Насловна Политика Меркел: Очекујем од Грчке да поштује договорено

Меркел: Очекујем од Грчке да поштује договорено

0
ПОДИЈЕЛИ

Њемачка канцеларка Ангела Меркел очекује да ће нова грчка влада поштовати договор који је постигла са међународним кредиторима Грчке, изјавио је данас њен портпарол Штефен Зајберт, након победе крајње левичарске странке Сириза на изборима у Грчкој.

njemacka

„Наше је мишљење да је важно да нова влада настави да примјењује мјере за наставак економског опоравка Грчке. То значи и да Грчка треба да поштује оно што је раније договорила“, рекао је Зајберт, а пренијела агенција АФП.

Лидер грчке левичарске странке Сириза Алексис Ципрас, који се оштро противи примјени оштрих мјера штедње у Грчкој, данас ће у 16 сати по локалном, односно 15 по средњеевропском времену, положити заклетву за премијера, саопштило је грчко Председништво.

Грчка је данас добила нову владу, после краћих преговора на којима је десничарска Независна партија Грка (АНЕЛ) пристала да подржи побједничку Сиризу, која је на јуче одржаним ванредним парламентарним изборима освојила 149 мјеста у парламенту, само два мање од већине.

И Сириза и странка АНЕЛ, која је на изборима освојила нешто мање од пет одсто гласова, противе се мјерама штедње, које је досадашња влада премијера Антониса Самараса увела као услов за добијање финансијске помоћи од Европске уније и Међународног монетарног фонда.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here