Насловна Насловна Медојевић из САД-а: Припрема се план савезништва САД-а и Русије

Медојевић из САД-а: Припрема се план савезништва САД-а и Русије

9
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Покрета за промјене и члан Предсједништва ДФ-а, Небојша Медојевић, борави у радној посјети Сједињеним Америчким Државама у оквиру које користи прилику за бројне сусрете са људима из Сената САД и савјетницима и стручњацима који припремају нову спољну политику Сједињених Америчких Држава.

Он је такође имао контакте и са људима из водећих тинк-тенк организација у Вашингтону, као и аналитичарима блиским Републиканској партији са којима је Покрет за промјене члан исте међународне организације — „Интернешнел демократик јунион“. У ексклузивном разговору за Спутњик, Медојевић нам преноси утиске, размишљања и очекивања из Вашингтона поводом нове Трампове администрације, њеног односа превасходно према Русији, уласку Црне Горе у НАТО и другим питањима од глобалног значаја.

„Оно што сам ја ових дана схватио је да су Сједињене Америчке Државе у једној великој транзицији када је у питању спољна политика и када су у питању приоритети нове администрације Трампа, концентрисани на решавању огромних економских и социјалних проблема који оптерећују Сједињене Америчке Државе, а који су добрим дијелом и последица једне агресивне, експанзионистичке политике претходних администрација, која је произвела огромне трошкове за домаћу економију, и сада се припрема нова политика нове администрације“, каже Медојевић.

Оно што је важно за људе на Балкану, како оцјењује Медојевић, јесте да је доста очигледно да ће нова администрација Доналда Трампа прекинути са третирањем Русије као пријетње безбједности и интересима Сједињених Америчких Држава.

„Сада се припрема нови план да Америка и Русија постану блиски савезници, и ја сам помало изненађен, чак се помиње и војни савезници, гдје се као водећа пријетња глобалном миру и безбједности сада овдје у Вашингтону лоцира радикални исламски тероризам, којег је тешко побиједити ако Америка и Русија не сарађују на том плану“, саопштава наш саговорник. Према његовом виђењу на помолу је могуће грандиозна историјска промјена спољне политике Америке, гдје Русија више није пријетња и гдје су активности спољне политике и активности НАТО-а према Русији биле усмјерене као према непријатељској земљи, што „заиста представља почетак једне нове историје и може се слободно рећи једног новог светског поретка“.

tramp-putin

Tемељне реформе НАТО-а

„Из тог стратешког договора и стратешке промјене коју доноси Трамп мораће проистећи и дубоке и темељне реформе НАТО-а. Да ли ће он више постојати или не и да ли ће се формирати неки нови механизми колективне безбједности? То је питање које сада стоји отворено, јер уколико Сједињене Америчке Државе и Русија постану савезници и партнери у грађењу и чувању свјетског мира, онда и НАТО као организација мора доживјети радикалну промјену. Не само своје догме и доктрине, већ и своје организације и својих стратешких праваца дјеловања, јер сада се отварају нове перспективе и нови хоризонти односа“, мишљења је саговорник Спутњика.

Како ће то дјеловати на Црну Гору и на Србију и на Балкан, у овом тренутку још није довољно јасно. Трамп је, како каже, концентрисан на решавање унутрашњих америчких проблема, посебно економских и социјалних, проблема миграната, проблема који оптерећују просјечног Американца, док је у спољној политици приоритет изградња нових односа са Русијом. Наравно, Црна Гора је ту сада у једном „међупростору“.

„Разговарајући са људима који раде у спољнополитичком одбору Сената, и они су сами у дилеми да ли ће се о ратификацији споразума са Црном Гором поново расправљати у Сенату или ће се само поново гласати. Да ли ће се одржати нова сједница Сената или Комитета спољнополитичког Сената која ће се бавити Црном Гором је неизвјесно, јер сада они имају обавезе у вези са дискусијама, хиринге, именовања амбасадора и чланова нове администрације и посвећени су транзицији од старе администрације ка новој администрацији. Али оно што се овдје може чути између редова је да постоји одређено разумијевање од стране нове администрације да се не повлаче потези ширења НАТО-а на Исток према Русији и да се то питање оставља отворено као дио разговора и преговора између Трампове администрације и Путинове администрације о регулисању међусобних односа“, истиче нас саговорник.

Како је рекао, доста је чудно то што је ратификација са Црном Гором и била на дневном реду Комитета за спољнополитичке односе, јер је у Вашингтону уобичајено да када се изабере нова администрација, да Конгрес и Сенат не доносе никакве значајне политичке одлуке, док нова администрација и нови сазиви Сената и Конгреса не буду успостављени.

„Овај пут је очигледно то био резултат лобирања одређених лобиста старе политике који Русију доживљавају као непријатеља и који су доста доминантно утицали да Црна Гора без обзира на недостатак било каквих политичких, безбједносних и војних стандарда напредује и буде пред вратима НАТО-а. Тако да су искористили тај празни простор на брзину, од побједе Трампа до формирања нове администрације у том прелазном периоду, да су успјели да ставе на дневни ред ту резолуцију. А онда очигледно, питање проширења НАТО-а на Исток је сада веома важно питање о којем ће Трампова администрација да преговара, разговара и договара се са Русијом и са Путином. Углавном, сада је потпуно неизвјесно када би та тема поново могла да дође на дневни ред у Сенату и да ли ће доћи?“, сматра Медојевић.

„Овдје никоме није јасно да ли та нова политика, која се очекује и о којој се прича да неће бити више ширења НАТО-а на Исток, обухвата и Црну Гору. Имам осјећај да нити се Трамп превише залаже да Црна Гора буде у НАТО-у, нити се Путин превише залаже да Црна Гора не буде у НАТО“, оцјењује наш саговорник.

vladimir-putin-donald-tramp

„Она сада више није толико важна у односима Сједињених Америчких Држава и Русије, тако да претпостављам када би Путин инсистирао да Црна Гора буде у пакету његових зона интереса, да би нова америчка администрација то веома лагано прихватила. И супротно, са друге стране, ако би Трамп инсистирао да Црна Гора буде у НАТО-у, чини ми се да ни Путин не би имао ништа специјално против тога“, сматра предјседник ПзП-а. „У овом тренутку нема никаквог стратешког интереса овдје ни од стране Сједињених Америчких Држава, а како они кажу не виде ни неки интерес Путина за Црну Гору, тако да смо остали ни на небу ни на земљи и не знамо шта ће се дешавати. Чини ми се у овом тренутку да је то више у одлуци Путина и Русије, него што је то интерес Сједињених Америчких Држава и нове администрације“, закључује Медојевић за Спутњик.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Медојевић из САД-а: Припрема се план савезништва САД-а и Русије

  sada znate sta vam je ciniti ! ??

 2. 0
  0

  E koji je ovo S . . . NJA brate mili! Pa P . . LIV JE DJEČJA IGRA pri ovome! Sve on zna i.dokuči.prije ikoga.
  Bolje da je majka rodila kilo pasulja no njega, barem bi jedan ručak dobri napravili! Koljenicu bi vojvoda Mandić nabavio – preko veze!
  Sve vam je džabe izrodi možete još malo bukat !

 3. 0
  0

  Vidoviti medolino sve zna i sve vidi….prije svih! lijeci jalovost, ponistava kletve, pronalazi izgubljeno….v0lshebnik parekselans LoL!

 4. 0
  0

  Odlicna analiza Medojevica.

  Zakljucak: od nas nece nista zavisiti, to da li cemo biti u NATO ili ne zavisice definitivno od dogovoraq izmedju Rusije i Amerike.

  Dakle, opusteno i neka vas ovi crvendaci ne pale.
  Komunisti su kao paraziti, najbolje uspijevaju i najbolje se mnoze kada je haos.

 5. 0
  0

  Ne kazem …kako je svaka analiza manjkava i nedostatna.
  Jedno je ipak sigurno, izvan svake analize neupitno : partnerstvo i potencijalno savjeznistvo SAD i Rusije, u najboljem su interesu dvije drzave!
  I za citav svijet je to najvaznije pitanje. Kako je to u osnovi pitanje buducnosti planete.
  Sve drugo je manje vazno, manje ili vise bitno.
  Izbor Trampa, izvan svake sumnje, otvara nove perspektive u odnosima sa Rusijom i nosi jedan sasvim nov potencijal koegzistencije najmocnijih sila svijeta … Budi nadu u svjetski mir i sveopsti napredak civilizacije.
  … Ne precjeniti mogucnisti, jednako je mudro, kao i nepodcjeniti.
  Razmnog bi svakako ohrabrilo i obradovalo partnerstvo dva dzina svjetske politike!

 6. 0
  0

  Dokaz da imamo posla sa dukljesko-montenegrinskim ludjacima je i ovi obrnuti palac na moj komentar, kako su im glave suzofrene povrnute!?
  Pocrvjenjele, ustaske!
  Njima je sto gore, to bolje!?
  Fukara!

 7. 0
  0

  Medo, uz tebe i PZP smo!

  Kolektiv „Specijalne bolnice za psihijatriju“ – Kotor

 8. 0
  0

  Ptrahinja! …
  Opet pobjeglo!
  Nema te sile koja je moze obuzdati.
  Zalud ona kosulja, za mi da kazem koja, zalud ograda, zalud bolnicari i cuvari!
  Ptrahinja …
  Sad jos ufitiljila da je clan kolektiva! Navuklo bijeli mantil pa jos i lijeci po Dobroti, jadi je znali.
  Nasa Ptrahinja, sta bi mi bez nje!?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here