Насловна Политика Медојевић: Тражићемо Трампову помоћ за решење кризе у Црној Гори

Медојевић: Тражићемо Трампову помоћ за решење кризе у Црној Гори

8
ПОДИЈЕЛИ

Појавом Доналда Трампа задат је озбиљан ударац глобалном банкарском фашизму који је имао идеју да завлада читавом планетом, каже у разговору за Спутњик Небојша Медојевић, функционер Демократског фронта који ових дана борави у Вашингтону, гдје је као једини представник из Црне Горе присуствовао инаугурацији новог америчког предсједника.

„Интензитет кампање који главни медији, прије свега Си-Ен-Ен, овдје воде против Доналда Трампа и начин на који се то ради показује заиста да се лобији који су стајали иза Хилари Клинтон — обавјештајни лобији, банкарски лобији, лоби са Волстрита и лоби војне индустрије, који је зарађивао огроман новац на експанзионистичкој и милитантној ратној спољној политици претходних кабинета, очигледно не предају тако лако. Протести против Трампа су без било каквог идеолошког садржаја, и без било каквог видљивог разлога, што очигледно указује да ће отпори које ће пружити постојећи естаблишмент бити велики“, каже Медојевић.
medojevic-nebojsa
Према виђењу нашег саговорника, задат је озбиљан ударац глобалном банкарском фашизму који је имао идеју да завлада читавом планетом.

„Заиста, оно што је кључна ствар јесте да су отпори старог естаблишмента, који се посебно могу видјети преко контролисаних медија, најбољи показатељ да ово ипак нису обични избори и да се не ради само о смјени личности унутар система већ о једној великој промјени постојеће америчке политике и постојец́ег система. Трамп треба да буде врло пажљив и опрезан, и да прати какве ће бити последице“, упозорава он.

Како наглашава Медојевић, оно што очекују у Демократском фронту је управо промјена у спољној политици САД која би требало да престане да буде таква да се мијеша у унутрашња питања других земаља, „смјењује непослушне владе и прати захтјеве глобалног капитала и глобалног банкарског фашизма“. Такође, очекивања су да се успостави сарадња са Русијом на очувању свјетског мира, односно, да се НАТО трансформише на начин да више не буде антируски — него да буде заиста једна организација која ће се бавити глобалним изазовима за мир у свијету.

„Трамп је најавио, и ја очекујем, могуц́у сарадњу између САД и Русије за решавање питања на Блиском истоку. И кључни спољнополитички сенатори у Конгресу, републиканци, подржавају Трампа, и све вец́и број сенатора који ц́е временом вјероватно стати потпуно на страну нове политике САД“, предвиђа Медојевић.

Црна Гора и Балкан, по његовом виђењу, нису толико важни у новој глобалној партији шаха која ће се сада очигледно играти — Трамп ће се искључиво бавити америчким проблемима, отварањем нових радних мјеста, заштитом америчке економије, повећањем безбједности грађана у Америци, па ће и у том контексту бити нова спољна политика која ће се базирати на новој агенди предсједника.

„Очекивати да неко на дан инаугурације гласа о том питању је просто невјероватно — али то је одраз очајничке тежње људи из режима Ђукановића да представе питање НАТО-а као кључно национално и државно питање.

Лидер ПЗП наглашава да је у Вашингтону успоставио комуникацију са људима из спољнополитичког комитета Сената, и у наредном периоду ДФ ће наставити ту комуникацију, а како каже, и сам ће бити веома заинтересован да та комуникација буде што квалитетнија како би били у току нових великих промјена које се дешавају.

„Ако смо преспавали ′89. године пад Берлинског зида, па је један комуниста као што је Ђукановић искористио ту ситуацију и влада 27 година, свесни смо је ово исто тако велика промјена коју не смемо да преспавамо. Овдје се ради о толико глобалној великој промјени која враћа наду и за нас у Црној Гори, и ми ћемо морати да се потрудимо да дамо аргументе овој администрацији да помогне развој демократије“, објашњава наш саговорник.

„Наша појачана дипломатска активност која ће бити тек интензивирана у наредном периоду управо иде у прилог томе да тражимо међународну подршку и разумијевање за решење дубоке политичке кризе коју је направио Ђукановић лажним државним ударом који је парализовао политички систем, гдје расту тензије, гдје је државни тужилац злоупотребљен и стављен у функцију против ДФ-а, ван сваке контроле институција, закона и устава. ДФ треба да тражи своје шансе које су огромне да се Црна Гора коначно демократизује, да смијенимо режим и кренемо неким новим путем“, закључује Медојевић за Спутњик.

ПОДИЈЕЛИ

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Malo podsjecanje, obzirom da je gospodin, izgleda, izgubio pamcenje – ovo je covjek koji je radio u Djukanovicevoj administraciji, ali i za Karica, Miskovica, Beka.

 2. 0
  0

  Milan Knezevic je danas imao razgovore sa vrhom Cecenske Republike, o tome ni rijeci na in4s-u, a Medojedicev selfi sa turistickog putovanja u Vasingtonu ponovo naslovni tekst?

  Zasto je in4s-u booking.com (Medojevicev domacin u Vasingtonu), vazniji od Dzambulata Umarova, cecenskog ministra inostranih poslova koji je na aerodromu u Groznom docekao Knezevica?

  Da li su ovo novi momenti u uredjivackoj politici in4s prema Rusiji, odnosno Milanu Knezevicu personalno, ili naznaka da je u DFu pukla tikva, pokazace vrijeme?

 3. 0
  0

  Kakva je ovo bud……, majko sveta. Moara da ce da se obezvredi dolar, padne Wall Street, i slicno.MMF ce da raspuste kao i FED, a Medveda ce da podrze kao velikoga mirotvorca.

 4. 0
  0

  Medo. dovukuj se u MNE . da tamo ne kupuješ gaće i čarape. A vi mister Gojko zašto ne napišete radno vrijeme portala i da je bio dan novinara i što je onaj Montorac priča za novine koje narod kupuje iz zemlje čije ime nije izgovorio

 5. 0
  0

  Milo nije nikakav komunista, vec bandit koji je sa unutrasnjom i vanjskom bandom koristio i koristi sve sto je normalan svijet propustio. Takvi se povezuju i prave mreze. E sad je i tome dosao kraj. Crnogorska opozicija ako je ima vec je trebala da stupi u kontakt sa novom administracijom. Vise rada manje price. Rezultati su bitni.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here