Насловна Мозаик Марш милион маски

Марш милион маски

0
ПОДИЈЕЛИ

Mars-u-Beogradu

У више од 400 градова широм света одржан „Марш милион маски“. Скупови „Анонимуса“ шаљу мирни отпор „владавини похлепних корпорација и корумпираних влада“. И Београђани под маскама Гаја Фокса изашли на улице.

Присталице покрета „Анонимус“ одржавали су скупове широм света, протестујући против, како су наводе организатори, „владавине похлепних корпорација и корумпираних влада широм света“.

Почевши у уторак у градовима у Аустралије, Новог Зеланда и Јапана, глобални протест Анонимуса проширили су се широм света.

Ударни митинг одржан је у Вашингтону, где су „Анонимуси“ марш отпочели код Вашингтон монјумента, марширајући потомм ка Белој кући и Капитол хилу.

У Вашингтону је дошло до кошкања између демонстраната и полиције, а једна неколико особа је ухапшено. „Чије су ово улице? Наше улице!“, узвикивали су током хапшења.

„Желимо да чујемо председника Обаму пет година након финансијске кризе – банке су се извукле, а ми и даље патимо, људи се боре, давимо се у дуговима“, рекао је један од америчких демонстраната.

На том скупу, истакнуте су бројне теме: од шпијунирања НСА и Едварда Сноудена до корупције у власти.

Марш је одржан и у Лондону, где су демонстрати шетњу почели на Трафалгар скверу. Иако је било планирано да протести буду мирни, демонстранти су у једном тренутку испред Бакингемске палате почели да гађају полицајце празним флашама, а испред палате је запаљена ватра.

„Почели су да вичу да се повучемо, али ми нисмо имали где. Полиција је затим почела да нас гура, вичући: Одступите, одступите! Десно од споменика краљици Викторији је запаљена ватра, а људи су почели да бацају ствари“, каже учесница демонстрација Џејлан Хасан.

Током дана, неколико десетина демонстраната изашло је на Трг Нелсона Мендела у Јоханесбургу. На врху листе организатори митинга у Јужноафричкој републици, налазе се корупција и утаје пореза.

„Анонимусима“ широм света придружили су се и Београђани. Тема протеста је рад домаћих обавештајних агенција које су према речима организатора „брутално укинуле основна права грађана Србије“.

Организатори широм света наводе да је циљ марша подсећање на „оно што је овај свет заборавио – да су поштење, правда и слобода више од речи“.

Марш милион маски одржава се 5. новембра, дан када је 1605. године Гај Фокс покушао да дигне у ваздух британски парламент.

„Анонимуси“ су присвојили лице Гаја Фокса као свој амблем, а демонстратни широм света носе маске са његовим ликом.

Марширало се у више од 400 градова широм света, а Фејсбук странице у знак тог протеста отврене су у Нигерији, Мексику, Бугарској, Италији, Ирској, Канади, Швајцарској, Бразилу, али и Србији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here