Насловна Друштво Мексико: Ухапшен „Уједињени ратник“ оптужен за убиство 43 студента

Мексико: Ухапшен „Уједињени ратник“ оптужен за убиство 43 студента

0
ПОДИЈЕЛИ

Више од 90 људи, од којих су већина припадници локалне полиције у држави Гереро на југозападу Мексика, ухапшено је до сада у вези са овим злочином

 meksiko

Мексичка полиција је ухапсила припадника криминалног клана „Уједињени ратници“, Фелипеа Родригеса, оптуженог за убиство 43 студента у септембру, у мјесту Игуала.

Родригес је наложио припадницима „Уједињених ратника“ да спале тијела и одјећу жртава да би сакрили доказе, навели су тужиоци, који тврде да је студенте привела полиција послије једног протеста и предала их криминалном клану, преноси ББЦ.

Нестанак студената је покренуо вишенедјељне демонстрације против корупције и насиља широм Мексика.

Фелипе Родригес, звани „Сепиљо“ (четка), ухапшен је у четвртак увече у граду Хијутепек, око 90 километара јужно од Мексико Ситија.

Државни тужилац Хесус Муриљо Карам га је идентификовао у новембру као припадника клана који је наложио да се тијела и одјећа жртава спале на оближњем отпаду и баце у поток.

„Његова намјера је била да се униште сви докази о убиствима“, изјавио је Муриљо Карам.

Више од 90 људи, од којих су већина припадници локалне полиције у држави Гереро на југозападу Мексика, ухапшено је до сада у вези са овим злочином.

Припадници клана су признали да су убили 43 особе и спалили њихова тијела, након што им је речено да се ради о припадницима супарничког клана.

До сада су идентификовани остаци само једног студента, Александера Море, након ДНК анализе која је обављена у једном центру за судску медицину у Аустрији.

Мора је био у групи студената који су 26. септембра путовали у оближњу Игуалу и у оквиру протеста су отели неколико аутобуса.

Док су се враћали на колеџ пресрела их је полиција, наводно по наређењу градоначелника који је хтио да их спријечи да прекину говор који је његова жена држала на једној јавној манифестацији те вечери.

Федерални истражитељи су оптужили градоначелника Игуале Хосеа Луиса Абарку и његову жену Марију де лос Анхелес Пинеду да су издали наређење локалној полицији да предају студенте члановима клана „Уједињени ратници“.

Породице студената кажу да неће престати да се надају да ће студенти бити пронађени живи све док не буде било форензичких доказа да су мртви.

Они траже да власти покрену истрагу о улози мексичке војске у њиховом нестанку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here