Насловна Друштво Мартиновић: Борићемо се да закон буде један и једнак за све

Мартиновић: Борићемо се да закон буде један и једнак за све

0
ПОДИЈЕЛИ

Нигдје ни у једној савременој демократији гдје владају устав и законске норме не може се десити да од воље појединца зависи цијели систем једне државе, а цијело друштво буде таоц  његове милости или немилости. То је очито могуће у нашој држави у којој имамо власт континуитета још од 1945. године, гдје различито од смјене до смјене генерација судбина Црне Горе увијек бива у рукама неприкосновеног владара и пар њему блиских појединаца, сматра потпредсједник Демократа Владимир Мартиновић.

Vladimir Martinovic

Мартиновић се пита чему служи подјела власти на законодавну, судску и извршну ако се закони примјењују селективно у зависности од интереса неприкосновеног владара и његових сарадника.

Како каже, у систему у којем влада воља појединца или групе појединаца, гдје имамо моћне и привилеговане који су изнад закона, тамо нема демократије а још мање владавине права.

Ако цијели систем зависи од воље једног појединца боље је и да немамо систем, нити устав и законе, макар ћемо знати на чему смо. Бојим се да у Црној Гори  гдје се не поштују устав и закони, на сцени не да имамо демократију већ напротив, имамо тиранију мањине над већином у дијелу онога што се односи на поштовање владавине права, јер добро је познато колики је  проценат оних који могу и којима је омогућено све и који не морају ништа, у односу на оне који су обесправљени и понижени„, казао је Мартиновић.

Додаје, када нема система општих норми већ постоји механизам испољавања појединачне  воље, обесмишљен је закон, а закон је по природи ствари  изнад сваке воље појединца и сваког а не обрнуто, а ако је воља појединца макар једног изнад закон, онда то није закон већ потпуна девастација цијелог система а нарочито правног.

 „Свједоци смо свакодневно  да се закони примјењују селективно, а тамо гдје се то дешава  никада нећи и  не може заживјети владавина права, а још мање успоставити баланас у томе да је небитно ко је на власти и да то не смије играти улогу кад је поштовање закона у питању„, сматра он.

Мартиновић поручује да ће се Демократе борити, непрестано понављати и успјети у томе да закон буде један и једнак за све без обзира којој партији припадали, функцију обављали или којем појединцу били блиски.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here