Насловна Политика Медојевић поднио ВДТ-у иницијативу за оцјену законитости пословања општине Колашин

Медојевић поднио ВДТ-у иницијативу за оцјену законитости пословања општине Колашин

0
ПОДИЈЕЛИ

Посланик ДФ, Небојша Медојевић поднио је Иницијативу за покретање одговарајућег истражног поступка о незаконитом пословању  општине Колашин у периоду од 2010-2015. године, Врховном државном тужиоцу Ивици Станковићу.

medojevic

Садржај Иницијативе Вам преносимо у цјелини:

Поштовани  г-дине Станковићу,

Користим ову прилику да Вам упутим иницијативу за покретање одговарајућег истражног поступка у складу са овлашћењима које имате на основу члана 19 закона о државном тужилаштву, а на основу исказа које је на јавној сједници Одбора за економију, буџет и финансије, одржаној 06.07.2015. дала Предсједница општине Колашин г-ђа Жељка Вуксановић.

Наиме, г-ђа Вуксановић је, на основу увида у званичну документацију Општине Колашин, у вези финансијског пословања претходне власти дошла до сазнања да су бивши носиоци извршних функција у општини Колашин, 5 година пословали преко намјенски  отворених жиро рачуна, док је једини законити жиро рачун општине био непрекидно блокиран од 2010 године.

Према тврдњама, г-ђе Вуксановић, бивша локална власт је кршећи законе, примала уплате и вршила исплате (између осталих и плате запослених у нето износу) преко намјенских рачуна и то прво преко намјенског жиро рачуна који је отворен због помоћи Холандске Владе за изградњу социјалних станова, а касније и преко намјенског жиро рачуна отвореног за коришћење ИПА пројеката ЕУ.

На основу додатних консултација , дошао сам до сазнања да је, чак и Министарство финансија уплаћивало новац из Егализационог фонда општини Колашин на намјенски жиро рачун ИПА пројеката ЕУ, што је у директној супротности са важећом законском регулативом.

Цијеним да није потребно да истичем, какве се све могућности злоупотреба  јавних фондова отварају , када извршна власт незаконито и без контроле обавља финансијске трансакције преко жиро рачуна који су намјенски отворени за коришћење средстава ИПА фондова ЕУ и који не могу бити блокирани. Бивши функционери извршне власти су финансијским пословањем и коришћењем  јавних фондова преко незаконитих рачуна , угрозило јавни интерес , довела финансијско пословање општине у зону нелегалног рада и створило претпоставке за могуће злоупотребе у свом личном приватном интересу.

Посебно фрапира својеврсна дрскост да се финансијско пословање једног државног органа локалне самоуправе реализује преко жиро рачуна који је намјенски отворен за пројекте ЕУ , чиме се угрожава кредибилитет државе и доводе у сумњу наши административни капацитети и транспарентност у коришћењу ИПА фондова ЕУ.

Овакво незаконито  пословање бивше извршне власти у Колашину, довело је до парализе функција локалне самоуправе и блокаде рада нове извршне власти, која не жели да настави постојећу праксу незаконитог, нетранспарентног и коруптивног финансијског пословања, супротно законима и принципима одговорности и поштене власти.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here