Насловна Политика Месић: Ћирилица није проблем, НДХ није била Хрватска

Месић: Ћирилица није проблем, НДХ није била Хрватска

0
ПОДИЈЕЛИ

mesic

Бивши председник Хрватске Стјепан Месић оценио је у вечерас емитованом интервјуу да ћирилица у његовој земљи није проблем, а такође је рекао да Независна Држава Хрватска није била „ни независна, ни држава, ни Хрватска“.

  • Очито је да неко ратом против ћирилице ратује против актуелне власти у Хрватској – изјавио је Месић за подгоричку телевизију Атлас.

Месић, који је био последњи председник Председништва бивше СФРЈ, оценио је да Независна Држава Хрватска у време Другог светског рата „није била ни независна, ни држава, ни Хрватска“.

Према речима Месића, усташка власт у Хрватској била је „кољачка власт“ коју су довели Италијани и Немци да би спроводила политику Трећег рајха.

Месић је такође оценио да цетнички покрет у Србији никако не спада ни у покрете отпора ни у антифашистичке покрете.

Као доказ за ту тврдњу навео је да је железничка пруга од Београда до Атине у време Другог светског рата била заштићена од рушења, и то зато што су је штитили четници.

  • Док су у другим крајевима Југославије пруге дизане у ваздух, пруга од Београда до Атине била је заштићена – рекао је Месић.

Према оцени Месића, нацизам и фашизам не припадају сасвим прошлости, јер се могу појавити у мањим срединама и утицати на шира подручја.

  • За разлику од фашизма, комунизам је једна мегаидеја која у себи носи чисти идеализам који је у садашњим условима неостварив – рекао је Месић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here