Насловна Политика "Марш против корупције" одржан у Подгорици (ФОТО)

"Марш против корупције" одржан у Подгорици (ФОТО)

0
ПОДИЈЕЛИ

antikorupcija

Вечерас је у Подгорици више десетина грађана одржало „Марш против корупције“, у исто вријеме када се манифестација одржавала у Београду, Загребу и Марибору, чинећи тако регионални догађај у организацији Балканске антикорупцијске иницијативе.

antikorupcija7

Грађани су се окупили код споменика Светог Петра Цетињског и одатле у колони, међусобно везани ланцем, кренули према Скупштини Црне Горе. Везивање ланцем је требало да симболички покаже доживљај грађана, под влашћу црногорског режима. Поворка се кретала тротоаром поред америчке амбасаде, Спортског центра, а потом преко моста Блажа Јовановића, скренула у улицу Станка Драгојевића, да би онда поред нове зграде владе дошла испред Парламента Црне Горе и блокирала булевар Светог Петра Цетињског.

antikorupcija6
Блокада главног подгоричког булевара, трајала је 24 минута, симболично представљајући 24 године владавине ДПС-овске власти.
Током дефилеа поворке кроз град, учесници протеста су носили транспаренте „одакле вам милиони“ и „доље лажна опозиција“. Пролазећи испред зграде владе Црне Горе, колона је узвикивала „Мило лопове“ и друге погрде на рачун владе и премијера Ђукановића.

antikorupcija8
Приликом 24-минутне блокаде булевара Светог Петра, окупљенима су се обратили новинар Марко Милачић, професорка економског факултета Мирјана Куљак, представница фејсбук групе „Отпор диктаторском режиму“ Љубица Гојковић, представник фејсбук групе „Удар“ Вук Вујисић, затим предсједник странке пензионера Војислав Вулетић и НВО активисткиња Љубомирка- Мира Асовић.

antikorupcija4
Током говора, дошло је до различитих ставова у сврставању „за“ и „против“ опозиције, што је на моменат збунило и саме учеснике скупа, што је на крају ублажио Марко Милачић завршним обраћањем у којем је казао да су „сви учесници Марша против корупције слободни грађани, који имају право на различито размишљање, али да су јединствено против корупције и овакве власти“.

antikorupcija8
Током обраћања организатора на почетку и на крају марша, пружена је посебна подршка становништву Берансела у њиховој борби, а посебно Горану Шћекићу из Берансела, који је већ неколико дана на издржавању затворске казне.

Милачић поцијепао позив из ЦБ Подгорица

poziv za marka
Марш против корупције је изазвао посебну пажњу црногорске полиције, чији су припадници све вријеме пратили колону грађана са неколико возила, а приметно је било и појачано присуство припадника МУП и АНБ-а у цивилу. Још код окупљања грађана на платоу поред споменика, полицијски инспектор је захтијевао од учесника да обуставе протест „јер је он забрањен“, али послије питања Марка Милачића „како да буде забрањен када га нијесмо ни пријавили“, више нису ни покушавали да га зауставе.

antikorupcija3
По завршетку 24-минутне блокаде саобраћајнице и повратка на мјесто окупљања, пратња полицијских возила такође није изостала. Испред скупштинске зграде полицијски службеник је новинару Марку Милачићу уручио позив да се јави у Центар безбједности, што је овај категорички одбио цијепајући позив.
Милачићу је и касније поновљен позив, овога пута телефонски, да дође у просторије ЦБ Подгорица, што је он поново одбио. Најављено је и да ће сви учесници „Марша против корупције“ бити позвани на „разговор“ у Центар безбједности.

antikorupcija milacic
– Стотињак слободних људи, симболично везаних ланцима, између осталог и као подршка храбрим Беранселцима, упркос бројној полицији у униформама и цивилу, показала је да у Црној Гори стасава свијест јача од страха који нам је наметнуо режим, – казао је за наш портал Марко Милачић један од организатора протеста.
У моменту постављања овог извјештаја, Милачићу је стигао нови позив са роком „одмах“, а ради „прикупљања обавјештења у вези ометања јавног саобраћаја“. Милачић је, у изјави за ИН4С казао, да се сигурно неће одазвати ни овом позиву.

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  http://www.youtube.com/watch?v=qXfzzMdc8eE

  Nije ovoj omladinil lako ,pobijediti ideologiju sa ovog snimka i njenog lidera koji drzi govor ,paznja 1m 46 sek,i zakletva koja se tada polozila do danas traje.
  Komunizam mrtav ali se komunisti dobro drze ,ali svejedno,mozada ima ko i iz opozicije pa pogledajte dobro Univerzitete Titograd,nadati se je da Vi necete kopirati ove kao sto su oni kopirali one,samo u boji ,ili bolje reci u mozaiku ,jer on duze traje.
  Opozicija,a koja crna OPOZICIJA u stvari sta je to???????????????

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here