Насловна Политика Меденица о јавном писму ДФ-а: Нијесам надлежна

Меденица о јавном писму ДФ-а: Нијесам надлежна

3
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Врховног суда Црне Горе није овлашћен да доноси рјешење о одређивању или укидању притвора, већ су та питања у функционалној надлежности судија за истрагу и судских вијећа у различитим судовима, која су састављена у складу са законом – саопштила је предсједница Врховног суда Весна Меденица, након што јој је Демократски фронт јуче упутио јавно писмо у ком су навели да, уколико Михаило Чађеновић, Жељко Шћепановић, Дејан Вујисић и Момир Николић не буду ослобођени, тај опозициони блок ће отпочети протесте.

“Према подацима које сам прибавила, Михаилу Чађеновићу је продужен притвор након подигнуте оптужнице, која је достављена Вишем суду у Подгорици. Рјешење о продужењу притвора донијело је ванрасправно вијеће тог суда у складу са одредбама чл.179 Законика о кривичном поступку. Према томе, овлашћење за укидање или евентуално продужење притвора у даљем току поступка је у надлежности Вишег суда у Подгорици. Обавеза је ванрасправног или расправног вијећа тог суда да свака два мјесеца испита да ли и даље стоје разлози за задржавање окривљеног у притвору”, навела је Меденица, преносе црногорски електронски медији.

Она додаје да је притвор према окривљеним Дејану Вујисићу, Жељку Шћепановићу и Момиру Николићу задњи пут продужен рјешењем Врховног суда Црне Горе Кр-С.бр.5/17 од 14. августа ове године.

Тим рјешењем, наводи она, притвор је продужен до 15. октобра.

“Из донијетог рјешења може се запазити да је вијеће Врховног суда дало детаљне разлоге за постојање притворских основа на којима је базирано даље трајање притвора. У овом предмету поступак је у фази истраге и притвор се може укинути на предлог државног тужиоца о којем би одлучивао судија за истрагу, сагласно чл.178 ст.1 Законика о кривичном поступку, који у том случају доноси рјешење о укидању притвора. Надаље, судија за истрагу може укинути притвор на предлог окривљеног или његовог браниоца, с тим што је обавезан да прије доношења одлуке затражи мишљење државно тужиоца и да о поднијетом предлогу одлучи образложеним рјешењем. Према томе, Врховни суд се не може мијешати у горенаведене надлежности Вишег суда у Подгорици”, саопштила је она.

Врховни суд је, како истиче, према одредби чл.177 ст.3 Законика о кривичном поступку надлежан да по предлогу државног тужиоца донесе рјешење о продужењу притвора или о одбијању таквог предлога.

“Притвор по одлуци Врховног суда може се продужити највише до три мјесеца и то само у фази истраге. Како је у конкретном случају против окривљених продужен притвор до 15. октобра, односно за два мјесеца, то ће Врховни суд у случају да притвор не буде укинут до наведеног датума, уколико би државни тужилац ставио предлог за продужење притвора, а истрага до тада не буде завршена, оцијенити да ли и даље стоје разлози за задржавање окривљених у притвору”, додаје она.

По њеним ријечима, надлежни судови ће у даљој процедури свестрано сагледати околности које су од значаја за даље трајање притвора и донијети одлуке за које ће дати разлоге утемељене на закону.

ПОДИЈЕЛИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Crna Gora nema vremena da ceka Medenicu nego protesti prvog septembara da vidi Medenica da ima naroda da ih brani. Sloboda Narodu!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here