Насловна Политика Меркелова Грчкој: Опраштамо део дуга, напустите еврозону

Меркелова Грчкој: Опраштамо део дуга, напустите еврозону

0
ПОДИЈЕЛИ

Немачка канцеларка Ангела Меркел предложиће да Грчкој буде опроштен део дуга, али и да Атина напусти еврозону, тврди тиражни таблоид „Билд“.

angela_merkel

Лист наводи да неће бити новог пакета финансијске помоћи Грчкој, односно да Немци више не желе да учествују ни у каквим новим кредитним системима за Атину.

Меркелова је, како се оцењује, склона да понуди опроштај дела дуга и да позове ЕУ да помогне Грцима кроз хуманитарне донације, а у обнови економије Атина ће имати на располагању европске фондове.

Како се сад спекулише, Меркелова сматра да би грчки повратак на драхму дугорочно био исплатив, с обзиром на то да би слабија валута значила лакши извоз грчке робе и повећани број туриста, што би омогућило отварање нових радних места.

Медији су већ најавили да ће грчки премијер Алексис Ципрас данас на састанку шефова еврозоне представити нови предлог за решавање грчке кризе, који, наводно, укључује захтев да се Грчкој отпише 30 одсто дуга.

Међутим, грчки дневник „Катимерини“ наводи да се од 18 премијера или шефова држава еврозоне чак 16 противи отпису дугова. Они желе да Грчка буде избачена из монетарне уније.

Најближе савезнике Ципрас би могао пронаћи у премијерима Француске и Италије, Мануелу Валсу и Матеу Ренцију, који и даље желе да се постигне договор, чак и ако то укључује отпис грчких дугова.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here