Насловна Друштво Мастиловић: Јединствен примјер величања окупатора

Мастиловић: Јединствен примјер величања окупатора

2
ПОДИЈЕЛИ

Minolta DSC

Иницијатива власти Кантона Сарајево да буде обновљен споменик аустроугарском престолонасљеднику Францу Фердинанду била би јединствен примјер у историји да једна земља или један народ подиже споменик свом окупатору, изјавио је Срни историчар Драга Мастиловић са Катедре за историју Филозофског факултета у Источном Сарајеву.

Мастиловић је подсјетио да је споменик Фердинанду и Софији у Сарајеву 1916. године подигао аустроугарски окупатор.

„Када је Сарајево ослобођено 1918. године споменик је скинут, али није уништен, што само говори о томе да Срби у Сарајеву и српска војска која је ослободила овај град нису дозвољавали никакав реваншизам, већ је похрањен у подрумске просторије једне од сарајевских институција“, нагласио је Мастиловић.

Он сматра да је идеја да споменик буде поново постављен равна идеји Француза да на Тргу Шарла де Гола подигну споменик Хитлеру или да Руси на Црвеном тргу подигну споменик Наполеону, што би, како је навео, био јединствен примјер у историји да једна земља или један народ подиже споменик свом окупатору.

„Када је ријеч о Сарајеву и актуелној сарајевској политичкој елити, онда то можда и не чуди, јер ти људи имају перманентно проблем слављења окупатора, што се види по слављењу и величању турског окупатора, док истовремено настоје да своју дјецу одгоје у мржњи према првим комшијама са којима вијековима дијеле животни простор“, истакао је Мастиловић.

Он је нагласио да никакав разуман политички, историјски, вјерски, национални, нити било који други разлог, не може оправдати подизање споменика окупатору и они који то раде очигледно имају проблем властитог идентитета, јер озбиљан народ или нација никада не би славили своје окупаторе само да би напакостили комшијама.

„То је помало шизофрена појава. Осим тога, треба поставити питање шта ће се даље дешавати? Да ли ће у Сарајеву почети да ничу споменици нацистима? Гдје су границе те колективне хистерије ревидирања историје, тачније њеног организованог черупања и циничног прекрајања по њемачком моделу?“, запитао је Мастиловић.

Министарство привреде Кантона Сарајево до краја године требало би да обезбиједи до 30.000 КМ за израду идејног и изведбеног пројекта за обнову споменика аустроугарском престолонасљеднику Францу Фердинанду, закључено је на састанку којег су 26. новембра одржали начелник сарајевске општине Стари Град Ибрахим Хаџбајрић и кантонални министар привреде Емир Хреновица.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Gospodine Mastiloviću, koliko znam nijesi se ljutio na rehabilitaciju četničkih fašista u Srbiji! Ferdinand bar nije bio fašista. Pravi okupatori su već jednom uklonili taj njegov spomenik!

  2. 0
    0

    Niste morali da se potpisujete sa „BIH“, iz svake Vaše riječi izvire neznanje, mržnja, šovinizam, falsifikati i osmanlijsko-ustaški mrak!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here