Насловна Политика Медојевић: ВДТ да отвори истрагу против Ђукановића због кредита у доларима

Медојевић: ВДТ да отвори истрагу против Ђукановића због кредита у доларима

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Покрета за промјене ПзП, Небојша Медојевић позвао је Врховно државно тужилаштво ВДТ да отвори истрагу против премијера Мила Ђукановића и осталих функционера, који су оштетили буџет 105 милиона еура склапајући уговор о кредиту за аутопут у америчким доларима.

nebojsa-medojevic_

Он је оцијенио да би ВДТ морао да, у складу са овлашћењима, заштити интерес државе и стави ван снаге уговор о кредиту који може довести земљу до банкрота и кашњења или престанка исплата плата у јавном сектору и пензија.

“Цијена може бити још већа, ако се зна да је Европска централна банка ЕЦБ одлучила да одштампа 1,2 билиона еура којим ће се, углавном откупљивати приватни дугови, то јест лоше активе банака, што ће сигурно довести до још већег пада курса еура у односу на долар”, навео је Медојевић у саопштењу, преноси Мина-бизнис.

Према његовим ријечима, за само два мјесеца кинески кредит кошта 105 милиона еуравише због незнања, небриге и неодговорности црногорске Владе, највјероватније због, како је казао, корупције.

Сигуран сам да су своју корупцију уговорили у америчким доларима и да ће имати добит од катастрофе у коју гурају земљу. Ни лопата није закопана, а ми већ краћи за 105 милиона еура. Колико је то нових радних мјеста, кредита за незапослене, школа, болница, стипендија за најбоље ђаке и студент и кредита за пољопривредне произвођаче?”, питао је Медојевић.

Према његовим ријечима, узалуд су посланици ПзП-а на сједници парламента крајем прошле године упозоровали Владу и посланике Демократске партије социјалиста ДПС, Социјалдемократске партије СДП и Бошњачке странке БС да је посао са аутопутем економски неисплатив и да су прихваћене клаузуле које угрожавају ликвидност јавних финансија у наредних 20 година и поништавају независност и сувереност земље.

Насмијани и безбрижни делегати ДПС, СДП и БС-а су гласали ‘по линији’ не слушајући стручне аргументе и упозорења из ПзП. На моје конкретно питање зашто је кредит уговорен у америчким доларима и како ће се држава заштитити од огромног валутног ризика пораста курса долара у односу на еуро, насмијани и безбрижни министар и његови ‘експерти’ су слијегали раменима”, сматра Медојевић.

ПзП, како је рекао, упорно упозорава да сваки дан те “нестручне, корумпиране и компромитоване” Владе скупо кошта грађане и државу, а сада већ и њихове унуке.

“Зато је политика ПзП-а о прелазној Влади и протестима једини ефикасан одговор на пропаст и разарање државе, продају дјелове територије и издају у коју нас уводи актуелни режим”, закључио је Медојевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here