Насловна Друштво Медојевић: Црној Гори потребна агенција попут ФБИ-ја

Медојевић: Црној Гори потребна агенција попут ФБИ-ја

0
ПОДИЈЕЛИ

У Црној Гори требало би формирати посебну агенцију за истраге по узору на ФБИ у САД, која би имала овлашћења да самостално води истраге за најтежа кривична дјела из организованог криминала и корупције, казао је предсједник Покрета за промјене Небојша Медојевић Дневне новине.

nebojsa medojevic_

На ову идеју Медојевића су подстакли лоши резултати у борби против организованог криминала, што приписује недостатку политичке воље. Због тога је, како наводи, у првом реду неопходна смјена власти, а одмах за тим оштре и корјените реформе у раду полиције, тужилаштва, судова и АНБ.

„Паралелно са тим, нужно је почети изградњу новог система за борбу против мафије и корупције на високим нивоима власти који ће бити уподобљен чињеници да је мафија већ прогутала државу и да су се на подручју Црне Горе развили моћни краци глобалних мафијшких картела. Зато се ПзП снажно залаже да се, након промјене власти, у Црној Гори формира посебна агенција за истраге, по узору на ФБИ у САД, која треба да има овлашећења да самостално води истраге за најтежа кривична дјела из организованог криминала и корупције. Нова институција састављена је од професионалаца и чистих људи уз техничку, материјалну и кадровску помоћ искусних истражитеља из САД и Италије“, наводи Медојевић.

По његовим ријечима, агенција би морала бити опремљена најсавременијом техником за криминалистишке истраге, сопственим форензичким центром, системом за пресретање електронских комуникациј а и тај ни надзор, специјалном јединицом оперативаца која ће вршити хапшења осумњичених, посебну опрему и возила.

„Ова агенција мора имати обучене експерте за финансијску форензику и откривање прања новца кроз банкарске и енбанкарске трансакције. Уз помоћ инструктора из ФБИ ДЕА и италијанских агенција, агенција мора имати обучене оперативце за специјалне истражне технике које обухватају и специјалне тајне операције убачених агената у криминалне организације“, наводи предсједник ПзП.

По његовим ријечима, нова агенција морала би имати и посебну контраобавјештајну службу и ефикасну унутрашњу контролу која ће превентивно спречавати инфлитрирање мафије у њен рад.

„Ова агенција ће водити истраге против припадника безбједносних служби, тужилаштва, судија, цариника за које остоје основане сумње да су на платном списку мафије„, истиче Медојевић.

“Уз јасну политичку вољу, добре плате и бонусе, припадници ове агенције имаће статус од највећег дрзавног значаја јер ће и радити посао од највеће државне важности за спас Црне Горе од смртоносног загрљаја мафије”, тврди Медојевић.

По моделу који предлаже Медојевић, АНБ би се трансформисао у ефикасну обавјештајну и контраобавјештајну службу која би се бавила прикупљањем података и аналитиком, а истраге и оперативне акције водила би нова агенција за истраге. За рад у тој агенцији били би ангажовани професионалци из полиције, АНБ, САЈ, ПЈП, Управе царина, чиме би сви расположиви ресурси за истраге против мафије и корупције били под једним кровом.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here