Насловна Политика Медојевић: Нема опасности од напада ИСИЛ-а, Бановић: Опрезно са пријетњама

Медојевић: Нема опасности од напада ИСИЛ-а, Бановић: Опрезно са пријетњама

0
ПОДИЈЕЛИ

Црној Гори за сада не пријети опасност од напада Исламске државе, казао је члан Одбора за безбједност Небојша Медојевић, док члан тог тијела Борислав Бановић сматра да се треба опрезно односити према пријетњама.medo banovic

Припадници Исламске државе поставили су на интернет, у року од мјесец и по, двије поруке којима се балканским државама пријети тероризмом.

Коментаришући пријетеће поруке Исламске државе, врховни државни тужилац Ивица Станковић казао је да је још прије мјесец када су се појавиле информације, материјал који је тада добио прослиједио одјељењу за криминал, корупцију, тероризам и ратне злочине, преноси агенција МИНА.

„И даље нијесам упознат са поступањем одјељења у том правцу“, рекао је Станковић новинарима у парламенту.

Упитан да ли је полиција подносила пријаве тим поводом, он је одговорио да му то није познато.

На питање да ли је он по сопственој иницијативи покренуо неке активности, Станковић је рекао да ће у координацији са надлежним тужиоцима то размотрити и одмах поступати уколико буде основа.

Медојевић је рекао да нема релевантних података од колега, сарадника у окружењу, региону, из ЕУ да постоји реална пријетња Црној Гори.

„Безбједносно посматрано, нема реалних пријетњи да ће Црна Гора бити нападнута. Али увијек постоји тај утицај организованог криминала у региону који је политички веома јак, и увијек се може злоупотријебити“, казао је он.

Медојевић је указао да према информацијама којима располаже, за сада не постоји организована озбиљна пријетња од ИСИЛ-а да би се терористички напади могли десити у Црној Гори.

Он је додао да безбједносне службе треба да направе процјене и да дају податке да ли постоји реална пријетња.

„Али ово што се дешава ових дана сигурно се треба посматрати из угла превише агресивне НАТО кампање. Све до скоро Црна Гора, Србија и регион нису били предмет напада и пропаганде ИСИЛ-а, то пратим пажљиво. Они су се концентрислаи на своје легитимне мете, на државе које припадају НАТО-у, осуђујући их што су повели рат против ислама, и они су одговорили такозваним светим ратом“, навео је Медојевић.

Он је указао да у случају напада људи неће долазити из Африке, већ да, ако постоји пријетња, она може постојати од повратника или од фанатика и екстремиста који су са ових простора.

„Према подацима којима располажем нити има војних кампова нити паравојних формација игдје у близини“, саопштио је Медојевић.

Он је рекао да је Косово регион из ког највише људи иде на ратишта као припадници ИСИЛ-а.

„Близина границе са Косовом јесте безбједносни ризик, и због утицаја организованог криминала и слабе одбране коју Црна Гора има, али то свакако треба да раде безбједносне службе једну озбиљну процјену, а остало може бити дио пропагандистичког рата појединаца али и западних обавјештајних служби“, казао је Медојевић.

Према његовим ријечима, пријетње ИСИЛ-а овим просторима треба гледати у свјетлу новог геостратегијских распореда снага, након кризе у Украјини и сукоба западних и источних структура око зона интереса.

„И ја бих прије оцијенио да се овдје ради о дијелу пропаганде која треба да помогне режиму у Црној Гори да представи НАТО као једино безбједносно рјешење када су у питању терористичке организације“, навео је Медојевић.

Он је додао да постији „друга страна медаље“, појашњавајући да те терористичке организације као своје легитимне мете управо циљају државе које су чланице или сараднице НАТО организације.

Посланик Социјалдемократске партије СДП Борислав Бановић рекао је да се сигурно не треба багетелно односити према пријетњама ИСИЛ-а.

„Чим постоји жеља и потребе екстремиста да пошаљу неку поруку и овим крајевима да то има и неко реално утемељење, али сам сигуран да то утемељење није толико“, навео је он.

Бановић је рекао да су пропаганда, ширење страха и пријетњи како би загријали терен и подигли међуетничку и међурелигијску тензију, једни од главних начина дјеловања ИСИЛ-а.

Он је додао да они та средства врло вјешто користе и да су и једне од њих поруке постављене на Интернету, посвећене Балкану.

Бановић је указао да они знају да је Балкан вјековима и посљедњих деценија преживио и по тим основама тешкоће и да је то погодно тло за поруке екстремиста.

„Мислим да је огромна већима у свим државама Балкана људи опредијељених према толеранцији, миру, суживоту , и међуетничком и међурелигијском и да треба таквим примјерима да покажу да то није плодно тло за пропаганду“, поручио је он.

Упитан да ли Одбор за безбједност може и хоће ли од надлежних затражити детаљније податке, он је подсјетио да је појава екстремизма тема на одбору већ више година.

Он је казао да ће ускоро на Одбору бити и извјештај о раду АНБ-а и да ће то бити прилику да се разговара и на ту тему.

„Пропаганда и сијање страха су важно оружје фундаменталиста и не треба им ићи на руку, ширењем тог страха чиме они желе да подигну тензије. Борба је толерантност, смиреност, али и одговорност и опрез и рад државних институција“, закључио је Бановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here