Насловна Политика Маровића, ипак, не искључују из ДПС

Маровића, ипак, не искључују из ДПС

3
ПОДИЈЕЛИ

Да ли ће се због учешћа у корупцији Демократска партија социјалиста одрећи свог идеолога? Партија се не одриче његових заслуга у стицању независности.

Светозара Маровића, предсједника Политичког савјета ДПС и некадашњег најближег сарадника Мила Ђукановића, после признања кривице у многобројним аферама и шестомјесечног живота иза решетака у затвору Спуж, не чека искључење из странке којој је годинама био вјеран. Ову информацију за „Новости“ је потврдило више саговорника из ове партије.

„Док се цијела ствар не рашчисти, нећемо се бавити тим питањем“, рекли су за „Новости“ саговорници из ДПС.

„Маровић је годинама давао цијелог себе странци, као и остварењу стратешког националног интереса обнове државне независности.“

Политички аналитичар проф. др Срђан Вукадиновић, коментаришући „случај Маровић“, не крије чуђење због чега идеолог ДПС није макар смијењен с функције предсједника Политичког савета.

„Као други човјек партије и државе, Маровић очигледно има ауторитета у партији, па је остао на челу битног страначког органа. Не вјерујем да ће бити искључен из ДПС-а. Он је тренутно негдје у Швајцарској и не зна се када ће се вратити у Црну Гору. Можда цијели случај застари, јер Подгорица нема споразум о изручењу са Берном, јер Швајцарска није чланица ЕУ“, каже Вукадиновић.

Чак ни Маровићево застрашујуће признање да је на челу криминалне организације не оптерећује много Ђукановића. Да ли је та организација ДПС чији функционери су водили општину Будва и били умијешани у бројне афере? Зна се да се нико ван те партије није могао примаћи њиховим пословима.

После скоро двомјесечних преговора са Специјалним тужилаштвом, Маровић је потписао два споразума о признању кривице за корупцију. Он је ухапшен у децембру 2015. због сумње да је извршио кривично дјело злоупотребе службеног положаја.

Бивши предсједник Србије и Црне Горе се сумњичи да је учествовао у пословима у којима је буџет општине Будва оштећен за више милиона еура. Маровић је тврдио да спорни новац није узео, већ да је и сам преварен у том корупционом дилу. Према писању медија, тренутно је у Швајцарској на лечењу.

Нагодба са тужилаштвом

Миливоје Катнић, специјални државни тужилац, изјавио је да је Маровић у обавези да се одазове судском позиву у наставку поступка против њега, а уколико то не учини, за њим ће бити расписана потјерница. Према нагодби са државним тужилаштвом, Маровић ће у затвору провести двије године и 10 мјесеци, уз обавезу да у хуманитарне сврхе уплати 50.000 евра.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here