Насловна Политика Медојевић: Маровић је у праву, али мора да ћути

Медојевић: Маровић је у праву, али мора да ћути

0
ПОДИЈЕЛИ

Лидер Покрета за промјене ПзП и функционер Демократског фронта ДФ Небојша Медојевић рекао је да је Драган Маровић, брат Светозара Маровића, предсједника Политичког савјета ДПС, у праву када каже да га држава жртвује због чланства у НАТО.medojevic n

Подсјећамо, Маровић је иступио из ДПС-а револтиран поступком црногорске Владе која је у платформи о испуњавања обавеза из преговарачког поглавља 23, као један од успјешно ријешених случајева организованог криминала и корупције навела аферу „Завала“, у којој је један од актера.

Медојевић је рекао да је црногорски режим сам изабрао четири случаја које је понудио Бриселу као доказ борбе поротив корупције и организованог криминала, као минимум који ће бити довољан да, како наводи, плаћени лобисти режима обезбиједе наставак ЕУ и НАТО интеграција.

Бирани су случајеви који не иду до Ђукановића и који ће по принципу најмање штете по ДПС бити процесуирани, без обзира да ли постоје довољно доказа или не. Један од тих случајева је и Завала која се у Брислеу води као “видљиви резултат у борби против високе коруцпије.

“У игри су били и случајеви против предсједника општине Бар, градоначелника Подгорице и минситра за урбанизам, али се све завршило ТВ серијалом Механизам и са Завалом која ни по бићу кривичног дјела, ни по прикупљеним доказима, ни по материјалној штети која је настала за државу није случај високе корупције и далеко је мањи од других корупционашких скандала у Будви иза којих је директно стајао Светозар Маровић и други функционери ДПС-а”, истакао је Медојевић.

Према његовим ријечима, афера Завала је политички монтиран процес са изабраним жртвама које ће нанијети најмање штете ДПС-у, јер је, како каже, процијењено да Драган Маровић неће проговорити о правим корупционашким аферама које су тешке стотине милиона еура, а за које је морао знати као дугогодишњи високи функционер локалне самоуправе.

“На основу неписаних мафијаских правила омерте Драган Маровиц ће морати да ћути, да одлежи затворску казну и да буде срећан како је прошао. Кривица у случају Завала сигурно постоји, али је немјерљиво мања, као и штете по државу од стотине других пљацкаских афера у Будви, чији трагови и докази воде до врха режима и зато неће бити процесуиране док се валст не промијени”, додао је Медојевић.

Још три случаја су, наводи Медојевић, предмети под мониторингом и сва су из области организованог криминала. Од исхода тих пресуда, истиче, зависиће наставак ЕУ и НАТО интеграција.

“Осуђујуће пресуде у овим случајевима би могле изазвати реакцију органзиованог криминала јер су извршиоцима тих дјела обећане ослобадајајуће пресуде или минималне казне. Уколико неко из врха режима не испуни дата обећања и почне се правдати позивницом за НАТО, нијесам сигуран да ће мафија та оправдања режима уважити и прихватити, на исти начин као Драган Маровић. Неписана правила мафије су немилосрдна и ту може доћи до озбијних бебзједносних проблема”, рекао је он.

Медојевић каже да је наше правосуђе корумпирано, политички зависно од власти и у страху од мафије, тед а не омогућава приступ правди за обичне “опљачкане грађане”.

“Црна Гора је бесудна земља са пресудама које улазе у анале поданичког служење неком режиму, што је само још један од разлога да се ова Влада смијени на масовним протестима у септембру”, закључио је Медојевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here