Насловна Насловна Медојевић: Маровићево призање кривице најбољи доказ да закони не важе за кључне...

Медојевић: Маровићево призање кривице најбољи доказ да закони не важе за кључне појединце врха режима

5
ПОДИЈЕЛИ

Болесни систем настао укрштањем ДПС-а, УДБА-е и мафије се не може рефромисати примјеном стандардних механизама и алата који се заснивају на измјенама и допунама законодавног оквира, кроз усвајање нових закона и оснивање нових институција. Ситуација је слична као када имате заражен вирусом системски сектор на вашем рачунару и онда вам не помаже да чистите диск и апликације од вируса. Колико год интервенисали на апликацијама, ако оперативни систем остане заражен вирусом, ваш рачунар ће једног дана престати да ради. Црногорски оперативни систем је заражен корупцијом која је постала кључни регулатор односа у друштву. Корупција је разорила оперативни систем и због тога полиција, тужилаштво, судство, Влада и друге „апликације“ не могу да обављају своју функцију, поручио је лидер ПзП-а Небојша Медојевић.

medojevic

Према његовим ријечима, када је „ЦГ Систем“ схватио да је корупција механизам и за добијање међународне подршке и да су и многе међународне „апликације“ такође подложне овом вирусу, посао је био завршен.

Тако је, додаје он „ЦГ Систем“ открио да, за њих изенађујућу могућност, да се и преговори са ЕУ и НАТО интеграције могу одлично искористити за јачање корумпираног система и за повезивање са сличним („компатибилним“) системима.

„Међународне „апликације“ је интересовало да локални партнер не дира њихове дискове и њихове оперативне системе и да се сва штета задржи код нас. Тако се годинама евроатланстске интергације користе као еуфемизам за избјегавање суштинских реформи које би донијеле користи становништву и држави и задржавање статуса qуо, из кога највећу корист извлачи коалција ДПС-УДБА-мафија. Све „апликације“ инсталиране споља на контаминирани оперативни систем у облику закона, акционих планова, међувладиних конферецнија, извјештаја, препорука и других механизама за прихватања стандарда ЕУ и НАТО, су једноставно одбачене и прилагођење интерсима владајуће коалиције“, сматра Медојевић.

Он истиче да су суштинске рефроме и оздрављење, како каже, нашег тешко болесног друштва, биле жртве “фаустовске погодбе међународног фактора и режима ДПС-УДБА-мафија”. Режим је, објашњава он, прихватио да буде обична марионета у служењу туђим интересима, врло често на штету националних и државних интереса Црне Горе и да формлано усваја нове законе и формално испуњава овај, како додаје Медојевић, папирни дио рефроми.

„Међународни фактор је уз помоћ својих структура у режиму неким лажним опозиционим партијама и контролисаним НВО и медијима прогласио овај корумпирани режим за демократски и затворио и очи и уши на масовна кршења људских права, ендемску корупцију, владавину мафије и, што је најважније, на масовне и брутлане крађе избора као основни механизам који омогућава да овај дил иземђу међуанродног фактора и режима ДПС-УДБА-мафија добија лажни покрадени и шверцовани легитимитет на изборима“, наглашава функционер ДФ-а.

Према његовим мишљењу, споразум о признају кривице Милоша Маровића је најочигледнији доказ да у Црној Гори под владавином режима ДПС-УДБА-мафија Устав и закони не важе за кључне појединце из врха овог режима.

„За њих важе правила мафије. Наше несрећне немоћне „апликације“ постају дио овог водвиља и играју улоге које су им унапријед написане. Финални чин ове јефтине представе је признање предсједнице Врховног суда да наше „апликације“ хапсе и процесуирају функционере ДПС-а, јер то од њих тражи НАТО, а не јер то од њих траже грађани, Устав и закони земље“, напомиње Медојевић.

Стање у држави је, према његовом мишљењу, веома тешко. Вирус корупције је, појашњава он, разорио институције и систем вриједности. Повјерење у изборе, политички систем, па самим тим и у институције и саму државу, сваким даном је све мање што представља озбиљну опасност по стаблиност земље.- Економију контролише неколико људи од повјерења дикатора неспособних и незаинтерсованих за економски развој, већ искључиво за расипање ресурса, шпекулативне послове, шверц и пљачку државе.

„Незапосленост расте, дефицит спољне трговине је рекордан (покривеност увоза извозом је мизерних 16 одсто), учешће извоза у БДП најмање у Европи , само 9.6 одсто, дуг незадрживо расте, све већи број становништва је испод линије сиромаштва, положај запослених код највећих приватних послодаваца је робовски, а плате мизерне. Свако ко се озбиљно бави анализама стања у земљи, мора бити забринут због ових врло опасних трендова и индикатора који указују на велики потецијал социјланих друштвених конфликата“, упозорава Медојевић.

Он наводи да “дикактор не показује свијест о сопстевној одговорности за трагедију у коју је увео сопствену земљу и да нема намјеру да сам поднесе оставку и отвори неопходан процес креирања новог друштвеног договора о непоходним мјерама темељних реформи за промјену курса државе политике и спас државе”. Међунардони фактор, тври он, природно и очекивано, није ни забринут ни заинтерсован за стање у земљи и непоходност промјена.

„Мала опљачкана и сиромашна државица са корумпираним вођством је идеална за разне ризичне експерименте на геостратешком плану. Дио опозиције, или из непознавања ових суштинских проблема или због прихватања инерције да је све што додје из Брисела обавезно добро или због недостатка иницијативности и храбрости, прихвата да буде декор овом боелсном систему и, свјесно или несвесно постаје дио фронта против промјена„, казао је предсједник ПзП-а.

Према његовим ријечима, у овквим веома тешким и драматичним условима,побуна и протести за формирање прелазне владе и организовање првих фер и слободних избора су једино могуће рјешење за заустављање системског пропадања државе и договора о мјерама радикаланих економских, политичких и институционалних рефроми (терапије) које је неопходно одмах имплементирати, ако желимо добро својој породици, држави , али и својим потомцима.

„Болесни систем се не може реформисати изнутра. Он се мора под хитно демонтирати и на основама новог друштвеног договора о новој Црној Гори који ће се заснивати на демократији, осмишљеном и одговрном економском развоју, поштовању људских права, правној држави, солидарности и помирењу. Опасна је намјера дикатора да направи нову Црну Гору на темељима болесног система у мочвари пљачки, корупције, издаја, насилних и вјештачки креираних идентитетиа, дискриминацији и служењу интересима других држава и сопственим личним похлепама. Црна Гора не почиње са дикатором. Темеље државе Црној Гори је поставио Свети Петар Цетињски. Само их треба ојачати арматуром новог друштвеног договора о модерној грађанској, праведној, хуманој, развијеној Црној Гори без дискриминација, са задовољним грађанима, народима, мањинама, и међусобним повјерењем које треба пажљиво градити и његовати, као везивним ткивом и гарантом стабилности и дуговјечности државе“, закључио је Медојевић.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bez zamjerke Medo iako se pitamo đe si bio do sada? Da bi postao to što jesi,osnivač partije sa preostalim i neangažovanim liberalima do tada, pristao si da ne vidiš ono što je bilo svima jasno. Vinuo si se na talasu samostalne Crne Gore koju je upravo tada promovisao čovjek protiv čijeg se režima sada boriš, rekli bismo da to radiš s pravom. Tačno je da u ovoj borbi s odnarođenim režimom svaka zamjerka je defetizam , pa i ovo podsjećanje. Ali ne smeta, a može da koristi. U svakom slučaju svim snagama u ovoj borbi , na prvom mjestu DF-u u kojoj su identiteski suprotne strane (neka vrsta bivše Narodne sloge) dajemo podršku. Očekujemo brzi pad dikatora i reformisanje Crne Gore, bolje ako ne za nas ono za naše potomke. Mi smo svoje završili. Dopuštanjem zla koje nam se desilo pokazali smo da nijesmo sposobni za išta više osim za taj prvi iskorak u novo i zdravo društvo, bez Mila svakako.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here