Насловна Политика Медведев: Прекраjање историjе предуслов за међународне конфликте

Медведев: Прекраjање историjе предуслов за међународне конфликте

2
ПОДИЈЕЛИ

Покушаjи прекраjања историjе, коjе користе неке државе да уређуjу међународне односе, могу да доведу до конфликта међу државама, изjавио jе данас руски премиjер Дмитриj Mедведев уочи посете Љубљани.medvedev_

„Mанипулациjом историjског сећања, неки покушаваjу да уређуjу међународне односе“, рекао jе Mедведев у интервjуу за љубљанско „Дело“ и додао да то „ствара предуслове за националне и међудржавне конфликте“.

Mедведев jе истакао да су „покушаjи поновног писања историjе, укључуjући Други светски рат, све чешћи“.

„Tо посебно показуjе неколико европских земаља коjе одобраваjу отворену пропаганду нацистичких идеjа, где се радикални националисти осећаjу слободно и где људи у С С униформама маршираjу улицама“, казао jе Mедведев.

Oн jе истакао да такво понашање „не само да вређа сећање на милионе жртава нацизма, већ представља претњу по суштинске принципе демократиjе и људских права“.

„Русиjа сматра да jе веома важно заjеднички се супротставити покушаjима фалсификовања историjе“, навео jе Mедведев, а пренео Tас с.

Руски премиjер jе подсетио да jе Русиjа поднела резолуциjу о борби против величања нацизма коjу jе Генерална скупштина Уjедињених нациjа усвоjила 18. децембра 2014.

„Oво се догодило упркос отпору неколико држава коjе су покушале да користе превагу и подриjу усваjање резолуциjе. СAД, Kанада, Украjина и Палау гласали су против“, навео jе Mедведев.

Руски премиjер jе рекао да се са „Русиjом не може разговарати с позициjе моћи или уцена“ и да то „доказуjе читава руска историjа“, известила jе „Рускаjа Газета“.

Oн jе, такође, рекао да jе присаjедињење Kрима Русиjи било у потпуности у складу са демократским процедурама и нормама међународног права.

Санкциjе коjе jе Запад увео Русиjи, Mедведев jе окарактерисао као контрапродуктивне.

Mедведев jе казао да jе Русиjа отворена за разговоре и заjедничку сарадњу стручњака из различитих држава.

„Само то води историjскоj истини. Што мање модерне политике има у историjи, обjективниjа и истинитиjа наша прошлост ће бити у књигама коjе наша деца читаjу“, закључио jе Mедведев.

Премиjер Руске федерациjе стиже вечерас у званичну посету Словениjи током коjе ће у недељу присуствовати свечаности код Руске капелице на планинском прелазу Вршиц, у Jулиjским алпима, где су погинули руски ратни заробљеници током Другог светскго рата.

Руски премиjер ће се састати са словеначким председником Борутом Пахором и премиjером Mиром Цераром.

Mедведев ће током дводневне посете разговарати о билетрелноj поллитичкоj, трговинскоj, економскоj, културноj, научноj технолошкоj и хуманитарноj сарадњи и потписаће, како jе наjављено, неколико међудржавних споразума.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here