Насловна Насловна Медојевић: Ацове губитке за „Приморку“ вратио Мило преко државних гаранција

Медојевић: Ацове губитке за „Приморку“ вратио Мило преко државних гаранција

1
ПОДИЈЕЛИ

Акција СДТ у вези са хапшењем више лица са основаном сумњом да су формирали криминалну организацију да опљачкају 4 милиона евра из буџета Црне Горе, давањем лажних гаранција власнику „Приморке“ из Бара, још је један примјер селективног поступања тужилаштва и заобилажења врха режима и кључних државних функционера који су битно утицали на доношење одлуке Владе да изда гаранције – навео је у данашњем саопштењу Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене и један од лидера Демократског фронта.

Према његовој оцјени, свако ко имало познаје како функционуише Влада Ђукановића, зна да се издавање ових гаранција, супротно закону и на штету државе Црне Горе, није могло десити без директног учешћа Игора Лукшића, тадашњег министра финанисја и Мила Ђукановића, тадашњег предсједника Владе.

„У складу са процедуром и пословником рада Владе, предлог ове одлуке о издавању гаранција је направило Министарство финансија и о том предлогу се расправљало на Комисији за економску политику и буџет, па је тек онда тај Предлог одлуке ишао на Владу, о чему су се изјашњавали сви чланови Владе. Дакле, на Предлогу одлуке морао је стајати потпис министра финансија Игора Лукшиа, а на Одлуци Владе је морао стајати потпис Предсједника Владе Мила Ђукановића“, истиче Медојевић.

Како је казао, „повјеровати да су Стаматовић, Бошковић, Бајчета и остали могли сами, без знања и одбрења Лукшића и Ђукановића, и иза њихових леђа договарати са власником Приморке и директором НЛБ Месаричем опљачкају 4 милиона евра кроз издавање гаранције, може само неко ко никад није био у Ђукановићевој Црној Гори, или онај ко вјерује исказу наркомана, псхијатријског болесника и убице, шпијуна АНБ и БИА Саши Синђелићу“.

Према његовом мишљењу, ако СДТ жели да стварно расвијетли пљачку државе Црне Горе преко издатих гаранција, морао би истрагу водити против Мила Ђукановића и Игора Лушића и то због гаранција КАП, Жељезари, кредита код Swiss банке и још много много сличних трансакција.

„С друге старне, СДТ би морао знати да је Прва банка у власништву браће Ђукановић, дала власнику Приморке Небојши Бошковићу и његовим фирмама више кредита и то:

1. број партије 0440007004451 од 134.490 евра корисник Небојша Бошковић
2. број партије 0440009046089 од 52.796 евра на име Небојша Бошковић
3. број партије 0442006007352 од1,695,061 евра на KRISMA TRADE D.О.О
4. број партије 0442011001192 од 65.121 евра на KRISMА МОТОRS D.О.О:
5. број партије 0442011001184 од 50,485 евра на KRISMA TRADE D.О.О“, истакао је Медојевић у саопштењу.

prva banka primorka bar

prva banka primorka bar 1

За СДТ би морало бити веома важна информација да је Прва банка све ове кредите ОТПИСАЛА, наглашава он и додаје да је познато да власник ове банке никоме не опрашта дуг и да користи све неопходне методе, које савремено банкарство не познаје, да наплати своја потраживања.

„Ова информација да је Прва банка ОТПИСАЛА скоро 2 милиона евра Бошковићу и са њим повезаним правним лицима, морала би бити у истрази доведена у везу са издавањем гаранција истом лицу од старне Владе Црне Горе коју води, један од сувласника Прве банке. СДТ би морао да испита основаност сумње да је Влада на челу са сувласником Прве Банке одобрила гаранције лицу које је дужнио најмање 2 милиона евра Првој банци, у циљу враћања дугова по кредитима. Када је дуг наплаћен новцем из бужета, активирањем гаранција, Прва банка је формално отписала потраживање, јер се правно, начин враћања новца (кеш, фиктивни уговори са НЛБ, Приморком и другим повезаним лицима и сл) није могао повезати са кредитима које дала Прва Банка“, истиче Медојевић.

Он закључује да, имајући у виду да је Ђукановић сам изградио систем у којем су он, његова породица и партнери, заштићени од прогона и суочавања са правдом, добијамо овакве крње трагикомичне истраге и оптужнице, гдје је за ову пљачку одговоран неки референт у Минисатству финансија, као што је за пљачку од 500.000 њемачких марака из касе предсједника Врховног суда осуђена секретарица која је носила потписане вирмане и чекове, а не они који су потисивали и који су узели новац. Као сто је машиновођа Дробњак једини крив за трагедију на Биочу итд, итд.

Подсјећамо да је Прва банка, власништво контроверзног бизнисмена и брата бившег премијера Аца Ђукановића, одустала од наплате милионских кредита за преко 90 предузећа, међу којима су и лица са међународних потјерница, као и особе против којих се воде кривични поступци у Црној Гори.

Портал „ИН4С“ је крајем прошле године објавио документ у којем се наводи да је Прва банка, између осталих, отписала кредите фирмама „Крисма трејд“, иза које стоји Небојша Бошковић, као и фирми „МС-градња“ д.о.о. Подгорица, која је повезана са Игором Мајкснером. Према званичним подацима, против Бошковића се води поступак да је члан криминалног удружења, док је за Мајкснером, расписана Интерполова потјерница, због милионских дугова.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here