Насловна Политика Мек Кејн тражи копнену акцију против ИСИЛ-а

Мек Кејн тражи копнену акцију против ИСИЛ-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Сенатор Сједињених Америчких Држава Џон Мек Кејн апеловао је на размјештање међународних копнених снага у борби против бораца групе Исламска држава Ирак и Левант у Сирији и Ираку, током посјете Блиском истоку са делегацијом Сената.

john-mccain-americka-zastava-getty-main

„Мјесецима бомбардујемо (сиријски погранични град) Кобане и још нисмо истјерали ИСИЛ“, рекао је предсједавајући комитета оружаних служби Сената новинарима у Јерусалему, преноси Тањуг.

„Откако је почела зрачна кампања, ИСИЛ је проширио своју територију“, додао је он.

Мек Кејн је казао да је у стварности потребно више војника на копну, да су потребни обавјештајци и специјалне снаге и да се не може односити према Ираку и Сирији као различитим бојним пољима, јер је то исти непријатељ.

„Имаћемо зону забране летова која ће омогућити тампон како бисмо не само обучавали и опремали (побуњенике), већ бринули о избјеглицама“, рекао је МцЦаин.

Група Исламска држава Ирак и Левант је започела офанзиву на Кобане средином септембра и замало је преузела град.

Али, курдски борци су уз помоћ зрачних удара, у кампањи коју предводи САД, постепено поновно освојили ту територију.

Делегација САД-а

Мек Кејн  предводи делегацију сенатора САД-а у посјети региону, која укључује посјету Израелу, Катару и Саудијској Арабији.

Војска Сједињених Америчких Држава ће послати више од 400 војника да обучавају сиријске побуњеничке снаге као дио дуго планираног настојања да се изгради умјерена опозиција.

Они ће се обучавати у Саудијској Арабији, Турској и Катару и очекује се да почну почетком прољећа, саопштио је Пентагон, преноси АФП.

Неке побуњеничке групе, посланици и савезници оптужили су америчког предсједника Барацка Обаму, који се брине да ће САД бити увучен у грађански рат у Сирији, да сувише споро помаже сиријској опозицији.

Војници САД-а су већ почели да обучавају курдске и снаге ирачке Владе у борби против ИСИЛ-а са близу 2.100 Американаца размјештених у Ираку.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here