Насловна Издвојено Медојевић: Влада Црне Горе показује незнање и немоћ у суочавању са економским...

Медојевић: Влада Црне Горе показује незнање и немоћ у суочавању са економским проблемима

0
ПОДИЈЕЛИ

Одлука Владе да се порески дуг може платити некретнинама је противуставна јер доводи у неравноправан полозај пред државом привредне субјекте. Неки плаћају редовно порез, а други, привилеговани, могу дугове платити некретнином о чијој вриједности се може „договарати“ са државом. Оваква мјера подстиче пореску евазију и стимулише фирме да не плаћају порез и иду у сиву економију, саопштио је лидер ПзП-а и члан Предсједништва ДФ-а Небојша Медојевић. Он је казао да су реформе које је режим спроводио пропале те да је рјешење промјена власти.

„Приватни дуг режимских тајкунских фирми блиских држави, добављачима и банкама је највећа пријетња стабилности јавних финансија, али и финансијског система у цјелини,“ напоменуо је Медојевић и нагласио:

„Што је најгоре, ова Влада сваком својом одлуком показује да не зна ни гдје су узроци неликвидности привреде и енормног дуга приватног сектора.

Посланик ДФ-а је истакао да је неликвидност црногорске привреде веома забрињавајући индикатор структурних проблема и дугогодишњег погрешног модела економског раста, заснованог на распродаји ресурса, брзоплетој либерализацији, уништењу реалног сектора и извоза и енормном задуживању.

„Ако се томе дода сива економија, шверц, неконтролисани раст бирократије, погрешна алокација ресурса у спекулативне послове са некретнинама и балон контаминираних актива банка и кредита режимским тајкунима, слика црногорске економије постаје још гора.

Експлозија дугова приватног сектора држави за порез, банкама за кредите, добављачима, указују на системски стриктурни проблем неефикасне алокација ресурса што је био један од кључних разлога за пропаст социјалистичких државних нетржишних привреда. Доминација политичких, идеолошких одлука око алокације средстава довела је до гомилања губитака у државним и друштвеним предузећима, који су из привреде, прво прелазили у банке, а онда је држава отписима дугова, консолидацијама, рехабилитацијама, санацијама и другим еуфемизмима за трошење новца пореских обвезника, садашњих и будућих (финасирање дуга државе) на пропале економске пројекте који нијесу имали тржишну оправданост,“ указао је Медојевић.

Изграђени су системски механизми за бруталну пљачку државе

„Ако су у социјализму, мотиви били идеолошки (вјештачки раст, смањење незапослености, индустријализација земље, развој неразвијених подручја, вјештачка повећања зарада и сл.) и имали одређене позитивне ефекте на економски раст земље, смањење сиромаштва и повећање бруто националног (домаћег) производа, мотиви актуелне погресне алокације ресурса су сасвим другачији,“ напоменуо је лидер ПзП-а и нагласио:

„Изграђени су системски механизми за бруталну пљачку државе, пореска евазија, пребацивање губитака и дугова приватних фирми на буџет, добијање државних гаранција без механизама заштите интереса државе, отписи пореског дуга, неефикасна заштита повјерилаца, корупција и монопол у јавним набавкама, заједнички криминални аранжмани са менаџментом банака о кредитима без адекватног обезбјеђења и сл.“

Апсурд црногорске перверзне транзиције: Имамо исти структурни проблем због којег смо ушли у реформе

„Апсурд црногорске перверзне транзиције након 27 година реформи имамо је тај да данас имамо исти структурни проблем привреде, због кога смо ушли у реформе,“ истакао је Медојевић.

Он је казао да су то неефикасна алокација ресурса, гомилање губитака, нерентабилна предузећа и системски дефицити.

„Некада су узроци били идеолошки, данас је основни узрок намјера владајуће елите да опљачка сопствени државу и то више пута и да своје енормне профите остварује на терет пореских обвезника. Губици и дугови остају у билансима њихових банкротираниих приватних компанија, банака, локалних самоуправа и државе. Екстра профит се износи из земље на рачуне у иностранству и проблем неликвидности постаје све видљивији. А кад ликвидност постане свима видљива, нема брзих и лаких решења. Решења се морају тражити у хитним структурним реформама, али и преиспитивању ове системске пљачке државе организоване и спровођење 27 година од стране власти,“ нагласио је он.

Лажне „реформе“ без преиспитивања пљачкања државе од стране режима би биле легализација велеиздаје

„Лажне ‘реформе’ које се заснивају на подвлачењу црте по принципу ‘ко је јамио, јамио’ без преиспитивања пљачкања државе од стране овог режима, лустрације, национализације покрадене државне имовине и профита припадника режима и њихових тајкуна, повраћај изнесених милијарди назад у земљу, била би трагична грешка, легализација велеиздаје, и економског геноцида над народом и зацементирала би исти болесни систем који би се само рециклирао,“ нагласио је посланик ДФ-а и додао:

„Стварну власт би имали исти људи који би политику Владе контролисали преко опљачканих милијарди и својих плаћеника у тзв. новим режимима. Власти би се мијењале на бесмисленим унапријед режираним изборима, а моћ би остајала у истим рукама. Један такав план спроведен је у Србији 2000. године и Србија још не може да се опорави и консолидује свој демократски поредак.

Он је напоменуо да је Црна Гора још увијек окупирана од сопствене власти и њихових структура те да су сада само рачуни који пристижу пореским обвезницима постали видљиви и јасни.

„Сад већ улазимо у фазу гдје рачуне за пропале економске пројекте плаћају грађани кроз високе порезе, високе цијене струје, мобилне телефоније, интернета, хране, љекова, камате на кредите у банкама и сл. С једне стране приватни монополи доносе повећање цијена, (као на примјеру љекова који су по неколико пута скупљи него у Србији), а са друге стране режимски тајкуни директно послују са државом наносећи јој енормне штете. Нови специјалитет је тужити државу, са којом сте већ склопили, корупционашке послове и узели профит, па још једном наплатите обештећење.“

Реформе које је спроводио режим су пропале – рјешење проблема је промјена власти

„Реформе које је спроводио режим су пропале. Умјесто неефикасне социјалистицке привреде у друштвеном власништву, добили смо неефикасну приватну привреду. И једне и друге губитке покривали су порески обвезници. Некад је дио користи ипак ишао директно и индиректно друштву и грађанима, а сада само неколицини људи у врху режима. Некад је постојао привредни раст, извоз, модернизација земље, бесплатно школовање, лијечење, стипенидје. Ова драма наше економије је политичке природе и посљедица је погрешних одлука и политика неколицине моћника из режима, мотивисаних личним интересима,“ истакао је Медојевић и нагласио:

„Зато се рјешења за проблеме наше економије морају тражити у политичком систему, тј. у промјени власти која је основни узрок проблема. Њихови интереси се не поклапају са интересима државе и народа и њихова смјена је од суштинске важности за промјену погрешне економске политике која нас непогрешшиво води ка банкроту и дужничком ропству.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here