Насловна Насловна Медојевић: Нема разлаза док Ђукановићева влада не падне

Медојевић: Нема разлаза док Ђукановићева влада не падне

5
ПОДИЈЕЛИ

Организатори грађанских протеста испред Скупштине Црне Горе неће се разилазити док премијер Мило Ђукановић не поднесе оставку и формира се прелазна влада, оцијенио је члан предсједништва Демократског фронта Небојша Медојевић.

nebojsa medojevicОн је у разговору за “Вијести” казао да на протестима, који су заказани за 27. септембар, очекује ве лику подршку грађана, пред ставника цивилног сектора, синдиката и политичких субјеката.

Протести треба да доведу до пада Ђукановићеве Владе и формирања нове прелазне која би припремила фер демократске из боре. То би значило и почетак рјешења све дубље кризе повјерења власти и Фронта, као најјаче опозиционе структуре, као и нормализацију политичке кризе.

protest berane

Демократски фронт је чврсто одлучио да протести трају до испуњења циља и већ увелико се припрема логистика, организација и пропаганда која треба да анимира људе да дођу и да остану до окончања овог историјски важног посла. Скуп у Беранама нам даје за право да вјерујемо да је слобода могућа”, казао је Медојевић.

Предсједништво ДФ је најавило да те преузети одговорност за резултате протеста. Знати ли то подношење оставки у случају да протести не успију?

  • Предсједништво Фронта је преузело одговорност да доведемо до краја борбу за фер и демократске изборе. Режим се не може побиједити на изборима које орагнизује Влада Демократске партије социјалиста и свако ко изађе на такве изборе, у суштини спашава режим Ђукановића који се налази пред нерјешивим политичким, економским и безбједносним изазовима и који опстаје искључиво због недостатка храбрости опозиције да му се супротстави протестима и снагом народа. Протести се не организују за мандате и партијске интересе, већ за слободу и демократију. Предсједништво ДФ је сигурно да се боримо за праведне и важне националне циљеве, да је иза нас опљачкани и обесправљени народ и чврсто вјерујемо у побједу. О оставци треба да размишља само Ђукановић.

Знати ли то да нећете подносити оставке у случају пропусти протеста?

  • Не значи. То значи да је побједа једина опција. Овдје може да изгуби само Црна Гора. А то нећемо дозволити.

Како коментаришете тврдње дијела јавности да, инсистирањем на протестима, ДФ покушава да скрене пажњу на себе усљед, како тврде, лоших рејтинга у истраживањима јавног мњења?

  • Против протеста и ДФ се води прљава кампања у којој су укључени, поред ДПС и Удбе и неки центри међународне политке који би хтјели послушну опозицију, услдађену са њиховим интересима као и један број медија. Већ имамо богато искуство из 2012. у злоупотреби истраживања у спиновању јавности и креирању лажних рејтинга политичких фаворита центара моћи, а на штету Фронта као јединог реалног изазивача режиму. ДФ је у Беранама показао своју снагу. Нас не интересују лажна истраживања нити рејтинзи.

ba2

Наш посао је да анимирамо што већи број слободних и храбрих људи незадовољних стањем у земљи и да заједно са њима на протестима додјемо до нашег циља. Циљ нам нијесу рејтинзи и мандати, већ слобода.

Значајан дио опозиционих партија није подржао идеју протеста, али ни представници међународне заједнице. Колико ће то смањити ефекат и грађанских протеста? Очекујете ли да би слике Владимира Путина и заставе Русије могле удаљити дио опозиционе јавности наклоњене Западу?

Ми смо отворени за све грађане, невладине организације, синдикате, политичке субјекте који са нама дијеле став да само прелазна влада може да обезбиједи фер и поштене изборе и да се до ње може доћи само масовним и упорним демократским протестима, као што су то радили Чеси, Пољаци или Мађари прије 25 година.

У бројним контактима са релеватним представницима међународне заједнице ја до сада нијесам чуо ниједан глас који оспорава право демократске опозиције да се протестима избори за слободне и демократске изборе. Ово је наша црногорска борба, коју нијесмо изборили у ових 25 година и за њу нам не треба никаква међународна подршка. Демократски фронт је слободна и аутономна, независна организација која сама креира своју политику и не идемо у амбасаде по мишљење.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bog je dao fejsbuk, i brojanje, tako da sada imamo mogucnost razbiijanja lazi. Ne mozes vise slagati da je 800, 5000. Ljudi sada znaju. Gotovo je…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here