Насловна Насловна Медојевић: Ђукановић и Марковић немоћни да регуларним механизмима очисте АНБ

Медојевић: Ђукановић и Марковић немоћни да регуларним механизмима очисте АНБ

1
ПОДИЈЕЛИ

Одлука премијера Мила Ђукановића и министра правде Душка Марковића о пензионисању оперативаца Агенција за националну безбједност показује њихову стварну немоћ да регуларним механизмима очисте АНБ од компромитованих оперативаца, оцијенио је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

nebojsa medojevic_

Медојевић је рекао да се“чишћење“ АНБ-а могло обавити по законским процедурама, на бази доказа о незаконитим или нечасним поступањима конкретних оперативаца у конкретним радњама.

„Нажалост, АНБ је одавно у сувлансиштву врха режима, мафије и страног фактора и не служи интересима државе и народа. Пензионисање свих службеника који имају 50 година и 30 година стажа, са оним богатим, моћним “грешницима” , кажњавају се и поштени професионалци који су часно обављали свој посао. Оперативац од 50 година је у најбољим годинама , са неопходним искуством и везама и ниједна озбиљна служба их се не одриче тако лако. Многи ће у пензију отићи са малим пензијама, а сиромашни бивши оперативци су лак плијен других служби јер њихово знање и информације вриједе на обавјештајном тржишту. Неки ће можда постати и савјетници за безбједност тајкуна или чак и криминалаца“, истакао је он.

Према његовим ријечима, стање морала у АНБ-у је драматично.

„Служба је у В.Д. стању, акције по линији рада организовани криминал су блокиране, службом управља пензионер, класификоване информације цуре на све стране. Све реформе под притиском са стране овај режим искористи да усвоји неке законе, добије штрик и постави још горе или исте кадрова као раније. Ако Мојковачки клан успије да постави Вељовића на чело АНБ-а, ствари ће бити јасне. Све рефроме које је режим спровео под међународним притиском довеле су на чело тзв “рефромисаних” институција, као сто су полиција, тузиластво, судство, АНБ горе и зависније кадрове од врха режима, него што су били они раније. С друге стране заиста је споран уставни основ овакве редукције основних људских права, а право на рад јесте такво право“, нагласио је Медојевић.

Пријевремена пензија, сматра он, може бити само опција, коју могу да искористе они који то желе, а никако законска принуда.

Медојевић додаје да режим сталним манипулацијама, обманама, и непоштеним односом према НАТО и Русији, покушава да заштити своје приватне интересе и тиме, тврди, срозава међународни углед земље.

„Зато се и допушта превелики и опасан утицај страног фактора на сва питања од важности и за националну безбједност, као што су кадровска питања и приступ свим калсификованим информацијама“, рекао је он.

Утицај страног фактора на кадровска питања и функционисање служби је, сматра Медојевић, увијек лош.

„То је нужно зло и озбиљне службе те врсте контаката држе под сталном контраобавјештајном пажњом. За сваку праву службу, свака друга служба је мета оперативног. Овако, нашом службом директно управља страни фактор и то никада није добро. Кључни безбјендосно сумљиви кадрови са аспекта сарадње са руским службама, су у Министарству одбране и Војсци Црне Горе, али и у војним дипломатским мисијама и њих ова рефрома не дотиче. Могуће је да ће неки нижи оперативци АНБ-а који су сарађивали са овим војним струкурама бити пензионисани, али то нијесу кључни играчи“, закључио је лидер ПзП-а.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here