Насловна Политика Медојевић: На избор кадрова у АНБ стране службе безбједности не смију утицати

Медојевић: На избор кадрова у АНБ стране службе безбједности не смију утицати

1
ПОДИЈЕЛИ

Само међународни протекторати, колоније, државе којом владају марионетски режими, окупиране државе могу себи дозволити такво угрожавање државног достојанства и националне безбједности, да безбједносне службе других држава одређују састав националних безбједносних служби, оцијенио је посланик Демократског фронта Небојша Медојевић.

Nebojsa Medojevic 03

Он је коментаришући информацију „Вијести“ да ће канцеларија НАТО-а за безбједност (НОС) одобравати план будуће попуне Агенције за националну безбједност (АНБ), навео да ниједна суверена држава која води рачуна о виталним државним интересима не смије допустити да састав, надлежности, органзиација и дјеловање служби безбједности, одређују службе других страних држава.

„То је директно гажење устава Црне Горе и угрожавање државне суверености и самосталности. Црноорске службе безбједности су одавно зреле за радикалне промјене које су незамисливе и унапријед осуђене на пропаст, без лустрације, отварања досијеа и покертања питања кривичне одговорности за све који су злоупотребљавали овлашћења и крпили устав, законе и угрожавали основна људска права. Марионетски, послуснички режим, суочен са уцјенама због сопствених криминалних , шверцерских активоси, али и одговростима за ратне злочине 90-тих, пристаје на недопустив однос са страним службама безбједности, којима се допушта приуступ свим информацијама и досијеима које су од значаја за националну безбједност“.

Како је навео Медојевић, свака суверена држава штити своје службе безбједности од нелегитмног утицаја других служби.

„Црна Гора због озбиљних пријетњи својој безбједности, од организованог криминала и корупције које су пољедица 25-годишње власти овог корумпираног и криминализованог режима и чињенице да је Црна Гора постала важан пункт глобалних картела организованог криминала, мора имати веома тијесну и континуирану сарадњу са партнерским службама других држава, посебно оних највећих. Због глобалног карактера црногоског криминала, сарадња са најјачим безбједносним агенцијама свијета, а посебно са ДЕА је насушна потреба и стратешки интерес националне безбједности и државе Црне Горе“.

Додаје да се у односима безбједносних служби знају правила „и ту никада нема пријатељских односа“.

„Свака служба се труди да оперативно обрадује службе других држава и да врбује агенте других служби да раде за њих. Али зато постоје снажне контраобавјештајне службе које темељно прате дјеловање својих оперативаца и конкате са опертивциам других служби који се морају обављати по строгим правилима и поредурама служби. Према самим правилима службе у АНБ, сваки оперативац који има нелегитимне контакте супротно правилима службе, мора добити отказ из службе“.

„Нажалост, међунардона сарадња АНБ која је неопходна и пожељна, се под руководством претходног директора АНБ претворила у неконтролисано преузимање наше службе од стране неких моћних страних обавјештајних агенција, што је довело до разарања система националне безбједности јер су стране службе дошле у посјед комплетног фундуса података АНБ што страним службама може послужити да државно руководство, Владу, судове, приморају да спроводе интересе страних земаља, без обзира на реалне интересе Црне Горе. Приступ свим подацима АНБ страним службама моће бити искоришћена за нелегитимне и опасне притиске и уцјене приликом доношења неких важних државних одлука, рецимо око концесија за нафту и гас испод мора, изградње ауто путева, енергетских објеката, односа са неким другим државама и сл“.

Медојевић наводи да се Црна Гора „због компромитованог и уцјењеног режима“, нашла у позицији колоније и протектората:

„Чијим службама, па самим тим и важним државним функцијама управљају службе других држава преко приступа државним тајнама и другим класификованим подацима наших служби бзбједности. Инсталирање кадрова који су по жељи страних служби, АНБ доводи до опасног ризика да ће ти тако запослени кадрови бити лојалнији службама страних држава него Црној Гори“, закључио је Медојевић.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Postoji li oblast u ovom društvu da se Medo ne nudi kao expert? Od ekonomije, finansija, bezbjednosti, prava i pravde….????? I Tesla bi se postidio a o ostalima da i ne govorimo. Meda za lidera DF-a ali prvenstveno zbog kandidature predsjedavajućeg u UN !!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here