Насловна Политика Медојевић: Власт неспособна да организује ефикасан систем заштите од пожара

Медојевић: Власт неспособна да организује ефикасан систем заштите од пожара

4
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Покрета за промјене и један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић казао је да бројни пожари по Црној Гори показују да тренутни систем није у стању да се избори са тим проблемом и да због тога поново треба обновити систем Цивилне заштите.

Обновити систем Цивилне заштите . Не постоји координација ни заједничка команда. Пожаре гасе само ватрогасци. Остали гледају. Држава у расулу“, навео је Медојевић на свом ФБ профилу.

Он је указао да је у Скупштини Црне Горе и на сједници Одбора за безбједност упозоравао да Црна Гора нема ефикасан систем заштите од елементарних непогода и да су неопходне корјените реформе.

Пожари, поплаве, земљотреси, снијежни сметови су реалне безбједносне пријетње, али Влада Црне Горе нема политичке воље да призна да нема ни законске, ни институционалне, ни административне, ни материјалне, ни људске капацитета да заштити имовину државе и грађана и њихову безбједност у оваквим ситуацијама“, истакао је Медојевић.

Неопходно је, навео је он, поново размотрити и прегледати старе социјалистичке планове територијалне одбране и цивилне заштите и прилагодити их новим околностима и поново изградити систем заштите.

Неопходно је и у полицији и у Војсци Црне Горе формирати специјализоване јединице које би се бавиле само овим проблемом, али и увести обавезу приватним фирмама, спортским друштвима и клубовима, добровољачким друштвима и другим да своје капацитете ставе у функцију цивилне заштите. Имало би се много тога научити из система Територијалне одбране и цивилне заштите, који је итекако функционисао и интегрисао све капацитете друштва у борби против природних стихија“, казао је Медојевић.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kao da njih to zanima. Tamo oni se bave samo svojim opstankom na vlasti. Da ne dodje vrijeme polaganja racuna.
  A ni narod nije bolji. Nema svijest o zajednickoj opstoj opasnosti.
  Svako gleda i ceka da neko drugi rijesi problem, a posle, posle ce na scenu da stupe uzivaoci plodova tudjeg rada i djela. Dicno i ponosno.

 2. 0
  0

  Mislim da je trenutno veći problem CG kako srušiti spomenik Puniši Račiću nego ovi požari koji poprimaju razmjere elementarne nepogode…
  Dobro bi bilo da se NATO uključi u rješavanje ovih problema!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here