Насловна Политика Медојевић на састанку са званичником САД-а о политичкој кризи у ЦГ

Медојевић на састанку са званичником САД-а о политичкој кризи у ЦГ

0
ПОДИЈЕЛИ

У току радне посјете САД лидер ПзП и члан Предсједништва ДФ, Небојша Медојевић, састао се са др Бенџамином Пурсером, савјетником републиканског сенатора Боба Коркера, предсједника Комитета за спољне послове Сената САД за исток и Русију.

Медојевић је гдину Пурсеру изложио основне разлоге дубоке политичке кризе у Црној Гори, посебно истичући недемократски ауторитарни карактер режима који влада 27 година, супротно већинској вољи грађана, користећи системски развијене механизме изборних крађа, уцјена, корупције, злоупотреба државних ресурса, служби, као и медија, о чему се већ доста писало и у извјештајима Стејт департмента и Европске комисије.

„Да корумпирани Ђукановић неће допустити слободне изборе и мирну предају власти, постало је јасно, у току кампање за последње изборе, када су сви трендови указивали на сигурну побједу опозиције. ДФ је пет дана пред изборе специјалном тужиоцу предао детаљне информације о плановима ДПС да куповином личних карата, плаћањем бирача, довођењем лажних бирача из држава у окружењу, плаћањем гласачима из дијаспоре који немају право гласа да гласају, покушају да обезбједе побједу на изборима, а да, ако то не буду успјели сами, испровоцирају инциденте на дан избора и за то оптуже ДФ, као најозбиљнијег и најјацег опозиционог субјекта. Назалост, тужилац, умјесто да процесуира челнике ДПС, и сам је постао дио плана режима како би по сваку цијену сачувао режим, и по налог Ђукаановића спровео је лажни државни удар на дан избора, створио атмосферу страха и панике и смањио излазност за цијелих 6%, и тиме спријечио сигуран пораз ДПС и побједу опозиције“ истакао је Медојевић.

Медојевић је Пурсеру посебно указао на јасну намјеру корумпираног режима да власт чува политичким, правним, медијским, али и физичким насиљем, суспендујући политичка права и демократију.

„Зато је ДФ као водећа снага опозиције, упутио предлог остатку опозиције, наставак бојкота нелегитимног Парламента и заједнички рад на стварању паралелних слободних институција политичког система- опозиционог кабинета са 18 министара и слободни парламент са 39 посланика опозиције. На овај начин би опозиција показала и грађанима и међународној јавности да је Црна Гора у системској државној кризи, а да је опозиција способна и спремна да преузме одговорност за спровођењее неопходних темељних реформи за опоравак земље и консолидацију демократије. Након бруталног терора над мирним демонстрантима 24. 10. 2015. и спречавања слободног изјашњавања грађана, неуспјеха експеримента тзв. Владе изборног повјерења, и организације лажног државног удара на дан избора 16. 10, ДФ цијени да одговор опозиције мора бити оштар, принципијелан са једиственим политичким захтјевима који морају бити много строжи“, истакао је Медојевић, додајући да ДФ нема никакво повјерење у Парламент који је настао лажним државним пучем и да би свако пристајање опозиције на повратак у Парламент без комплетно договореног пакета мјера, механизама и активности за спровођење фер и поштених избора било погрешно.

Пурсер: Конфузне вијести из Црне Горе, неизвјесно питање НАТО

Пурсер се захвалио Медојевићу на исцрпној анализи развоја ситуације у Црној Гори након избора, посебно на појашњавању детаља око наводног државног удара, јер су информације које су долазиле из Црне Горе, како је казао, биле доста конфузне.

Он је исказао жаљење због политичке кризе у Црној Гори и исказао интерес сенатора Коркера за упознавање са ставовима и предлозима опозиције за рјешење кризе.

Пурсер је такође обавијестио Медојевића да и у самом Сенату постоји недоумица око поновног разматрања и гласања ратификације Споразума о уласку Црне Горе у НАТО. У току су процедуралне консултације да ли ће се о том питању расправљати или само гласати, а због обимних обавеза Сената око избора нове администрације и амбасадора, тешко је процијенити када би ово питање могло поново да се стави на дневни ред Сената.

Пурсер и Медојевић су договорили да наставе контакте у вези са развојем ситуације у Црној Гори, а г-дин Пурсер је пренио спремност Сенатора Цоркера да се у најскоријем времену сусретне са Медојевићем у Сенату.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here