Насловна Насловна Медојевић: ДФ за опозициону сарадњу, а Ракчевић има неке друге планове

Медојевић: ДФ за опозициону сарадњу, а Ракчевић има неке друге планове

10
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Покрета за промјене и један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић оцијенио је да одбијање лидера ГП УРА Жарка Ракчевића да подржи платформу ДФ-а није добра порука за јединство опозиције.

Медојевић је додао да би због вишег интереса опозиција требало да превазиђе нетрпељивости и разлике.

Очигледно је да Ракчевић има неке друге планове. Шта је резултат тога, то не знамо, али свакако није оптималан модел опозиционе сарадње. Треба заборавити све наше личне фрустрације и сукобе, јер смо у ситуацији да се борите за слободу. Програми странака не би требало да имају било какву улогу“,  казао је Медојевић за Побједу.

Лидер ПЗП-а је подсјетио да су из грађанске опозиције одбили готово све њихове приједлоге.

Одбили су протесте, владу у сјенци, парламент у сјенци… Ракчевић има сужен поглед и доста уско посматра политику и не схвата домете дјеловања Демократског фронта. Наша политика је много шира и много већа“, навео је Медојевић.

Он је, коментаришући став лидера ГП УРА да је за сарадњу само са партијама које су за секуларну и грађанску државу и чланство у ЕУ, казао да је Црна Гора у претполитичком добу и да такви ставови не стоје.

То да ли је неко за НАТО или против НАТО-а, да ли неко има различите ставове о неким горућим регионалним питањима, и о санкцијама Русији – то су програмске разлике, које у овом моменту нијесу толико битне. Ово је борба за фундаментална људска права и слободе и све друго није важно“, казао је Медојевић.

Према његовим ријечима, платформа ДФ-а је оптималан модел који је ,,развијен на искуствима европских антисистемских покрета у Југоисточној Европи насталих након пада Берлинског зида“.

medojevicНема ту превеликог филозофирања. Ако су избори покрадени, а јесу, ако је Миливоје Катнић извео државни удар, потпуно је логично да опозиција не признаје изборе и бојкотује парламент. Ипак, оно што је нормално јесте да се уђе у нову фазу дјеловања и ДФ је понудио платформу која је оптимална школски, уџбенички модел. Ми као убједљиво најјача опозициона листа не користимо своју снагу већ се понашамо одговорно. Нема личне сујете и фрустрације, јер је нама важан сваки опозициони глас, сваки субјекат“, рекао је Медојевић.

Он је додао да је платформа ДФ-а план који је „институционализација државне кризе“.

Дакле, наш план је био да постоји паралелни парламент, паралелна влада, односно постоје услови да се преговара о разрјешењу кризе са ДПС-ом. Зашто је то одбијено, треба питати опозицију“, навео је он.

Медојевић каже да ДФ има свој план даљег дјеловања.

Припремамо се за изборе у Никшићу и на вријеме смо предложили план који предвиђа враћање повјерења између опозиционих странака. Једна листа у Никшићу би била логична као и јединствени захтјеви ДПС-у за рјешење политичке кризе, као и један кандидат за предсједничке изборе“, рекао је он.

Међутим, без обзира на све слабости, Медојевић сматра да је опозиција постигла неки минимум сагласности који се спроводи кроз бојкот парламента и захтјев за понављање избора.

„Заједнички бојкот парламента је, могу рећи, невјероватан успјех без обзира на све разлике које постоје као и личне и лидерске сујете“, казао учио је лидер ПЗП.

Како сам постао четник, а Даниловић и Бечић грађанска опција

Медојевић је коментаришући наводе о ДФ-у као ,,варварској опозицији“, које је управо изговорио Ракчевић, навео да му није јасно како су ПЗП и он лично националисти и четници, а Алекса Бечић и Горан Даниловић грађанска опозиција.

За мене то да каже који сам 90-их био хапшен због протеста против грађанског рата, против напада на Дубровник. Сада сам ја националиста, а Горан Даниловић који је био потпредсједник Нове српске демократије и Бечић, који је био у СНП-у, су грађанска опција. Како то да сам ја који сам говорио на митинзима Либералног савеза сада постао четник и националиста“, запитао се Медојевић.

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  A koji crni Rakcevic,bio i ostao Milov satelit.Kome to nije jasno taj je slijep.Rakcevica taman ka i Mila zabolje kako narod zivi i sto je sve izokrenuto naglavacke.Ka papagaju ponavljaju Nato,Nato,Nato.Eto,kako god rijesice se i to,da vidimo sto onda.

 2. 0
  0

  Medojević, odgovoran za aktuelni „aparthejd “ Ustav, u duhu pravog liberalnog šoviniste pljuje po Daniloviću i Bečiću zato što su Srbi, namjerno izvrćući teze jer su za nesporazume u opoziciji krivi upravo njegovi istomišljenici, „NATO fanatici“ Rakčević i Krivokapić koji zbog toga pripremaju prekid bojkota!

 3. 0
  0

  Rakčević, druge polanove?! Čudi me to od njega…On bas “ misli“ na gradjane i ima razumijevanja, hahhaha…Nit je vino, nit je voda..Milov čovjek u dušu..

 4. 0
  0

  Gospodine Medojeviću ovajve izjave čelnika Df kao sto je vaša ruši jedinstvo opozicije to sto imate nesporazum sa Urom rijesite van ociju javnosti! Ako nemozete sklonite se postavite drugog iz vasih redova da to uradi. Hvala!

 5. 0
  0

  Zasto Srbi ovoj protuvi,svakih izbora poklanjaju 5 mandata ni dan danas mi nije jasno?I to bas njemu koji nam je skrojio antisrspki Ustav zajedno s Milom i Rankom!Mi nismo normalni!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here