Насловна Насловна Медојевић правницима: Осудите мучење и тортуру притворених чланова ДФ-а

Медојевић правницима: Осудите мучење и тортуру притворених чланова ДФ-а

5
ПОДИЈЕЛИ

Неосновано задржавање у притвору и спровођење физичке и психичке тортуре, ради присиљавања осумњичених да под тортуром дају исказе које од њих тражи полиција или тужилац су најјаснији знак тоталитарних политичких поредака, наводи се у отвореном писму Небојше Медојевића, које преносимо у интегралу.

Поштована господо правници,

Користим ову прилику да вам се јавно обратим као Предсједник Покрета за промјене, паралментарне странке , али и као осумњичени у једном монтираном процесу са политичком и личном позадином, и на крају као грађанин ове државе.

Сведоци сте да се од дана претходних парламентарних избора 16.10.2016. године Специјално државно тужилаштво интензивно бави дјеловањем Демократског Фронта, најјаче паралементарне опозиционе групације и да се против лидера, функционера, чланова води више кривичних поступака.

Демократски Фронт је одмах принципијелно јасно политички окарактерисао овакво поступање Специјланог државног тужилаштва на чијем је челу Миливоје катнић, као противуставни и противзаконити политички прогон, тешку злоупотребу службеног положаја, угрожавање кључних вриједности које су загаратоване Уставом ове земље.

Политичка борба је дио нашег посла и ја вас више нећу оптерећивати са политичким аспектима овог прогона.

Обраћавам се јавно, због систематског кршења људских права и слобода и основних уставних принципа који гарантују основна људска права осумњиченим у кривичним поступцима и која спречавају тортуру, мучење и прибављање доказа незаконитим и противустваним средствима.

Ради се наравно, о систематској, тенденциозној и противуставној и противзаконитој злоупотреби института притвора од стране СДТ.

Наиме, Устав Црне Горе предвиђа да се притвор одређује као крајња мјера, и да треба да траје што краће, искључиво ако је то потребно у циљу несметаног вођења кривичног поступка.

На жалост, Главни специјални тужилац Миливоје Катнић, уз помоћ и саучесништво судова, ову мјеру користи дискреционо, широко тумачећи правне норме, не као изузетну мјеру, већ као кључну истражну мјеру притиска, мучења и тортуре осумњичених, Неријетко, као једину истражну мјеру, услед недостатка прибављених доказа којима би морао документовати основаност сумње.

Наша скорија тоталитарна прошлост је пуна тешких и масовних кршења људских права од стране тужилаштава и полиције управо у примјени ове мјере која директно угрожава више уставом загарантованих људских права и слобода.

Неосновано задржавање у притвору и спровођење физичке и психичке тортуре, ради присиљавања осумњичених да под тортуром дају исказе које од њих тражи полиција или тужилац су најјаснији знак тоталитарних политичких поредака, диктатура и предствљају опасан рецидив прошлости, који мора бити снажно осуђен, прије свега од стручне јавности, тј правне струке, струковних удужења, судија уставног суда и НВО која се баве мониторингом кршења људских права и слобода, радом полиције, тужилаштва и судова, преговорима са ЕУ.

Као што знате, данас 15.08. истичу три мјесеца од како су директор ПзП Дејан Вујсић, технички секретар у ПзП Жељко Шћепановић и грађанин БиХ Момир Николић, у притвору, осумњичени да су наводни чланови наводне криминалне организације, чији сам ја наводно шеф.

Не улазећи у меритум овог апсурдног монтираног случаја са политичким и личним мотивом ГСТ Катнића, користим ову прилику да вам представим само неке чињенице које би вам појасниле тренутно стање ствари:

Сва четворица смо осумњичени и од стране СДТ је тражен наш притвор, а да није поднијета НИЈЕДНА кривична пријава против било кога од нас.

Ниједан компететни државни орган за откривање кривичног дјела прање новца НИЈЕ поднио ниједну кривичну пријаву – Управа полиције, Пореска управа, Управа за спречавање прања новца и финасирање тероризма, Државна ревизорска институција. Истрага се води на лични захтјев ГСТ Миливоја Катнића.

Овај преседан довољно говори у прилог мојој констатацији да поступање Миливоја Катнића у овом предмету није професионално, објективно, законито и да као такво мора бити санкционисано од стране његовог претпостављеног, тужилачког савјета, али и јавно окарактерисано као опасно угрожавање уставом загарантованих права и слобода и одбачено од старне струке и најшире јавност као модус операнди рада тако важног државног органа, у једној држави која пледира да буде правна и демократска, који својим дјеловањем може угрозити права и слободе људи.

Имајући у виду да је Врховни државни тужилац 06.07.2017.године дао Главном специјалном тужиоцу обавезујуће Упутство за поступање поводом захтјева за одређивање притвора Небојши Медојевићу, посланику у Скупштини Црне Горе и Предсједнику Покрета за Промјене, у којем се, између осталог наводи да,

„имајући у виду да се мјера притвора одређује само у изузетним случајевима и да мора бити увијек оправдана када је то неопходно ради несметаног вођења поступка, као и претпоставку невиности и претпоставку у корист слободе, у конкретном случају не треба предлагати одређивање притвора против Н.М., како би се без постојања разлога из чл.175 Законика о кривичном поступку избјегла неодговарајућа примјена мјере притвора јер се, сходно Уставу Црне Горе, Законику о кривичном поступку и међународним стандардима, притвор примјењује само када је строго неопходан и када представља крајњу мјеру.

Даље се наводи да се по потреби и могућности, могу користити алтернативне мјере у циљу обезбеђивања присуства окривљеног, спрјечавања и ометања поступка, заштите свједока и другим случајевима“

Имајући да је ово обавезујуће упутсво, на основу чл.131 и 132 Закона о државном тужилаштву, Врховни државни тужилац Ивица Станковић дао поводом захтјева Главног специјалног тужиоца за одобрење за покретање кривичног поступка и одређивање притвора, поднијетог Скупштини Црне Горе, против Н.М., посланика Скупштине Црне Горе, због постојања основане сумње да је извршио кривично дјело стварање криминалне организације из чл.401а ст.1 у вези ст.6 Кривичног законика Црне Горе је Главном специјалном тужиоцу обавезујуће Упутство за поступање, цијенимо да се исти однос мора имати и приликом одређивања продужавања притвора осумњичених Момира Николића, Дејана Вујисића и Жељак Шћепановића.

Имајући у виду да је СДТ осумњичило Небојшу Медојевића за кривично дјело стварање криминалне организације, и да је њему обавезујућим упутством Врховоног државног тужиоца Ивице Станковића, омогућена одбрана са слободе, онда је правно неосновано да лица која су, од стране СДТ осумњицена да су чланови криминалне орагнизације, буду и даље у притвору, јер је несумњиво да они, ни по затхјеву СДТ, као лица која су осумњичена да су само извршавали налоге и инструкције Медојевића, не могу утицати на несметано вођење поступка, што је и сврха одређивања притвора.

Посебно, што се ради о лицима која никада нијесу осуђивана и за које не постоји никаква евиденција безбједносних служби да су чланови неке криминалне организације.

Као и у случају Медојевића, и у случају Николића, Вујисића и Шћепановића, се по потреби могу користити алтернативне мјере у циљу обезбеђења присуства окривљеног, спрјечавања и ометања поступка, заштите свједока и другим случајевима

У корист овог захтејва, напомињемо да су сви осумњичени у овом поступку до сада максимално поштовали своје обавезе у кривичном поступку.

· да су се одазивали сваком позиву тужилаштва, а осумњичени Момир Николић 3 пута од чега једном и пред тужилаштвом Републике Српске
· да се наводно кривично дјело десило у периоду прије 10 мјесеци
· да су сви предложени свједоци, такође дугогодишњи чланови, активисти Покрета за промјене
· да је осумњичени Небојша Медојевић, на позив СДТ, доставио и password на свом личном компјутеру, и ако је могао да искористи законске могућности за које је знао,да то не уради
· да је Покрет за промјене, доставио сва тражена документа специјаланом полицијском тиму
· да не постоји ниједна кривична пријава против осумњичених за кривично дјело за које су осумњичени, ни од стране полиције, нити од компететених државних органа која су по Уставу и закону овлашћења да врше надзор и провјеравају финансирање политичке партије Покрет за Промјене и то – Пореска управа, Управа за спречавање прања новца, Државна ревизорска институција. Ове институције имају квалификоване и компететне стручњаке за отривање евентуалних сумњивох трансакција које би могле послужити СДТ за покретање итражног поступка и утрђивање кривице.

Како се ради о високосифитцираном кривичном дјелу које се обавља преко домаћих и иностраних финансијских институција, „оff shorе“ фирми, адвокатских канцеларија и има међународни карактер, за ефикасну истрагу су  кључна експертска мишљења квалификованих државних институција.

Како извиђај и истрага о овом случају траје више од 9 мјесеци, а да ниједна од наведених државних институција није поднијела никакву кривичну пријаву (на шта су обавезни по закону, у случају да утврде основ сумње да се ради о сумњивим трансакцијама које могу предствљати прање новца) цијенимо да је СДТ имао довољно времена да прикупи све иформације и доказе и да је престала потреба за задржавањем у приотвору осумњичених Момира Николића, Дејана Вујисића и Жељка Шћепановића.

Да осумњичени имају правни интерес да се поступак води ефиаксно и да се што прије дође до истине.

На крају, ако је обавезујућим упутством Врховног државног тужиоца главноосумњичени као шеф организоване криминалне групе, Небојша Медојевић, посланик у Скупштини Црне Горе и Предсједник политичке партије Покрет за промјене, добио право да се брани са слободе, без опасности за несметано вођење поступка, не постоји нити правни основ, нити потреба, нити правна логика, да се осумњиченим Момиру Николићу, Дејану Вујисићи и Жељку Шћепановићу, продужава притвор јер су они и од стране СДТ осумњичени да су као чланови ове групе, тј Покрета за промјене, поступали у скаду са инструкцијама Медојевића

Поштована господо правници,

Цијеним да Црна Гора мора тежити идеалу правне државе и поштовању универзалног принципа да је закон једнак за све.

Имајући у виду посебну осјетљивост ових процеса јер се ради о политичком и правном институционалном прогону парлементарних политичких странака и да у притвору Михаило Чадјеновић, блиски сараданик Андрије Мандића, Предсједника НОВЕ, невин лежи већ седми мјесец, а Николић, Вујисић и Шћепановић невини леже већ три мјесеца, позивам вас да поштујући стандарде ваше струке, Устав Црне Горе, законе и прихваћене међународне стандарде и праксу који се баве питањима правног основа и потребе и злоупотребе одређивања притвора, јавно реагујете и спријечите физичку и психичку тортуру којим су изложени притворени функциoнeри, чланови и активисти Демократског Фронта.

Да сила закона буде јача од закона силе.

С поштовањем

Небојша Медојевић
Предсједник
Покрета за промјене
Члан Предсједништва Демократског Фронта

5 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here