Насловна Друштво Маркуш за ИН4С: Свети Сава се вјековима славио у Црној Гори

Маркуш за ИН4С: Свети Сава се вјековима славио у Црној Гори

24
ПОДИЈЕЛИ

Jovan Markus

Публициста и истраживач историје Јован Маркуш казао је за портал ИН4С да се Свети Сава вјековима славио у Црној Гори, а да све друго представља фалсификат с циљем да се једна од најзначајнијих српских личност избрише из сјећања народа.

„У календару Цетињског молитослова за 1494. годину  у јануару се слави Свети Сава, у фебруару Свети Симеон Мироточиви и у новембру Свети Стефан Дечански. Дакле, неспорно је да се и у вријеме Црнојевића славио Свети Сава и остали светитељи светородне лозе Немањића“, рекао је он.

Упитан како коментарише то што су Свети Сава, Немањићи, Вук Караџић, Петар Други Петровић Његош….као и многи други српски великани забрањени у данашњој Црној Гори, Маркуш је казао да је „најлакше разорити кућу ако јој срушите темеље, а управо ми живимо у времену покушаја да се на убрзан начин разора биће Црне Горе“.

Sveti-Sava01

Ако наведемо неспорне чињенице о Светом Сави, онда постаје јасније шта се крије иза покушаја да се избрише из сјећања народа заједно са Вуком Караџићем, Светим Петром Другим Петровић Његош….као и многи други великанима. Свети Сава није само најзначајнија личност у српском народу 12. и 13. вијека, он је и једна од најзначајнијих личности тадашње хришћанске Европе“, навео је он.

Према његовим ријечима, постоје личности значајне за свој народ, за своје вријеме и за сва времена.

Crkva Sv. Save -Njegusi

Међу ове потоње спада и Свети Сава, први архиепископ српски, оснивач помјесне Цркве српске, Зетске епископије, велики Просвјетитељ српског и свих православних словенских народа. Чињеница је да је он један од најсветијих изданака земље Зете (Диоклитије), односно Црне Горе. Његов отац Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви, зачетник  светородне лозе Немањића рођен је у Рибнице, ту гдје је данас Подгорица. Зато није никакво чудо што је он толико био везан за свој родни крај и што се његов родни крај, у ужем и ширем значењу, вјековима надахњивао његовом личношћу и његовим дјелом“, истакао је Маркуш.

Утемељивач православља

Он је указао да је Свети Сава уткан у духовни, културни и народни живот древне Зете, односно новије Црне Горе, која је из ње и на њој израсла и створена.

Свети Сава је утемељитељ Православне цркве на овим просторима, некадашње Зетске епископије тј. данашње Митрополије Црногорске и приморске. Он је тај који је поставио духовни камен темељац Црне Горе 1219. године, поставивши свог ученика Илариона Шишовића (из села Шишовића. које припада племену Грађани у Ријечкој нахији), за свога наследника  у ондашњој Зети, а данашњој Црној Гори. Управо на тој епископији Зетској, односно Митрополији (од времена цара Душана, 1346. г.) заснована је сва самосвојност Зете Немањића, Балшића и Црнојевића, а утолико више Црне Горе, у постцрнојевићком периоду, сабране око цетињских митрополита, нарочито оних из светородне породице Петровића Његоша“, казао је Маркуш.

Hram Save

Тако је, истакао је он, светосавска духовна слобода постала коријен слободарског духа Црне Горе.

Зетска светосавска митрополија је унијела народни језик у култ и културу самога народа и тиме га сачувала од увијек пријетећи му, латинизације. Из те вјековне светосавске традиције Зетске митрополије настала је и прва штампана ћирилична књига на словенском југу, звана Октоих“, навео је Маркуш.

Према његовим ријечима, све што се догађало са нашим народом кроз протеклих осам вјекова, све се то догађало заједно са светим оцем нашим Савом.

Када се народ радовао и он се на небесима радовао, када је народ страдао и он је страдао, када је народ разапињан и он је био разапињан. И у она отоманска времена, и у ова новија времена када је дошло вријеме безбожништва у другој половини 20 вијека, када су безбожни људи убијали име Божије, истовремено је убијано име Светога Саве, као његовог живог свједока међу људима“, казао је Маркуш.

Он је додао да су Светосавске прославе и школске славе његоване у Црној Гори све до 1946. године када је нова атеистичка, црногорском тлу и духу туђа власт, укинула Светог Саву као школску славу.

1-Pashalni ciklus Djurdja Crnojevica iz 1494.godine

Укидање Светог Саве у школи значило је радикални заокрет у нашем цјелокупном образовању, заокрет са катастрофалним посљедицама. Радило се и ради о систематском прогоњењу из просвете Светог Саве, без кога је незамислива не само наша древна просвета него и просвета 19. и прве половине 20. вијека“, навео је Маркуш.

Данас, казао је он, можемо чути од оних који већ дуго раде на разарању бића Црне Горе и систематском прогоњењу из просвете Светог Саве да се за Светог Саву није наводно знало у Црног Гори и да је Светог Саву у Црну Гору „увезао“ 1856. године, за вријеме владе књаза Данила Петровића, митрополит “извањац из Далмације“ Никанор Ивановић, избјегавајући да додају оно Његуш.

Митрополит црногорски и брдски Никанор Ивановић – Његуш (рођ.1825. + 1894. год) потиче од породице која се из Катунске нахије, са Његуша, доселила у Горњу Далмацију (Дрниш). По мјесту одакле потичу презивали су се Његуш. Доласком на службу у Црну Гору митрополит Никанор се потписивао као Ивановић, по очевом имену“, казао је Мараш.

Напади из мржње

Занимљиво је, додао је он, видјети од када се име Светог Саве слави управо у Катунској нахији као језгру Старе Црне Горе.

Документа о слављењу Светог Саве у Црној Гори, имамо још од времена од када се Зета почела називати тим именом, управо у књигама која су штампане 1494. године у Црнојевића штампарији у Катунској нахији, тј.на Цетињу (које по административној подјели  припада Катунској нахији). У календару Цетињског молитослова за 1494. годину  у јануару се слави Свети Сава, у фебруару Свети Симеон Мироточиви и у новембру Свети Стефан Дечански. Дакле, неспорно је да се и у вријеме Црнојевића славио Свети Сава и остали светитељи светородне лозе Немањића“, навео је Мараш.

3-Januar1494 g.-Sveti Sava-prvi arhiep.srpski

Вјеровали или не, казао је он, репринт овог календара објавила је 1994. године Матица црногорска у књизи под насловом ,,Пасхални циклус Ђурђа Црнојевића“.

Који су онда мотиви за сатанизацију великана свог народа? Сматрам да одговор једним дијелом спада у домен психопатологије, јер мржња која се исказује према овим великанима је тешко бреме за онога ко је носи, јер у медицини је познато да онај ко мрзи – пати“, казао је Мараш.

Према његовим ријечима, други дио одговора дају чињенице о историјату покушаја да се преименујемо у оно шта нијесмо.

Свети митрополит Петар Други Петровић Његош у пјесми ,,Нахије“ управо о Катунској нахији, одакле су сви владари светородне лозе Петровић Његош, каже: ,,Ти си мати српске Горе Црне“. А књаз Никола I Петровић Његош у опроштајној ријечи на гробу свог таста, катунског војводе са Чева Петра Вукотића, 1903. године каже : ,,Катуњани- језгра Црне Горе, као што је Црна Гора понос цијелог Српства“, закључио је Мараш.

24 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sve je lijepo objašnjeno. A ko ne voli istinu, neka se i dalje guši u lažima Šerba Rastodera, Novaka Adžića i ostalih. Bravo za IN4S.

 2. 0
  0

  Nemas ti Jovane pojma,nasa istorija pocinje u Borbi i policiskoj stanici Cetinje ,sve drugo je za nas neprihvatljivo,Stevo je prosvetitelj Mirce pomamnitelj a Nole pokrovitelj,e to su nasi likovi na kojima gradimo buducnost,i sa njima cemo u Jevropu,tamo nema mjesta Svetom Savi i kraljevima knezevima ,tamo je mjesto za novo drustvo koje nema se svakim danom sve vise smije i bojim se da nam se moze desiti da od srece i umremo.

  • 0
   0

   Kako te nije stid da ovako nesto pitas? Da si bio na protestu i ispred Crkve Svetog Djordja, mogao si da vidis mnogo predstavnika NS-a! Ovako, samo prosipas podmetacine NSD-a…

 3. 0
  0

  Јово, због чега си ова документа крио од заинтересоване дукљанске јавности? 🙂

 4. 0
  0

  SAMO JE JEDNA NARODNA STRANKA!!
  SAMO JE JEDNA CRNA GORA!!!
  Ostalo je DPS i njegovi pri pejd i post pejd saveznici po potrebi!!
  Postovani posjetioci, znate i sami da veoma rijetko ulazim u razmjenu polemickih stavova, ipak, istine radi i svjedocenja radi, moram dopisati da je Narodna Stranka izrazila protest dolasku Hasima Tacija prisustvom na sluzbi koju je toga dana sluzio nas Mitropolit.
  Vido sam, pa zato svjedocim.

  • 0
   0

   Protest se ne izrazava na sluzbi u crkvi, zna se gdje se posle sluzbe odzavao protest, ali su ti preostali iz NS procijenili da nije pametno ići tamo a 1999. su podrzavali Tačija i NATO agresiju. Nego, zna se ko je NS, to ne moze sakriti ni ovaj Markuš

 5. 0
  0

  U paralelnom univerzumu (suzene) svijesti, sve je moguce. Ne mlatite vise, kumim ve kapom, cus mene sajkacom…

 6. 0
  0

  Кад се само помисли да се култ Светог Саве одржава широм православног свијета, осим у Србији, у Грчкој, у Бугарској, у Русији, има његова икона на видном мјесту одмах десно од двери и у лаври Александра Невског у Паризу, а прогони се безакоњем садашње власти из Црне Горе у којој је присутан вјековима! Да човјека распале ужаса пламови, опет по оној Владикиној.

 7. 0
  0

  Zelim ovdje da podvucem jednu vaznu cinjenicu, koja upucuje da su putevi naseg Tvorca nepredvidivi. Bosko Mijanovic koji je napisao knjigu Pashalni Ciklus Djurdja Crnojevica u kojoj je sve tacno i istinito je nekada bio partijski sekretar. Medjutim ovdje se radi o casnom covjeku od struke kome je bila vaznija istina od tekuce politike. Tako danas imamo knjigu koja rusi montenegrinske fantazije, koje su u esenciji satanizam. U Matici Crnogorskoj ocigledno nijesu mogli da predvide kakav ce znacaj imati ovaj Boskov rad. Znajuci kakav je naucni domet „eksperata“ iz Matice Crnogorske (bar vecine od njih) to ne iznenadjuje. Knjiga vjerovatno ne bi nikad ni izasla da su bili svjesni njenog dometa.

 8. 0
  0

  Svako ko ispod teksta naseg dobrog Jovana Markusa krene sa medjustranackim zadjevicama, treba da se stidi. Vjerujem da su internet sluzbenici ANB/a!

 9. 0
  0

  Великом човеку и Србину Јовану Маркушу и свим православним Србима срећна и благословена слава Свети Сава

 10. 0
  0

  Savina voda , Savin do , Savin kuk , Savin lug , Savina , Savina zemlja , Savin laz itd su toponimi po cijeloj Crnoj Gori da pitas ove Montenegrine oni bi rekli da su ta imena dobili po Savi Kovacevicu ili Savu Bacicu.

 11. 0
  0

  Браво Јоване Маркушу, сви твоји текстови говоре истином и зраче светосављем. Овај твој прилог требао би да очи отвори онима који стално у нешто сумњају. Из твог писања – све је јасно! Наша Црна Гора је била увијек светосавска јер су јој дјеца – Светог Саве следбеници..и наравно темељ и гаранција вјечности наше Митрополије Српске православне цркве на Цетињу.

 12. 0
  0

  U knjaževini i kraljevini Crnoj Gori se u školama izučavala SRPSKA ISTORIJA, slavio se Sveti Sava kao školska slava, SRPSKI JEZIK bio jedini i u školama i u ustavu. Za crnogorske jezuite, poslušnike zapada, ništa nije sveto, iako znaju ko su im bili očevi i dede. Imali većeg debiliteta nego kada neki polupismeni montenegrin kaže, da su mu roditelji Srbi, ali su oni nešto drugo. Jedan smiješan slučaj je bio, kada su dukljani otkopavali dedin grob, našli mu kapu sa četiri ocila sačuvanu, pa ih uhvatila panika.
  Svi oni su školovani, ili radili u Zagrebu. Tamo su primili katoličanstvo i bili uz skute Tuđmana i ostalih ratnih zločinaca koji su im usadili mržnju prema svemu što je srpsko. U toj bratiji su i polaznici Kumrovačke škole, kao i baštinici sporazuma Budak-Pijade.
  I Sekule je bio veliki zagovornik ujedinjenja srpskih zemalja i sebe smatrao većim Srbinom od ostalih i kada nije postao savezni ministar finansija, okrenuo se Paveliću, koji ga je postavio za firera MONTENEGRA i preinačio izvornu pjesmu i dao mu je kao himnu, koja je danas zvanično u upotrebi. Glavni podstrekač i zagovornik unijaćenja je ipak Vatikan gospodar obmane i zločina. Austrougarski okupator je zabranio Savindan, kao što i ovi današnji sledbenici i NATO poslušnici žele isto.
  Da bi mlađim generacijama bilo jasno šta je konvertistvo, samo neka neko objavi iz arhiva devedesetih promocije i tribine Narodne Stranke i da se vidi ko je bio prvi Srbin Crne Gore i ko su bili takođe veliki Srbi, a u šta su se pretvorili pojedinci danas.

  • 0
   0

   Ох шта то би?Је ли ово коментар на овакав текст ?Недостатак “ контра-аргумената“или недостатак штива из Загреба ?Изгледа да вас је Јоцо Маркуш потпуно разоружао овом лекцијом из историје и погодио како ви Монтенегрини волите да кажете – „право у сриду“.
   Баш бих волио да чујем шта имају за одговорити na ovo наши цијењени радници повијесне знаности Растодер,Андријашевић и Аџић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here