Насловна Мозаик Међународни дан несталих – Српска још трага за 1.670 бораца и цивила

Међународни дан несталих – Српска још трага за 1.670 бораца и цивила

0
ПОДИЈЕЛИ

Одбор породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске данас обиљежава 30. август, Међународни дан несталих лица.

Општинске и градске борачке организације положиће вијенце на споменике и спомен-обиљежја у свим општинама и градовима Републике Српске, саопштено је из БОРС-а.

Руководство БОРС-а и Одбора породица погинулих и заробљених бораца симболично ће у пет до 12, положити вијенце на спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву, у којима се налазе тијела неидентификованих српских жртава.

Предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић рекао је да би Влада Републике Српске требало да дозначи одређена новчана средства да би републички Завод за судску медицину, који је савремено опремљен, могао да изврши идентификацију посмртних остатака у три костурнице у Српској. Додао је и да је БОРС незадовољан процесом тражења несталих Срба у БиХ и идентификацијом српских жртава рата, због чега је неопходно алармирати све органе власти на нивоу Републике Српске и БиХ да се тај процес убрза.

Предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца БОРС-а Зоран Видић рекао је да су незадовољни радом Института за нестала лица БиХ јер Српска још потражује 1.670 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици Српској налази 650 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака Срба.

(РТРС, Срна)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here