Насловна Насловна Марковић за Тајм: Русија организoвала „удар“, спријечити их да сиђу на „топла...

Марковић за Тајм: Русија организoвала „удар“, спријечити их да сиђу на „топла мора“

27
ПОДИЈЕЛИ

Душко Марковић је премијер који је „заглављен“ између руских и америчких интереса на Балкану – оцјењује часопис Тајм у интервјуу са црногорским премијером.

Премијер Душко Марковић је са новинарима Тајма разговарао о „државном удару“ и својим очекивањима од односа са Трампом и Путином, оптужујући Русију за ширење утицаја, а истовремено подржавајући ширење НАТО алијансе на Западни Балкан.

У тексту се истиче важност коју за Русију, односно Америку, представља евентуални улазак Црне Горе у НАТО. На једној страни Доналд Трамп преиспитује сврсисходност ширења алијансе и додатно приближавање границама са Русијом, а на другој Москва види ширење алијансе као пријетњу и истовремено тежи да задобије црногорске морске луке.

Тајм подсјећа на изјаву високог званичника Америчког сената објављену у њиховом листу ове недјеље, у којој се тврди да Сенат тренутно нема намјеру да ратификује протокол приступања ЦГ НАТО-у.

На питање новинара зашто Црна Гора, коју су кроз историју освајале велике силе, тек деценију након стечене незавизности жели да се придружи једној моћној војној алијански, Марковић одговара да је управо ратно искуство понукало ЦГ да се окрене НАТО-у.

Он је истакао да је „руска војно-стратегијска доктрина“ означила ширење НАТО-а као највећу пријетњу, већу чак и од тероризма. Нагласио је тежње Русије за утицајем на Медитерану и „тежње Црне Црне Горе да се приклони другом цивилизацијском кругу“, што Москва види као препреку.

markovic

Марковић је за Тајм да би јачање руског утицаја на Западни Балкан значило губитак суверености ЦГ, као и да „ЦГ није спремна на то да дозволи Русији да доноси одлуке умјето нас“.

„Русија се умијешала у изборни процес“, децидан је био Марковић, одговарајући на питање о „државном удару“ на дан избора, 16. октобра прошле године. Како је казао, Руси су почели нескривено подржавати опозиционе партије у ЦГ, које се истовремено противе учлањењу у НАТО. Разлог за то Марковић види у тежњи Русије да изађе на „топло море“.

„Руски државници су нам отворено пријетили“, наводи премијер за Тајм, додајући да су руске тајне службе биле у контакту са СПЦ, политичарима, невладиним организацијама и појединим медијима.

Марковић је оптужио Русију да у Црној Гори дјелује на исти начин као што дјелује у Украјини, користећи исти метод за дестабилизацију земље. „Желе да Владу ЦГ представе као нонсенсну“, појашњава премијер. Такође, он је истакао да не мисли да је „Русија способна“ да изведе исто оно што је, према његовом мошљењу, извела у Украјини.

Он је исказао став да ће са Доналдом Трампом НАТО бити још јачи.

27 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Шта булазниш, бруко и изроде! Видите ли, Црногорци, куда ово иде и ко је власт у Црној Гори?! !

  • 0
   0

   Да додам: Сјети се ријечи св. Петра Цетињског прије но што живо месо с тебе почне отпадати јер Русију пљујеш и одвајаш Црну Гору од ње, проклетињо Марковићу!

 2. 0
  0

  Laže kao pas! Upravo je sve obrnuto, NATO je „isturio“ Rusiju kao najveću prijetnju, mnogo veću od terorizma, o čemu najbolje govori to da je tokom rata u Siriji NATO manje ili više otvoreno pomagao ISIL!

 3. 0
  0

  Овај човек је незаменљив. Како само прецизно отвара уста: „топла мора“, „цивилизацијски круг“, „војно-стратегијска доктрина“… без грешке.

  Наравно да Црна Гора није Украјина. Због тога Русија и није на Црну Гору послала Моторолу и Гивија, него специјални одред прерушен у поклонике и црногорске мајке. Војно стратегијска доктрина „боди снечера“ (отимача тела) , коју су у Холивуду још патентирали продуценти – совјетски инсталанти.

  Непријатељи суверености се направе на оно што је окружењу најближе (мајке, поклонике, фламингосе са Солане…) , чекају прави тренутак непажње безбедностих структура и, хоп – топла мора су руска мора, заспиш у западном – пробудиш се у православном цивилизацијском кругу, а од ратификације ни трага… Подло.

 4. 0
  0

  Технологија је одлична ствар, ако се користи правилно. Технологија је слуга наш, средство комуникације, алат.
  Не замена и злоупотреба живота.
  Од постанка света, дете се носи девет месеци. Носи га Мајка.
  Цивилизацијски круг.

  Тројица Срба, Великих, пред људима, милошћу Божјом, дају путоказ „ко има очи да види и уши да чује…. “

  И низ Богопомилованих Радника, Ратника, Уметника, животом сведоче исто, путоказују.

  +Бог ће помоћи, ако буде имао коме, говорио је блаженопочивши патријарх Павле.

  +“Нада нема право ни у кога
  до у Бога и у своје руке…“

  а милошћу Божјом, нисмо сами ако се Себе не одричемо, а има „брата у свијету, да пожали ка да би помога…“

  +СУСРЕТ СА МЛАДИМ РУСОМ У ОПТИНА ПУСТИЊИ

  Гледа ме као да се чуди
  Што га тако гледам

  Хтео би да ми каже
  Да он није тај
  Кога види у мојим очима

  Да је по среди велики неспоразум

  Не помишља
  Да је огледало
  Боље од њега запамтило
  Ко је он

  И да би ми са лица мога прочитати
  И у сузним очима видети
  Оно чега ће се сам тешко досетити

  Ако се не сети
  Као да никад више
  Нећемо доћи себи
  Ни својој кући
  Ни он
  Ни ја
  (1994.)

 5. 0
  0

  Glup li je kao da mi neznamo kako nam je decenijama. Jesu li nam Rusi to cinjeli?
  Smetaju Rusi, a nesmetaju satanisti koji zlo cine sirom Planete.
  Tako je to kad imamo takve domacine, pita se domaca i bjelosvjetska mafija kojoj sluze.
  Jesu li groblja u Crnoj puna ruiskih ili necijih drugih zrtava.
  Strah je cudo, od koga i nasa mafija na vlasti boluje.

 6. 0
  0

  Rusi im sad smetaju a pola su crne gore (koju su pokrali) rasprodali istim… 🙂
  Na njihovim betonskim oblakoderima po primorju nema natpisa na Srpskom, samo Ruski natpisi o prodaji stanova i ponegde Engleski… 🙂
  Nisu to stanovi za crnogorce nije luks za njih, nije ni crna gora za njih ocigledno. Smetaju.
  Kad bi mogli negde da ih posalju na Artik, no ne mogu trebaju im glasaci koje ce da kupe za 20-30 eura svako nekoliko.
  Ovo dusko ka da vodi drzavu od milijardu stanovnika, pa pravi strategije i taktike kojim bi Ameri da se upravljaju… Jad i beda… 🙂
  Na sta smo spali kad su nas uzjahali ovakvi cobani.

 7. 0
  0

  Grješan sam, ništa mu vjerovao nijesam do poslednje rečinice … ingeniozne :
  “ Žele da Vladu CG predstave kao NONSENSNU „!??
  Prvo sam, kako me Bog dao glupog i nedočitanog, pogrešno pročitao kao NESNOSNU!??
  Tek na drugo čitanje sam razumio i shvatio epohalnu genijalnost Markovićevog iskaza, kako je on u najkraće opisao surovu prirodu bratskog zagrljaja ruskog međeda, smrtno opasnog brata po MNE!
  Pa demokratsku Vladu šefa carinske mafije, taj međed, difamira kao, ih kako je to pametno zaslovio u jednu jedinu riječ … Kao NONSENSNU, jadi nas znali od ruske braće, što hoće, za cijenu ne pitaju, na topla mora, kako je i njima jednako ka’ i Njemcima preko glave ruske zime!
  Pa im pripelo na toplo more naše!
  Sve mi se onda na mah otvorilo i ujasnilo, podmukla nakana, tobož braće!
  Preko NONSENSNE, preko NESNOSNO NEOVISNE
  MNE na toplo naše more!!!
  Prosvjetli li me mojkovačko čobanče, na ponos mu sede vlati!
  Ne, vala! Ni preko MNE na toplo more, ne!!!
  Da su stoput Rusi, ne!

 8. 0
  0

  civilizational circle, помоћни точкови

  https://www.youtube.com/watch?v=jl_9ayxs69A

  „….Не постоји „изгубљено“ време, као што не постоји „добијено“ време – постоје само безуспешни покушаји да се изиђе из историје и да се завети предака препусте пијанству тренутних заборава. Тако је и већина Срба помислила да ако утоне у самозаборав да ће и сви други заборавити на њих па ће их коначно „пустити да живе у миру“. Авај, у историји, зато што је она континуитет, ако нека нација и покуша да заборави свој идентитет, друге нације ће је кад-тад подсетити. Због тога је сасвим погрешно оптуживати Југославију за самозаборав – она је била само један правни оквир као и Османлијска или Аустро-угарска империја. Управо супротно – да није било потискивања заветне свести она би била изузетна прилика да се историјско искуство употпуни. Српска нација, која је некада живела просторно расута по разним државама и у три издишуће цивилизације, а сада већ истовремено и у четвртој (модерној) која је била у настанку, добила је Југославијом прилику да се спреми за изазове кобног двадесетог века. Само је требало схватити да је прокламована Југославија заправо била синоним и припрема за једну једину опасност – револуцију као антиисторијски чин и рушење континуитета нације као духовне заједнице. Прилика је пропуштена, али је неумитност историје приредила милионима Срба живот људи 25. часа…“

  https://stanjestvari.com/2016/08/22/zarko-vidovic-duhovni-preobrazaj-srba/

 9. 0
  0

  …„тежње Црне Црне Горе да се приклони другом цивилизацијском кругу“…
  Слушај баљезгања билмеза мојковачког,како рецитује оно што су му написали квази интелектуалци монтенегрински.
  Добра ти је Русија била да изгине против Наполеонових освајања Боке почетком 19 вијека ?Добра ти је и била да шаље помоћ у оружју и храни а и у „денгима“ најмање 300 задњих година .Не би вам ни било „државе“ на Берлинском конгресу да се Русија није заузела.Радо би вас англосаксонски хомосексуалци којима хрлите у загрљај ,продали и Аустрији и Турској.Не би нас ни комунисти зајахали 1945 ,а самим тим ни ви сами,да не дођоше Руси преко Курска и Стаљинграда.Али откуд ти то знаш клипане,вјероватно си бјежао са часова кад се то учило.Е како неко умишља да је и држава и сила.Да се качи са онаквом силом.Шака јада.Бојим се да ово скупо не платимо.И ти и твој газда,а и ми срећни с вама.

 10. 0
  0

  Dobra ti ova, Miloše!
  Nijesi ti bez razloga baš Miloš!
  … Pozdravi Barsku srbadiju.
  Jednom ćemo zajedno pod ruku, još i svaki srpski brat!

  • 0
   0

   Жив био брате Ђикане! Витешко име сам добио по прађеду Милошу-витезу српском, који је своји живот положио 1913 године за Црну Гору.Сад сам ја у земљи коју је он ослобађао,његов потомак,грађанин другог реда.
   Да је знао због кога се бори и зашта гине,у шта се Црна Гора претворила 100 година касније,сигурно би бацио оружје.Црна Горо,никад црња, никад гора !
   Како сад ствари стоје,брзо ћемо ми Срби раме уз раме са браћом руским православцима,а бивша „браћа“ Монтенегрини,у противнички табор са својом браћом, англо-саксонским хомосексуалцима 😉

 11. 0
  0

  Истина је, Богу хвала,

  многи од нас су
  већи Руси од неких Руса,
  и обрнуто, многи Руси су већи Срби од неких Срба,
  добронамернији браћи од наопаких укућана….

  https://www.youtube.com/watch?v=uYM7qyeHP9I

  https://www.youtube.com/watch?v=a2FDN8UVZ28

  https://www.youtube.com/watch?v=FRrxYVXI3EI

  Јања, Момир, Марко, Славиша, сви остали до њих, боре се да допру, и допиру, гласом до нас. На удару су и с чела и с леђа, и попљувљни, оклеветани….., уз све препреке упорни, опстају.
  И ко их мрзи, поштује их.

  Ако нас интересује, чујемо их. Ко неће да чује, нека сачека свој ред, брзо ће.

  https://www.youtube.com/watch?v=DrSlY3VNRo4

 12. 0
  0

  Свети Петар Цетињски је проклео сваког ко изда Русију. Он је усадио свом синовцу Раду мит о Косову и Милошу и био зачетник Српског Нарчетанија, а уобличио га Илија Гарашанин.
  Зато је и аустроугарски каплар осмислио Резолуцију УН и направио нешто што је било ненормално, прекид са Русијом. И велики број наших најближих је страдао у концентрационом логору Голи Оток. Ово је наставак погрома из 1948 године. Само се спроводи давно зацртани пројекат стварања Црвене хрватске. Зато је било потребно одвојити Црну Гору од Србије, подржати квази државу, питати Загреб за нови језик, увести санкције Русији и још је остало докрајчити Црну Гору са уласком у организацију која је све ово осмислила, НАТО.

 13. 0
  0

  Не треба занемарити моћ проклетства. Не био у кожи оних које је проклео Свети Петар Цетињски због издаје Русије и Његош , што је проклео све који буду дирали мошти његовог стрица и његове. Малоумни и продате душе, због пара Ватикана које је донио дон Франциско, разрушише Олимп Црне Горе и скратише Ловћен за 17 метара.

 14. 0
  0

  Да није Русије, у шта би осим у Господа упирали поглед. Да није Русије и Србије, сунце би избледјело.
  Како се само преврћу прадедовске кости када чују лаваеж против Русије и Србије, уводе санкције, укида српски језик
  Тешко томе кога је проклео Свети Петар због издаје Русије и Његош због дирања мошти његовог стрица и сопствене.

 15. 0
  0

  Pa svako ko ima i malo razuma, zna da Rusija apsolutno nema potrebe za osvajanjem tudjih teritorija. Teritorija se osvaja radi pljačke resursa, a Rusija ih ima na pretek za razliku od USA i ostalih zemalja članica Nato pakta. Lopov se najlakše skriva kad viče „Drž*te lopova“.

 16. 0
  0

  OVAJ „ILIJA CVOROVIC“ZAISTA JE NAJVECA SPRDNJA ZA CRNU GORU.ON JE „NONSES“I NESNOSNOSTI TRODECENIJSKOG POSRNUCA CRNE GORE I NJENIH GRADJANA.OVAJ KARIKATURNI LIK JE KOMBINACIJA „REPREZENTATIVNIH“LIKOVA OD 41′,VREMENA MOSE I DJIDE,PREKO „LIJEVIH SKRETANJA“,“PASJIH GOBALJA“,INFOBIROA 48,KOZNIH MANTILA,SELJACKIH ZARUGA,STAFETNIH PALICA,ANTIBIROKRATSKE REVOLUCIJE I JEVROATLANSKIH INTEGRACIJA!LIK KAO DA JE IZASAO IZ VREMENA „GUVERNADURA RADONJICA“KOJI SU MNOGO PRED OVIM LIKOM PRODAVAJUCI SE „KRUNI SVETOG MARKA“POKUSALI DA CRNOGORCE OBRNU U TUDJINSKI CIVILIZACIJSKI KRUG,PROTIVAN VOLJI NARODA.TREBA NEKO OVOG APARTCIKA DA PODSJETI KAKO SU ZAVRSILI „GUVERNADURI RADONJICI“,ON TO SIGURNO NEZNA ,JER JE SVU SVOJU „ISTORIJU“SVEO NA ONE NJIHOVE „BEZBROJNE OFANZIVE“.COBANCE IZ MOJKOVACIH BRDA UMSLILO JE DA MOZE DA OKRENE SVIJEST CRNE GORE UZ POMOC BJELOSVJETSKIH ZLOTVORA ,UMISLILO JE DA SE MOZEMO ODRECI BRATA,JEZIKA,VJERE,IMENA I NARODA ZA MALO VISE PRODUZENO .UZNO CRIJEVO.UDBASKA SVIJEST JE JANJICARSKA SVIJEST,ONA SE NIKAKO NEMOZE MIJENJATI ,MIJENJAJU SE SAMO GOSPODARI.JUCE TITO,DANAS MILO ,“SJUTRA NATO“!

 17. 0
  0

  @ Miloš Bar

  Svaki je srpski Miloš takav, časnog imena!
  Zna majka zašto ga je rađala.
  Slava tvome prađedu Milošu, srpskom vitezu!
  Nije zaboravljen, slava ga čuva.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here