горе и Србије најбољи од успостављања

2
ПОДИЈЕЛИ

Амбасада Црне Горе јуче је пријемом обележила Дан државности, а амбасадор те земље у Србији Бранислав Мићуновић поручио је да су односи између Црне Горе и Србије најбољи од њиховог успостављања у 19. веку.

branislav_micunovic2

Мићуновић је, обраћајући се званицама на пријему у хотелу Хајат, рекао да се Србија и Црна Гора уважају и да у сарадњи поштују традиционалне пријатељске везе народа.

„Исказујемо бригу и спремност за заједничку будућност читавог региона, у који улажемо овакве наше односе, и зато што исказујемо обострани интерес за међународну подршку у процесу учлањења у ЕУ. Са задовољством кажем да између наших држава данас нема ниједно отворено питање и такве односе остављамо новим генерацијама„, нагласио је Мићуновић.

Он је навео да Црна Гора обележава један од највећих догађаја у њеној историји – Дан устанка народа против фашистичког окупатора, како је рекао, историјску тежњу за државом и слободом.

Прослављамо овај велики празник у слободарском Београду, у пријатељској Србији, која добро зна шта је борба за државу и слободу. Зато се лакше разумемо и узајамно уважавамо„, истакао је црногорски амбасадор.

Према његовим речима, 13. јула 1941. црногорски народ је јединствено устао против окупатора, и то је био општенародни устанак, у коме је учествовало око 30.000 људи, што, како је истакао, црногорски 13. јул чини највећим општенародним организованим устанком у окупираној Европи.

Мићуновић је додао да је борба Србије и Црне Горе за стварање и званично признавање државне независности формално окончана на данашњи дан, 13. јула 1878. на Берлинском конгресу, када су обе земље добиле потврду свог међународног и државног суверенитета од великих европских сила.

Пријему у хотелу „Хајат“ присуствовала је председница Народне скупштине Маја Гојковић, патријарх српски Иринеј, министри у Влади Србије Небојша Стефановић, Никола Селаковић, Александар Антић, Иван Тасовац, саветник председника Србије Оливер Антић, бројни представници дипломатског кора, културног и јавног живота.

Црна Гора обележава Дан државности, у знак сећања на 13. јул 1878. године, када је на Берлинском конгресу призната као самостална држава, а истог датума 1941. почео је црногорски народни устанак против фашизма.

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ovaj je prešao put od velikog Srbina (sjećam se kad je govorio čistom ekavicom!) pa do „turbo-Crnogorca“ čiji nadimak je „opravdanje“ za uvođenje novih „slova“! Dakle, promijenio se za 180° ili kako bi to rekle ove „pevaljke“ za 360°, ha, ha!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here