Насловна Политика Мгалоблишвили: Оландова изјава Европу претвара у опасније мјесто

Мгалоблишвили: Оландова изјава Европу претвара у опасније мјесто

0
ПОДИЈЕЛИ

Изјава француског предсједника Франсоа Оланда да НАТО не би требало даље да се шири представља опасну поруку за Алијансу и све партнере, али и показује недостатак визије о томе како да се ријеши криза око Крима, оцијенио је бивши премијер Грузије, Григол Мгалоблишвили.

григол

Основна грешка, како сматра, лежи у погрешном тумачењу руске стратегије.

“Оно чему се Русија противи није НАТО проширење само по себи, већ државотворни процеси у њеном сусједству”, објаснио је Мгалоблишвили.

Чланство у НАТО и Европској унији (ЕУ) нијесу, како је навео, само средства која омогућавају државама аспирантима да се ослободе совјетског наслеђа.

“Процес проширења НАТО-а играо је кључну улогу у транформацији некада тоталитарних и коруптивних држава у модерна, отворена и демократска друштва”, објаснио је Мгалоблишвили, преносе агенције.

Процес ширења НАТО-а је, како је додао, значајно проширио границе стабилности и демократије у Европи. “Затварање врата за проширење послало би поруку да ће милиони Европљана бити лишени могућности да наставе демократске реформе и да су, умјесто тога, осуђене на руску сферу утицаја”, казао је он.

То, како је поручио Мгалоблишвили , угрожава универзално право слободних и суверених нација да саме доносе одлуке.

Оландова изјаву су у Москви, како је навео, вјероватно дочекали као даљу потврду да је стратегија за потчињавње нелојалних сусједа добро одабрана. “Идеја да свака европска демократија, способна и спремна да допринесе евроатлантској безбједности, може постати чланица Алијансе је отворено оспорена”, сматра Мгалоблишвили.

Оландова изјава, према његовим ријечима, изазива више проблема него што смањује тензије.

“Она подрива основне принципе НАТО-а, излаже ризику кредибилитет Алијансе и претвара Европу у опасније мјесто”, казао је Мгалоблишвили.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here