Насловна Политика Медојевић: Наставак злоупотребе служби безбједности у корист политичких интереса ДПС-а

Медојевић: Наставак злоупотребе служби безбједности у корист политичких интереса ДПС-а

4
ПОДИЈЕЛИ

medojevic-dps

Посланик Демократског фронта Небојша Медојевић оцијенио је да је дјеловање бившег директора полиције и актуелног савјетника предсједника Веселина Вељовића наставак противуставне и незаконите злоупотребе служби безбједности у корист политичких интереса ДПС-а.

„Директно учествовање припадника служби безбједности у политичким активностима партија је законом забрањено, а кривичним закоником квалификовано као кривично дјело“, казао је Медојевић.

Вељовић је у суботу организовао скуп одабраних полицајаца и старјершина у кампу елитних јединица на Златици, гдје је према подацима „Вијести“, десетинама полицајаца, поријеклом из Мојковца, издавао посљедње инструкције како да се ангажују око добијања гласова за ДПС пред локалне изборе у Мојковцу. Он је на скупу земљацима поручио да у наредних седам дана оду у Мојковац те да утичу на чланове породица, рођаке, комшије, племенике да изађу у недјељу и гласају за ДПС.

Медојевић је позвао Коњевића да одмах покрене поступак унутрашње контроле против службеника УП који су учествовали на том тајном састанку, вршиоца дужности врховног државног тужиоца Веселина Вучковића да одмах покрене истрагу о дјеловању Вељовића и групе полицијских службеника „у циљу откривања чињеница о дјеловању ове завјереничке групе“.

„Политичко дјеловање служби безбједности и војске сматра се неприхваљивим за земље које су кандидати за ЕУ и НАТО и указују на неопходност корјенитих и темељних рефороми овог сектора у циљу обезбјеђивања професионализације, политичке неутралности и ефикасности овог сектора. Деполитизација и кадровске промјене у УП, АНБ и Војсци су постали питање очувања уставног поретка и кључни предуслов демократизације друштва и изградње правне државе“, казао је Медојевић.

Он је позвао грађане Мојковца „који су били или ће тек бити у ситуацији да трпе притиске, уцјене или покушаје политичког утицаја од стране службеника полиције и АНБ“ да му се одмах јаве и дају информације о таквим покушајима.

Министар унутрашњих послова Рашко Коњевић саопштио је да је утврдио да није било никаквог заказаног предавања о НАТО интеграцијама, како је то Вељовић тврдио у изјави „Вијестима“, због чега је тражио хитну истрагу.

Он је тражио од актуелног шефа полиције Славка Стојановића али и команданта САЈ-а Младена Марковића да му у писаној форми доставе податке каквог је карактера био суботњи састанак у кампу али и списак свих службеника УП, који су тог дана били присутни.

Најавио је да ће тражити и од предсједника Црне Горе Филипа Вујановића објашњење о „ненајављеним активностима Веселина Вељовића“, који је његов савјетник за националну безбједност.

4 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here