Насловна Политика Медији у служби политике

Медији у служби политике

2
ПОДИЈЕЛИ

На данашњој Скупштини говорило се о сигурности и безбједности новинара. Циљ формирања привременог парламентарног одбора за надзор над истрагама случајева угрожавања безбједности новинара и медијских кућа је да се унаприједи сигурност новинара, у складу а препоруком Резолуције Европског парламента, казала је посланица Демократске партије социјалиста (ДПС), Марта Шћепановић. Опозиција има приговоре на поједине дјелове предлога.

„Предлогом се жели унаприједити сигурност новинара у погледу њихових радних мјеста, у складу с препоруком Резолуције Европског парламента“, рекла је Шћепановић.

Према њеним ријечима, имајући у виду дилеме, неразумијевање и погрешно тумачење неких тачака у одлуци које су се односиле на надлежности Одбора, амандмански је предложено брисање свих тачака које су се односиле на свеукупну заштиту новинара, укључујући и сигурност и њихових радних мјеста.

„Циљ је да овај Одбор, када то није успјела Комисија, дође до конкретних и опиљивих резултата“, поручила је Шћепановић, наводећи да постоји воља да се ефикасно ријеше сви случајеви и утврде грешке и опструкције које су постојале из различитих разлога.

Срђан Милић из Социјалистичке народне партије (СНП) казао је да је парламент до данас био затворен за могућност да се преузме одговорност и да се коначно отворе сви досијеи и позову сви они који моју да дају одговоре.

„Нико не смије бити изнад закона. Мислим на све – представнике државних органа и медијске посланике“, додао је Милић.

Он је оцијенио да је срамота за Црну Гору што још не постоји одговор на једноставно питање – ко је налогодавац убиства главног и одговорног уредника дневног листа „Дан“, Душка Јовановића.

„Ако се формира овај Одбор, СНП неће стати док се не да одговор на то питање. Ово је обавеза свих нас, без обзира на то ко ће учествовати у Одбору“, поручио је Милић.

Признање ИН4С-у за објективност

Коча Павловић из Демократског фронта (ДФ) навео је да „док је ове власти, нема расвјетљавања околности у вези с убиством Јовановића“.

„Нећемо учествовати у овом черупању унутар нове коалиције прве и друге фамилије у вези са формирањем овог Одбора, али ћемо врло брзо дати кључни допринос у расвјетљавању убиства Јовановића и свих напада на новинаре“, поручио је Павловић.

Коча Павловић, Милан Кнежевић и Емило Лабудовић су се осврнули на пребијање уредника портала ИН4С, Гојка Раичевића и на објективан рад редакције. Истакли су и забринутостзбог ћутања надлежних, али и медија.

Драгиња Вуксановић из Социјалдемократске партије (СДП) оцијенила је да наслов Предлога одлуке не одговара материјално правној садржини. Према њеним ријечима, уколико би тачка четири, став један остала на том мјесту, то би био удар на медије.

„Постоје још неке тачке које се морају усагласити и у том дијелу ће сви посланици подржати ову одлуку“, саопштила је Вуксановић.

Она је указала да ће рад Одбора бити продужен и у новом сазиву Скупштине.

Посланик Велизар Калуђеровић рекао је да је он, с колегама Дританом Абазовићем, Младеном Бојанићем и Невеном Гошовићем, поднио амандман на тачку четири, члана четири, јер је несагласна с чланом један који дефинише циљ формирања Одбора.

Он је појаснио да је тачка четири претендовала да се Одбор бави и анализом аутономије новинара.

„Ни Устав, ни закон не дају право Скупштини да се бави анализом степена аутономије новинара, а и нема потребе за тим“, поручио је Калуђеровић.

Горан Тупоња из Позитивне Црне Горе рекао је да је безбједност новинара и медијских кућа угрожена и оцијенио да је стање у медијима лоше, а положај новинара „нимало захвалан и тежак“.

Према његовим ријечима, новинари се спутавају у свом истраживачком дјеловању.

Андрија Поповић из Либералне партије сматра да је новинарство у Црној Гори у веома лошем положају и изложено броним притисцима и контролама, наводећи да држава не штити новинаре.

Вуксановић: „Формирање Одбора могло би да буде одскочна даска за слободно новинарство и другачији приступ истом у времену кад је новинарски занат доведен на ниске гране“, поручио је Поповић.

Он је навео да је дио који би анализирао степен аутономије у раду новинара неприхватљив за ЛП.

„Незамисливо је у демократском друштву да се политичари баве контролом новинара, логично је обрнуто. Уколико се овај дио не избаци из Предлога, ЛП неће подржати Предлог“, навео је Поповић.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bravo DF! Jeste da su neki govorili da se nisu trebali vraćati u skupštinu ali ko bi onda danas ovo rekao? Svi bi klimali glavom kako god da gospodar želi u tom trenutku.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here