Насловна Политика МХ17: Руси против оснивања суда

МХ17: Руси против оснивања суда

0
ПОДИЈЕЛИ

Русија је потврдила да се противи формирању посебног суда УН који би утврдио одговорност за пад малезијског „боинга“ са 298 људи године у источној Украјини.

 rusisud

Малезија је у среду својим партнерима у Савету безбедности УН поделила нацрт резолуције о оснивању таквог суда.

„Боинг 777“ компаније „Малејжа ерлајнс“ пао је 17. јула 2014. у источној Украјини, током борби про-руских сепаратиста и украјинских владиних снага у тој области.

Украјина и САД тврди да је авион оборен руском ракетом земља-ваздух коју су сепаратисти добили од Москве, док је Русија оптужила украјинског војску.

„Ово није право време, и то је контрапродуктивно“, рекао је новинарима заменик сталног представника Русије у УН, Петр Иљићев.

Он је потврдио да ће Русија настојати да спречи прихватање тог текста. Куала Лумпур је подржало неколико земаља, укључујући Холандију из које је била већина путника у авиону.

Нацрт резолуције чији примерак има агенција АФП, заснива се на Поглављу 7 Повеље УН, које предвиђа санкције та земље-чланице уколико не сарађују с трибуналом.

Тај трибунал „би био ефикасан начин да се осигура независан и непристрасан процес утврђивања одговорности“, пише у тексту.

Напад на авион је описан као „претња међународном миру и безбедности“, уз захтев да свака држава чланица у потпуности сарађује са трибуналом. По нацрту, „међународни трибунал ће као искључив циљ имати кривично гоњење особа одговорних за злочине у вези“ с тим случајем.

Савет безбедности би такође требало да одобри статут новог трибунала, сличног другим адхок телима УН. Убрзо после пада авиона, Савет безбедности је 22. јула 2014. усвојио резолуцију тражећи „да они који су одговорни за овај инцидент, одговарају због својих поступака, и да све државе у потпуности подрже напоре да се утврди одговорност“.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here