Насловна Политика Медојевић: Кривокапић кандидат Запада за смјену Ђукановића

Медојевић: Кривокапић кандидат Запада за смјену Ђукановића

6
ПОДИЈЕЛИ

medojevic-nebojsa

Небојша Медојевић, лидер ПзП-а и функционер Демократског фронта, тврди да је предсједник СДП-а Ранко Кривокапић кандидат Запада за смјену премијера Мила Ђукановића.

„Ако је лидер СДП-а Ранко Кривокапић прихватио да буде политичар који ће водити мирну транзицију и смјену режима, то неће моћи да уради уколико предсједник ДПС-а Мило Ђукановић претходно не пристане на захтјев да се повуче с власти“, истакао је Медојевић.

Према његовим ријечима, западне државе раније су имале погрешну процјену да би Ђукановића могао да наслиједи потпредсједник ДПС-а Игор Лукшић.

„Први фаворит у ствари је био Лукшић, преовладало је мишљење да треба омогућити демократску трансформацију државе. Наравно да смо ми из опозиције указали да је то немогуће, да је Ђукановић направио систем у коме је практично креирао апсолутну власт и да с њим не може бити договора. Међутим, био је изложен притиску и повукао се отварајући простор за Лукшића“, рекао је Медојевић за „Дан”.

Медојевић је казао да је Ђукановић у последње вријеме, у више наврата, упозораван да би требало да напусти политику и омогући демократски развој Црне Горе.

Ђукановић је, како тврди Медојевић, у јуну одбио апел од људи из Европске комисије да се након избијања афере „Снимак” повуче.

„Наиме, иако је ЕУ потребна држава кандидат који нема неке спољне проблеме, Црна Гора има аферу „Снимак” коју Унија не може да прескочи. Одлазак Ђукановића постаје све актуелнији и вјерујем да је приликом Кривокапићеве посјете САД и то питање било на дневном реду. Када се он врати, према првим потезима које буде повлачио, ми ћемо бити у прилици да видимо какве је инсгрукције добио.
Ту се сада отвара велики проблем Кривокапић би могао да одигра улогу транзиционог политичара ако би та трансформација била мирна и ако би Ђукановић прихвагио да оде мирно. У том би случају Кривокапић могао да спроведе мирну транзицију и направи договор с опозицијом“, казао је Медојевић.

Лидер ПзП-а је оцијенио да је ситуација драматична јер, како тврди, Ђукановић одбија да испоштује захтјев међународне заједнице да се повуче.

Он је рекао да „није сигуран да Кривокапић може да игра улогу транзиционог политичара када Ђукановић не жели да се повинује захтјевима међународне заједнице“.

6 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Кога ће ако неће Ранка! Човек брине о стајлингу. Фризури! Осмеху! А и химну доживљава ,,срчано“ – као какав кип се укочи. Кладим се да је не зна напамет!

  2. 0
    0

    Ми смо се надали у тебе, Медо, свуда те има. Чек. Да видим да не труниш са Небеса, са снијегом!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here